Det var de gode materialer inde og ude og den åbne planløsning, som Allan Lorentzen og hans hustru faldt for. Måske ikke så meget facaderne i gasbeton, men efter grundig research og vejledning fra arkitekten på renoveringen besluttede de at lade gasbeton være gasbeton og at renovere med respekt for det oprindelige.
Da huset blev bygget i 1970, var gasbeton et billigt valg af materiale til især de typehuse, der væltede frem i perioden, og selvom mange arkitekter fandt det spændende og demokratisk, så var kærligheden til materialet i årtierne efter til at overse. Men arkitekten på renoveringen, Allan Lorenzen, holder af det ydmyge materiale:
– Grunden til, at jeg godt kan lide gasbeton, er, at den står så nøgent og bærer sin uperfekthed med værdighed. Den har noget struktur og en stoflighed, som vækker sanserne. Når man kigger nærmere, ser man forskellighederne, de små huller og hakker. Det er et materiale, som møder os, siger han. 

Fra lappeløsninger til helhed

Parcelhuset blev oprindeligt opført som et sommerhus i området ved Borre Sø nær Silkeborg og har igennem tiden været igennem adskillige ombygninger. Det har ført nogle lidt pudsige løsninger med sig, blandt andet at en del af køkkenet var hævet op på et plateau for at give plads til rørføringer under gulvet. De mange lappeløsninger gjorde det nødvendigt at lægge nye gulve for at skabe sammenhæng og rolige kig igennem rummene, og planløsningen havde brug for nogle forbedringer. Det var til gengæld forholdsvis nemt at gå til, for det er karakteristisk for den tids parcelhuse, at det er ydermurene, som er bærende, og at det indvendige er til at arbejde med. 
Huset ejes af Troels Lorenzen, og både han og hans bror, der er arkitekt på renoveringen, kunne se kvaliteten i husets oprindelige åbne planløsning og i dens gedigne materialer. Når det var nødvendigt at tilføre nyt, har de taget afsæt i materialer og løsninger fra byggeperioden. De nye lofter er derfor listelofter i douglasgran, og gulvene er af natursten. Ydermurene i gasbeton, som mange måske ville have pakket pænt ind, blev bevaret i deres rå og ærlige form.
– Jeg måtte selvfølgelig overveje, om jeg kunne forsvare det rent fagligt, foruden hvad det ville betyde for integriteten og helheden i boligen, men fordi stedet er gået fra at være et sommerhusområde til et eksklusivt boligkvarter, synes jeg, at løsningen skaber fine forbindelser mellem fortid og nutid, når stenene i gasbeton fx møder nye gulv til loft-vinduer i eksklusivt egetræ, siger Allan Lorenzen. 

Et imødekommende hus

Fra arkitektens side har åbenheden og materialevalgene været vigtige parametre i renoveringen. Devisen har været, at huset skulle bevare sin karakter og den imødekommende stemning, som ejerne faldt for.  
– Materialevalgene er noget af det, jeg er allermest glad for ved huset, siger ejeren, Troels Lorenzen.
For ham er det vigtigt, at man kan sænke skuldrene og slappe af, når man kommer hjem: 
– Og den effekt har materialerne med både deres tekstur, farver og lyd – alt det, der taler til sanserne. Her dufter jo også af træ, tilføjer han.
Der var ikke meget, som de to brødre var uenige om i processen med renoveringen, og materialerne har de overvejet nøje – hele tiden med øje for integriteten imellem husets byggestil og de nye og mere eksklusive materialer.
Troels har været involveret i alle processer, men har stort set givet sin bror 100 procent frie hænder til de endelige beslutninger.
– Det råd giver jeg også til andre: Stol på arkitekten, og lad være med at tro, at du selv ved det hele, siger han, og hans bror tilføjer:
– Atmosfæren har meget at gøre med alt det, der strømmer ud fra alle overflader og materialer. Jeg kan virkelig lide at være her. Materialerne og stofligheden er vigtigt. Med et renoveringsprojekt handler det om at have øje for områdets og husets karakter.  

Arkitektens råd til renovering

Vær bevidst om stedets karakter og ånd og om, hvorvidt det forandrer sig. Det er ikke forbudt at ændre husets udtryk til noget helt andet, og det kan være nødvendigt, men hav øje for helheden og indvirkningen på omgivelserne. 
Stol på dine præferencer, og forsøg så vidt muligt at bevare det, du kan lide. Når du ændrer, så gør det med respekt for husets byggestil, så du bevarer integriteten. 
Giv dig tid. Man kan nemt blive betaget af billeder og idéer fra andre projekter, men giv det tid og omtanke, og husk at lade stedet og ikke rum uden for stedet definere renoveringen.
Interessér dig for planstrukturen og løs de aktuelle problemer, men tag udgangspunkt i de løsninger, der allerede fungerer. Tænk gerne vildt, men spørg bagefter dig selv: Er ressourcerne bedst anvendt sådan? Det er ikke nødvendigvis den mest synlige forandring, der giver dig den største forbedring og glæde i din hverdag.