Spørg Bolius

Bygger nyt hus, overvejer solceller på taget - kan det betale sig eller ej?

Hej Bolius,

Jeg skal bygge nyt hus i starten af næste år og er ved at forsøge at finde ud af ting omkring varmekilder, solceller osv.

Angående solceller er jeg lidt i tvivl om om det overhovedet giver mening. Vi kommer helt sikkert til at installere en varmepumpe af den ene eller anden art og jeg tænker at netop dette kommer til at være den afgørende faktor.

Med moderne regler for solcelle og elafregning er det svært at få investeringen til at give mening, men med varmepumper kan det måske bedre give mening? Ud fra hvad jeg har læst mig til indtil videre vil selv en 40% udnyttelse være højt sat, men hvordan vil det se ud når man indregner varmepumper?

Jeg er godt klar over at det er et lidt generelt spørgsmål, men jeg håber i kan gøre mig lidt klogere.

Jeg havde forestillet mig at skulle installere jordvarme (muligvis vertikal) og solceller der leverer op til 4000KWh (det giver jo ikke mening at producere mere med nuværende elvarmeafgift regler).

Et lille sidespørgsmål: Priser på jordvarme står som regel listet til 100.000 - 130.000 eller 200.000 - 250.000 for vertikal jordvarme. Det afhænger vel meget af huset det installeres til? Et moderne lavenergi hus vil vel ligge i en billigere ende end andre energirenoverede huse og lignende? For ikke at tale om størrelsen af huset.

Mvh.

Kasper

Hej Kasper

Jeg er personligt ked af, at det er blevet sådan et tvivlsspørgsmål, om man skal have solceller eller ej.

Skulle jeg personligt stå i den lykkelige situation, at jeg skulle bygge et hus, (eller blot have nyt tag på det gamle hus) ville jeg ikke være et øjeblik i tvivl om, hvorvidt jeg skulle have solceller eller ej. Det skulle jeg helt sikkert, og det skulle dække HELE taget mod syd!

Det ER rentabelt med solceller. Ikke ligesom i de glade solcelledage tilbage i starten af 10ø’erne. Men det er stadigvæk rentabelt. Og det er min vurdering, at det kun vil blive mere og mere rentabelt i takt med at vores samfund bliver mere og mere elektrificeret.

Du er allerede godt på vej med dit hus som skal have en strømslugende varmepumpe, ventilation mv. Læg hertil en eller to elbiler indenfor en overskuelig fremtid.

Mange vælger ydermere at lave hybridanlæg, som er har en eller anden form for batterikapacitet. På den måde får du tæt på 100 % udnyttelse af solen når den skinner, fordi du gemmer strømmen til solen er gået ned.

I fremtiden vil der ydermere komme mere fokus på dette emne med batterier mv. ligesom vi også forventer variable døgnpriser på strømmen, således at priserne på strømmen vil være høje i kogespidsen og billig om natten etc.

Jeg tror derfor, at du skal se investeringen nu som en mere langsigtet investering. Det kan godt være, at solceller ikke har den største rentabilitet i skrivende stund. Men vores elforbrug vil kun stige i de kommende år, (elbiler, varmepumper mv.) og du vil stå stærkt med et hus der producerer sin egen vedvarende energi – det ER vejen frem.

Mht. prisen på etablering af varmepumper, så varierer prisen ikke sønderligt meget pga. størrelsen. Men selvfølgelig bør det være billigere at etablere et anlæg til et hus der bruger mindre strøm, pga. færre meter varmeslanger.

Mht. vertikal jordvarme, så er det nyeste ”koncept” at du betaler en fast pris pr. kW du skal bruge. I gamle dage betalte man for de antal meter der skulle bores ned, og støtte man eksempelvis på en stor sten, måtte man starte forfra. Det kunne godt blive meget dyrt.

Det er bare mere omstændeligt med lodret jordvarme, og det kræver særlige tilladelser mv. grundvand osv. Så har du plads på grundet til vandret jordvarme, så er det klart at foretrække.

Held og lykke med det.

Ps. Har du overvejet opsamling og genbrug af regnvand, nu du er i gang med alle de gode tiltag?

www.bolius.dk/genbrug-af-regnvand-16051

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden