Spørg Bolius
Renovering sommerhus - hvor meget isolering og hvilket tagnedløb?
Til Bolius
Vi har I vinter købt et sommerhus fra 1970, som har det oprindelige bølgeeternittag, som skal skiftes, dels pga alder, men også fordi, der har været husmår. Vi har fjernet beplantning og plankeværk, som gav husmår adgang til taget. Der er 100 mm isolering, som jeg forventer skal skiftes pga husmåren, da der kan ses isoleringsfnulder op igennem udhængsbræddderne. Der skal nok også repareres på dampspærren.
Huset har skjulte tagrender og der har været kædenedløb, som ender i en tagnedløbsbrønd, som ses som toppen af et ø150 mm betonrør fyldt med sten. Kæderne var fjernet, da vi overtog huset. Vi vil have fritlagt tagrender, så det er let at rense tagrender.
- Er der forskel på isoleringsevne for mineraluld?
- Hvis vi igen laver kædenedløb, kan husmåren så komme op på taget via disse kæder.
- Der er udhæng på 90 cm på huset. Jeg synes ikke det bliver pænt med nedløbsrør, som skal løbe på skrå ind til facaden, og på på skrå ud igen til nedløbsbrønd, som ligger ude under kanten af udhænget. Hvis vi skal ændre nedløb til rør, skal tagnedløbsbrønden flyttes ind til husets facade. Hvordan lavede man faskiner omkring 1970?
- Kan man blot flytte brønden? Eller skal der etableres en helt ny faskine?
Morten N
Hej Morten N
Når tagbelægningen skal skiftes skal, bygningsreglementets krav til efterisolering følges. Ud fra din beskrivelse lyder det som en god ide at udskifte den gamle isolering, hvis den er defekt. Det er ligeledes en god ide at udskifte dampspærren i den forbindelse.
Med hensyn til isoleringsevnen er der forskel på hvilken type du bruger.
Læs mere her: Isolering og varmetab
Typisk er den isolering, vi kan købe i byggemarkedet med en lambdaværdi på 0,037 W/mK. Men det er muligt at købe produkter med en bedre isoleringsevne (lavere værdi), fx 0,029 W/mk, dog til en pris der er dyrere.
Jeg er ikke bekendt med om husmåren kan komme op af kæden. At vælge et kædenedløb til tagrenden er dog ikke løsning jeg vil anbefale, blandt andet grundet de stigende nedbørsmængder vi i perioder har.
Hvordan faskinen er udført, og om den kan genbruges er svært at sige. I dag findes der flere effektive løsninger og jeg vil anbefale, at I søger råd hos en fagmand, for den bedst egnede løsning til jeres hus. Læs mere om faskiner her og om hvad I skal være opmærksomme på: Bliv klogere på hvad en faskine er
Med venlig hilsen