Spørg Bolius

Overløb fra vandløb - hvem er ansvarlig?

Hej,

Vi er et større sommerhusområde, hvor offentligt vand oversvømmer vores huse.

Kommunen siger. det er bare ærgerligt og yder ingen form for hjælp til at reducere påvirkning og ødelæggelsen af vores huse eller iværksætter nye foranstaltninger til at reducere fremtidige oversvømmelser - hvordan
kan dette være rigtigt?

Mvh Peder

Hej Peder

Det er desværre et problem, som rigtig mange står med i disse dage. Vi har haft en ekstrem våd vinter, og mange oplever problemer, som de aldrig har set før. Kommunerne har udarbejdet klimatilpasningsplaner, som redegør for, hvordan og hvor meget de sætter ind. Som udgangspunkt har mange et krav om, at de skal kunne modstå en 100 års hændelse. Men det er forskelligt fra kommune til kommune.

Og mange kommuner har ikke haft en chance for at gøre noget ved den komprimerede periode med meget vand, som vi har set i starten af året her.

Det kan være nødvendigt for boligejere selv at tage initiativ til forebyggende foranstaltninger. Dette kan omfatte mindre tiltag som at fjerne store områder med asfalt eller fliser på grunden for at tillade vandet at sive ned i jorden, eller større tiltag som at etablere diger eller pumpeanlæg. Større løsninger kræver dog tilladelse fra kommunen og professionel assistance.

Læs mere hos DR: Kommuner: Du har ansvaret for dit eget hjem, når vandmasserne truer

Læs mere hos Bolius: Boliger i lavtliggende og kystnære områder: Beskyt mod oversvømmelser

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden