Spørg Bolius
Skal vi vælge et solcelletag, udskifte gasfyret og købe en el-bil?
Hej Bolius
Vi har et hus fra 1974 i to plan, heraf 94 m2 i grundplan. Taget er af eternit og sikkert med asbest.
Vi har besluttet at få nyt tag og efterisoleret, hvor det er nødvendigt. Det er en let konstruktion, som ikke kan bære vægten af tegl.
Opvarmningsformen i boligen er gas, som jo bliver udfaset. Fyret er kun et par år gammelt. Vi fik renoveret hele underetagen i 2008 med energiruder og gulvvarme i plastrør overalt i underetagen
Planen var at skifte til et nyt eternittag, men så fik vi øje på firmaet Solartag, der fik os til at tænke på følgende mulighed:
- Skift taget til et solcelletag som som enterprise via den tømrer, vi har udset os
- Finde en løsning til at opvarming, så den stadig sker med vand i de "nye" rør, men drevet af strøm
- Med ovenstående i tankerne skal der jo et stort batteri på, men det skulle leverandøren af solcelletag også have
- Det er også meningen, at opvarming af brugsvand skal ske via el, hvor vi måske kan montere en dybkoger i den 160 liters tank, vi har nu
- Hvis der findes en løsning på ovenstående, skal vi tænke på nogen former for energiafgift til staten? Hvis vi antager, at vi producerer al den nødvendige strøm selv?
- Hvad skal solanlægget kunne producere? Taget er øst/vest vendt og er på 176 m2 i alt. Vores årlige elforbrug er for nuværende på 4000 kWh, mens vores gasforbrug er 1600 m3 og vandforbrug på 80 m3
- Anlægget er også tænkt til at skulle kunne levere strøm til en kommende el- eller hybridbil
På forhånd tak.
Steen R
Kære Steen
Sikke en masse gode tanker og tilhørende spørgsmål. Jeg skal forsøge at svare, men jeg tror også, at du ville få meget ud af at få en energirådgiver på besøg. Rådgiveren kan gennemgå løsninger, muligheder og eventuelle begrænsninger.
At skifte taget er altid en god ting. Der er mange fordele ved at skifte og få efterisoleret et paralleltag med en 1. sal under. Det vil, kort fortalt, gøre 1. salen og boligen varmere om vinteren og køligere om sommeren.
Mht. valg af talmaterialet, er der flere ting, der spiller ind. Noget kedeligt kunne være en lokalplan, der foreskriver et bestemt materiale.
Solartag er jeg selv stor fan af, og når jeg skal skifte mit eget asbesttag fra 1970, skal det uden tvivl have solcelletag fra dem eller et Tesla-tag, hvis det nogensinde kommer til landet.
Mht. solceller, så er det blevet en smule mere komplekst end tidligere. Ordningerne er forskellige, og du skal se dig godt for. Dertil er der kommet en række gode hybrid- eller batteriløsninger, som bestemt er værd at kigge på, når nu man i dag ikke får så meget for at sælge strømmen til el-nettet. Det handler derfor om helst at bruge solenergien med det samme, når solen skinner, og kan du ikke det, er det i dag bedst og mest rentabelt at smide energien i batterier.
Øst/vestvendte tagflader er ikke den mest optimale retning for sol. Det kan være fint nok, men solen giver nu engang mest fra syd.
Derfra kan du så vælge at gå all-in på at blive elopvarmet, og dette gøres bedst ved at have en eldrevet varmepumpe. Dette kunne være jordvarme, en vand til vand-varmepumpe eller med en luft til vand-varmepumpe. Bemærk, at her taler jeg ikke om en luft til luft-varmepumpe, men om varmepumper, som både kan lave varmt brugsvand og vand til radiator- og gulvvarmesystemet i huset.
Men med et kun to år gammelt gasfyr, så er det måske ikke den mest økonomiske investering. Jeg kan lige høre min kone sige, at “vi jo lige har skiftet det fyr, og hvis du fortsætter med at tale om solceller og varmepumper og elbiler og deslige, så bliver du den næste fyr, der bliver udskiftet”! ;o)
Og det er jo desværre forståeligt nok, for selvom dine tanker er super gode og grønne, så er det nogle dyre drømme. Et solartag får du hurtigt spenderet en 350.000 - 450.000 kr. på. En varmepumpe koster hurtigt 100.000 kr. - for slet ikke at tale om elbilen, der også koster en del.
Man er igen begyndt at tale om hybridanlæg. Her kombinerer man en mindre varmepumpe (luft til vand) med gasfyret. Varmepumpen sørger for varmen i størstedelen af året, og så delvist det varme brugsvand. Og så tager gasfyret over på de koldeste dage, eller hvis der skal laves meget brugsvand.
Denne løsning er ydermere ganske fremtidssikret på den måde, at man på de vindstille og mørke dage uden sol, kan bruge gasfyret til at lave husets energi, fremfor el fra fællesforsyningen. Med fremtidens varierende elpriser vil du stå stærkt der. Men det er en lidt længere snak.
Der er efter sigende en del støtteordninger på vej. De skulle gerne komme til næste år, hvor man igen kan opnå energitilskud. Dette vil formodentlig både gælde efterisolering, men også især tilskud til varmepumper mv. Måske også til solceller.
Jeg vil ikke gå i dybden med alle dine tal. Det kræver en mere dybdegående indsigt i dit hus. Men det er klart, at skal solcelleanlægget både lave strøm til varmepumper og elbil(er), så skal du op i størrelse.
Med venlig hilsen