Spørg Bolius

Overophedning i lejlighed

I køkken og stue har vi store glasarealer, samlet ca. 26 m². Vi har indv. plissegardiner med kædetræk ved alle
vinduerne, men de holder jo ikke varmen ude. Vi må ikke ophænge markiser, og udvendig film vil give et "mørkt" udsyn.

Vi har tænkt på udvendige screens på alle vinduerne i stuen. De giver kun "mørkt" udsyn når de er trukket for. Screens monteres ca. 10 cm ud fra vinduesrammerne pga skydedøren.

Vil en sådan løsning virkelig give et bedre indeklima? Det bliver dyrt.

Har Bolius kommentarer til foslaget og/eller et bedre forslag? Vi døjer virkelig med varmen i en ellers fin lejlighed.

Mange gode hilsner
Vibeke og Steffen

Kære Vibeke og Steffen,

Ja - udvendig afskærmning af solen, og mindre glasarealer vil standse solens stråler mod at varme rummet op.

Se blot på arkitekturen i Sydeuropa, hvor man ofte ser skodder for vinduerne eller markiser over hvert vindue.

Det er desværre et gængs problem i nyere byggeri i dag - vi ønsker store vinduesarealer, masser af lys, god isolering som gavner os det meste af året, men lige i de 3 sommermåneder kan det virkelig være en udfordring. Denne udfordring er ikke bare til at løse, da boliger både skal være tætte, kunne ventileres, ikke have for højt energiforbrug, heller ikke på energi til ex på mekanisk køling, og der må ikke være trækgener ex fra åbne vinduer. 

I Bygningsreglementet stilles krav om det termiske indeklima, samt dagslys og udsyn (§378-381) ifm. afskærmning. DS 474 omhandler termisk indeklima, og SBi-anvisning 264 samt den europæiske standard DS/EN 14501 beskriver afskærmningers evne til at tillade udsyn.

Det fremgår bl.a. af vejledningen i kapitel 19. at "For boliger, hvor der er mulighed for at åbne vinduer og skabe udluftning, kan bestemmelsen normalt anses som overholdt, når der gennem beregning kan påvises, at der maksimalt er 100 timer pr. år af brugstiden, hvor rumtemperatur overskrider 27 °C og 25 timer pr. år, hvor rumtemperaturen overskrider 28 °C. Det er en forudsætning for brug af disse temperaturgrænser, at der er mulighed for at skabe udluftning, da udluftning giver mulighed for at acceptere højere temperaturer." Derved fremgår det at mange overophednings-problemer i boliger, kan løses med udluftning og afskærmning. 

Hvis ikke det er tilstrækkeligt for jer, at holde gardinerne lukket mens solen står på, og sørge for at have udluftning/gennemtræk, så er det nok nødvendigt med andre tiltag, eksempelvis som screens/gardinkassetter der placeres udvendigt. 

Hvis det er et generelt problem så er det nok investeringen værd. 

Held og lykke. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden