Bugner dine æble- og blommetræer af frugt, og får du heller ikke høstet alle dine bær, pærer, kirsebær eller mirabeller? Så se her, hvad du kan gøre med din haves overskudsfrugt og -bær, så du undgår et stort madspild, og samtidig får glæde af de mange frugter.

Frys, tør eller vinteropbevar din frugt

Hvis du ikke har tid til at bruge din frugt lige nu, men gerne vil lave lækre smoothies, bagværk og desserter med frugt i løbet af vinteren, kan du fryse eller tørre din frugt. I fryseren kan frugten holde i ca. et år, og så kan du på ny høste frisk frugt til næste sæson.

Hvis du har plads og et opbevaringssted med de rigtigt forhold, kan du også opbevare de friske æbler og pærer i løbet af vinteren. Det kræver et fugtigt, men tørt og køligt, sted med masser af luftcirkulation.

På nettet og i kogebøger kan du finde masser af opskrifter, hvor du kan bruge frugter og bær.

Lav din egen most eller saft af overskudsfrugter

Har du mange overskudsfrugter i haven, er det oplagt at lave dem til en lækker most eller saft. Du kan enten bruge den hurtige metode med en saft- eller juicepresser, eller presse en større portion frugt med et hjemmemosteri.

Du kan mange steder både købe og leje det udstyr, du har brug for til at lave most af dine frugter. Det kan være en god idé at gå sammen med naboer eller venner om projektet. På den måde kan i deles om udstyret og måske gøre most-dagen til en årlig begivenhed, hvor I mødes og laver hjemmelavet most.

De fleste frugter og grøntsager kan presses, og du kan blande mosten mellem de forskellige, som du bedst kan lide den. Prøv dig frem. Det kan være lettere eller sværere at presse frugten alt efter, hvor fiberrig den er, og har frugten sten, skal de fjernes. Derudover skal frugterne rengøres godt, inden du presser dem, og du skal undgå rådne frugter.

Byt dine æbler til æblemost

Rundt omkring i hele Danmark er der professionelle mosterier, hobby-mosterier og foreninger, der afholder moste-dage. Her kan du enten betale dig fra at få mostet dine æbler, bytte en del af dem til æblemost eller komme og presse dine egne æbler i selskab med andre.

Se fx Haveselskabets æblemost dage i lokalforeninger rundt i landet, hvor du kan moste dine egne æbler, eller det fynske Ørbæk mosteris æblemostdag, hvor du kan bytte 10 kilo æbler for 1 liter most. Husk, at mosten, du her får tilbage, ikke er af dine egne æbler, men en blanding af alle de æbler, der bliver indleveret. 

Hvis du søger på ”Her kan du moste dine æbler” samt din region, får du masser af resultater på mosterier og andre moste-muligheder i dit område.

Æblemost kan i følge Fødevarestyrelsen holde sig i køleskabet i cirka 5 dage, medmindre mosten bliver pasteuriseret, så kan den holde længere. Hvis du bruger et mosteri, så spørg dem, hvor længe din most kan holde. Du kan også fryse ikke-pasteuriseret æblemost ned, og på den måde øge holdbarheden til et årstid.

Giv din frugt væk på Facebook

Hvis du ikke kan bruge al din frugt i haven, er der stor sandsynlighed, for at andre kan. Alene på Facebook er der mange muligheder:

  • Din lokale Facebookgruppe: Mange byer eller lokalområder har Facebookgrupper, hvor du som bruger kan poste spørgsmål og beskeder. Her kan du lave en post, hvor du beskriver, hvordan andre kan hente din overskudsfrugt.
  • Køb, salg og bytte: På Facebook findes mange lokale køb-, salg- og byttesider, hvor du kan lave en post om afhentning af din overskudsfrugt. Søg evt. efter grupper i Facebooks søgefunktion.
  • Facebook Marketplace: Mange Facbook-brugere bruger Marketplace som et sted, hvor man kan sælge, bytte eller forære ting væk. Her er også en del annoncer, hvor brugere udbyder deres æbler, bær, blommer, tomater etc. Nogle tilbyder pluk-selv, og nogle har allerede plukket frugten. Meget annonceres gratis, og noget koster en smule. Du finder Marketplace i bunden af din Facebook app.

Doner din frugt til velgørenhed

Væresteder

Du må ifølge Fødevarebanken gerne ringe til et værested i dit lokalområde og høre, om du må komme forbi med en kasse frugt. Her aftaler du med værestedet, hvor du skal sætte frugten. 

Der er dog nogle regler, som du skal overholde, hvis du vil donere din private frugt til væresteder. Fx skal du selv aflevere frugten til brugerne, og værestedet må ikke selv modtage eller aflevere frugten. Der er også regler om, hvor frugten må stå i forhold til stedets køkken. 

Ring til dit lokale værested, og hør om, og hvordan du kan aflevere din overskudsfrugt hos dem. 

Mad med hjertet

Også organisationen Mad med hjertet tager gerne imod frugt fra private. Mad med hjertet er en nonprofitorganisation, der tilbereder gratis aftensmåltider til familier i livskrise.

Vil du gerne aflevere frugt til Mad med hjertet, skal du kontakte dem og lave en aftale. Din overskudsfrugt skal du normalt aflevere mandag kl. 13 eller torsdag kl. 14 i sognegården Kokkedal Kirke, som ligger i Hørsholm Kommune i Nordsjælland. Hvis du har meget frugt, og det befinder sig i nærheden af Hørsholm, kan du aftale, at Mad med hjertet afhenter det.

Stop Spild lokalt

Madspildsorganisationen Stop spild lokalt har Facebookgrupper for store dele af landet, og her kan du lave et opslag, hvor du inviterer til at afhente din overskudsfrugt. Du kan søge din lokale gruppe frem på Facebook ved at søge på "Stop Spild Lokalt (Bynavn)".

Giv frugt til naboerne

Du har måske selv oplevet det – en person på din vej, har sat en kasse æbler ved fortovet med et skilt, der indbyder til at alle kan forsyne sig med frugt. Har du overskudsfrugt, kan du gøre det samme og slå to fluer med et smæk ved at pleje det gode naboskab. 

Har du en stor grund, eller kan du godt lidt besøgende, kan du invitere naboerne ind til pluk-selv. Du kan sætte en seddel op i nabolaget eller lave en post på jeres Facebookside, og du kan begrænse besøgstiden til en bestemt dag, så du ikke har folk rendende i tide og utide.

Lad dyrene i haven spise din frugt

En del fugle, insekter og pindsvin elsker frugt og bær, og du kan sagtens lade noget af det ligge i haven, og lade dyrene få glæde af det. 

Husk dog, at nedfaldsfrugt skal væk fra træets stamme hurtigst muligt, så skadedyr som fx æbleviklere ikke overvintrer i jordoverfladen ved træet og inficerer næste års frugt. 

Hvis du har problemer med rotter, skal du også være opmærksom på nedfaldsfrugt både i haven og i komposten, da rotterne elsker frugt. 

Du kan skære æbler og pærer over, og sætte dem op i grene, hvor du bedre kan se fuglene. På den måde kan du bruge frugten til at få bedre overblik over dyrelivet i din have. Men lad nogle frugter ligge, for fugle kan bedst lide at spise frugt fra jorden.

Kompostér dine overskudsfrugter og lav nyt jord til haven

En god kompost består af lidt af hvert, så overskuds- og nedfaldsfrugter kan sagtens komme i din havekompost og på den måde indgå i en naturlig cyklus. 

Pas dog på med at hælde for meget frugt i komposten, for så vil det rådne og lugte. Materialet på komposten skal kompostere, ikke rådne. Det er en god tommelfingerregel, at du skal nøjes med at lægge ét lag frugt på komposten, og ovenpå skal du lægge et tørt lag græs eller andet haveaffald. Hvis der skal lidt ekstra fart i komposteringen, kan du smadre frugten først, evt. ved at køre den over med en græsslåmaskine.