Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Her bor
Matt Peschcke-Køedt, 47 år, selvstændig producent, "M Production". Han bor sammen med børnene Halfdan (7 år), Sif (12 år), Peter (16 år) og Laura (18 år).
For tyve år siden blev 20 bygninger revet ned i netop dette område for at skabe plads til grønne, luftige byrum og åbne pladser med invitation til udeliv. Men heldigvis rev man dengang ikke den spændende historiske bygning ned, som Matt og hans familie i dag nyder at leve i. Videncentret Bolius besøgte familien i 2015.
Den rå og dekorative udvendige vareelevator er bygningens ansigt udadtil og har i tidernes morgen været brugt til mangt og meget. Man fornemmer at der engang har været et produktivt liv i disse gårde og huse, og der har da også været mange skilte på Hoveddøren gennem tiden: Tapetværksted, bogtrykkeri, danseskole, fotografstudie og et politisk vingesus i form af Fremskridts Partiets pressekontor.
Lejlighedens rummelige stue og udsigt til det karakteristiske københavnske gårdmiljø. Fotos: Jesper Ray Manley.
Historien har sat sine spor
Alle vegne emmer bolig, baggård og haver af historie. Når man betræder de i dag hvidmalede stødabsorberende gulve, som er fundamentet i den ene halvdel af lejligheden, fornemmer man lyden af dansesko og klaverboksning. Badeværelsets lange porcelænsvask har patina fra dengang, rummet var vært for kreative fotografer og blev brugt som mørkekammer.
På trods af at lejligheden kun har vinduer på den ene side, strømmer der et malerisk og energisk lys ind af de velplacerede få men høje og elegante vinduespartier, som leger med den spændende og personlige indretningsstil, der bærer præg af Matts kærlighed til rejselivet og lyst til at have fingeren på pulsen.
Han er en aktiv mand, og det har sat sine spor i de hjemlige rammer. Man fornemmer bevægelighed som gæst, og den stemning der er i lejligheden kaster den besøgende ud på en oplevelsesrejse.
En særlig finurlig Afrikansk maske hænger i stuen og lader man øjnene glide hen over væggen, støder man også på en gammel fægtemaske med tilhørende kåre - den er hentet hjem fra Paris fra den ældste fægteskole i verden.
Det meste interiør i lejligheden har en historie og er nøje udvalgt. Stamtræet har også fået plads og ved siden af den lune designerpejs, som er klunset på et garagesalg, står Matts tipoldefar i en statueudgave og kigger ind i flammerne. Et familiemedlem som arvede en million og levede livet som kunstmaler.
Moderne design mellem historiefortællingerne
Du kan sidde og nyde den skønne personlige stemning i de to Wegner stole, eller den cognacfarvede Amerikansk designede sofa i stuen eller tage en ny tur på stamtræet, hvor man møder hans oldefar, hvis Frimurersværd står ved indgangen til køkkenafdelingen.
Lyset er mit bedste møbel
Matt har en gammel kærlighed til flyvemaskiner, da hans far har fløjet, og det afspejler sig i indretningen, hvor flere forskellige modelfly kreativt blander sig.
Køkken og stue i ét
Køkken og stue fungerer godt sammen i samme rum, da køkkenet er underspillet og ikke lige kan spottes i et køkkenkatalog. Også her er fyldt med historie.
Den dybe stålvask er genbrug fra Niels Bohr Instituttet, og de fritstående køkkenelementer samt skifergulvet har Le Klint bygget. Lamperne i køkkenet er fra det gamle Bella Center og er blot nogle af de mange fund, som Matt har indrettet sig med, og som virkelig giver personlighed og sjæl i lejligheden.
Der er plads med en dæmpet rummelighed i lejligheden. Udsmid fra Dansk Sojakage fabrik er i dag blevet familiens spisebord. Det står velplaceret og badet i lys, både af lamperne over bordet fra "Secto Design OY" og fra de langstrakte solstråler, der smelter køkken og spiseplads flot sammen.
Råt køkken og veloplyst spisestue. Foto: Jesper Ray Manley.
Flere rum med tiden
Spisebordsstolene fra Børge Mogensen har fået lidt kant med enkelte lammeskind, og udsigten til det grønne og livlige gårdmiljø er skønt.
Nørrebro har en landsbystemning, som jeg holder meget af. Man kender sin købmand, og vi hilser på hinanden
Oprindeligt har lejligheden været ét stort rum, der med tiden er udvidet med selvbyggede, funktionelle rum. Især materialevalget til væggene gør ruminddelingen spændende og let, f.eks. har soveværelset et ophængt, hvidt stykke stof som afskærmning, mens ét af børneværelserne har et aflangt udsigtsvindue med hyggeligt kig til stuen. En god effekt som igen giver lethed og lys.
Kontoret er indrammet af store, høje reoler med personlige pyntegenstande og bøger på begge sider - på øverste hylde står en mursten fra "Jagtvej 69". Man er vel Nørrebro'er, som han siger.
Til højre for hoveddøren står et højt, gammelt reklameskilt med ordet "kærlighed" skrevet med pink bogstaver, og det er i høj grad, hvad man mærker i denne unikke lejlighed i hjertet af Nørrebro med stemning af New York.