Spørg Bolius

Nyt hus - hvilken varmekilde er mest klimavenlig?

Vi skal bygge nyt hus på 155m². Hælder mest til jordvarme og solceller med batteri, men området er forsynet med fjernvarme. Fjernvarmen bliver lavet med flis. Vi ved godt, det er langt billigst at tilslutte os fjernvarmen, men hvordan ser det ud mht. klimaaftrykket? Vi har en ide om, at jordvarme/solceller er bedst, idet flisen skal importeres/afbrændes. Er det helt forkert opfattet? 

Mvh Bettina

Hej Bettina
Det er som udgangspunkt mest klimavenligt at tilkoble sig fjernvarmeanlægget. Især hvis fjernvarmeanlægget er drevet af fx biobrændsel eller jordvarme.
Klimaaftrykket ligger dog tæt op af aftrykket for en varmepumpe, og hvis I vælger en varmepumpe med jordvarme, så har den et endnu lavere klimaaftryk.
 
Man skal huske, at der også sker et klimatryk idet at selve varmepumpen produceres, og det skal også tælles med i det endelige klimaregnskab.
En varmepumpe med luft til vand har en holdbarhed på 12-18 år og en varmepumpe med jordvarme har en holdbarhed på 14-20 år (rørene i sig selv har en holdbarhed på op til 50 år, og kan genbruges)
Der skal altså produceres en nu varmepumpe efter nogle år, hvilket giver et nyt klimaaftryk der også skal regnes med.
 
Derfor er min umiddelbare konklusion at det i sidste ende vil være fjernvarmen der vil være at foretrække for klimaet og varmepumpen med jordvarme kommer på andenpladsen.
 
Du kan læse mere om fjernevarme og klimaaftryk her Sådan fungerer fjernvarme til opvarmning af din bolig (bolius.dk)

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Sarah Sonne Glatz, fagekspert

Aktuelt på forsiden