Spørg Bolius

Naboens træ tiltrækker fugle og generer mig

Min nabo har en busk med røde bær, som står i fælles hegn. Det meste af toppen, hænger ind over min grund, er dette lovligt? De vil ikke gøre noget ved det, men den tiltrækker en masse solsorte. Sidste år var den skyld i at der kom mellem 30 og 40 solsorte i min have.

Mvh Peder

Kære Peder.

Jeg er ked af at høre at solsortene er en stor plage for dig. 

Solsorte spiller en vigtig rolle i økosystemet og har flere positive effekter. De spiser en stor mængde insekter, herunder skadedyr som snegle, larver og biller. Ved at kontrollere disse insektpopulationer hjælper solsorte med at opretholde en sund balance i haven og reducerer skader på planter. Desuden skaber deres sang og tilstedeværelse en følelse af forbindelse til naturen, hvilket mange mennesker sætter stor pris på.

Solsorte er særligt glade for bær og frugter, særligt rønnebær som din nabo har her, men også nedfaldsæbler er de meget glade for. 

Ifølge Hegnsloven har du ret til at beskære grene, der vokser gennem eller op ad dit hegn, hvis de er til skade for hegnet/hækken. Når grenene hænger over hegnet/hækken, kan du kun kræve, at de bliver beskåret, hvis de er rådne og udgør en fare, eller hvis de hænger så lavt, at de hindrer din færdsel med havemaskiner. Det ser ikke ud som om at træets stamme er placeret midt i skellinjen, så derved er der ikke tale om et fælles træ.

Så i dette tilfælde må du desværre acceptere at de er der. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden