Spørg Bolius

Renovering af 70'er parcelhus - hvad gør jeg ved revner mellem terrændæk og ydermur/fundament?

Hej Bolius

Jeg er ved at totalrenovere nogle værelser i mit parcelhus fra 1978.

I den forbindelse har jeg sét at der mellem terrændæk og lecablokkene i murene er en revne på 5-10mm.

Der bliver selvfølgelig lagt dampspærre ud over terrændækket inden der monteres nye gulve.

Spørgsmålet er, om jeg bør fylde noget i disse revner så som skum, Lip eller andet?

 Mvh Steen E

 

Hej Steen E

Du skal for guds skyld ikke bruge skum. Det gør intet godt der. Men du kunne godt fylde revnerne med en simpel og let betonmørtel, eller lip. Det behøver ikke være noget særligt som sådan, men du kan godt bruge en alm. pose færdigblandet betonmørtel eller lign.

Derefter kan jeg anbefale, at du klæber en murpap udenpå, som klæber både ned på terrændækket og så soklen. På den måde får du bedst sikret imod både fugt og radon.

Dampspærre, siger du. Det er ikke for at være en ordkløver, men lægger du en plast på terrændækket hedder det en fugtspærre. En fugtspærre sikrer gulvet imod fugt nedefra betonen. En dampspærre ligger på den varme side af isoleringen og sikrer imod at fugten fra huset ikke laver kondensdannelse ude i konstruktionerne.

Og det bringer mig til jokeren ved ældre gulve. Der ér typisk behov for en fugtspærre dernede. Men hvis betonen er for fugtig, så er der risiko for fugtdannelse mellem betonen og plastfolien, og dermed også risiko for skimmelsvampe og bakterievækst. Som minimum bør du få målt fugtniveauet i terrændækket af fugtsagkyndig/byggesagkyndig.

Og hvis det så ikke er fugtigt, så skal gulvet/dækket stadigvæk rengøres grundigt for støv og deslige, således der ikke går skimmel/mug i dette.

Men hvis der er for fugtigt, så skal betonen enten op, eller også skal du bruge en anden form for smøremembran eller en tung/svær membran såsom tagpap, (godkendt til indendørs brug) som brændes fast som tagpap.

Det næste er så, at din fugtspærre (enten den ene eller anden type) nu også virker som netop en dampspærre, som sidder/ligger på den forkerte side af isoleringen. Derfor anbefaler man, at der maks. ligges 70 mm isolering ovenpå, og endda kun 50 mm ude langs med soklen. Alt sammen for at undgå kondensdannelse under isoleringen.

Ja, det er desværre lidt komplekst, men jeg skyndte mig at skrive alt dette, fremfor kun at svare på dine revne-problemer. Men vi ser mange problemer med disse gulve for tiden, og man drøfter stadigvæk om det blot er tidens tand, (nedbrydning af beton eller laget under) eller klimaforandringer, (mere vand) som giver disse fugtproblemer.

Læs gerne mere om emnet i TRÆ64 fra Træinformation, og/eller i SBi anvisningerne 224 – Fugt i boliger, og 239 samt 240, som handler om energirenovering af småhuse.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden