Det er en velkendt påstand, at madlavning på gaskomfur sviner mere end madlavning med induktion eller på en glaskeramisk kogeplade.

Men det er en påstand uden hold i, fastslår Jesper Torp, der er installationstekniker ved Frederiksberg Forsyning i København.

Jesper Torp forklarer, at det kun er maden, der fedter, hvis det sprøjter, når du arbejder ved komfuret. Og det sprøjter kun, hvis du steger ved for høj temperatur.

Gassen er ren

  • Ikke alle steder bruges den samme gas. I København, Hvidovre, Rødovre, Tårnby, Frederiksberg og Aalborg Kommune bruges bygas
  • Bygas består af 50 procent atmosfærisk luft og 50 procent gas. 30 procent af gassen er CO2-neutral biogas, og resten er naturgas
  • Andre steder i landet bruger man 100 procent naturgas, enten til madlavning eller opvarmning. Natur- og biogas forurener langt mindre end kul og olie, der blandt andet bruges til at fremstille elektricitet
  • Du kan få tips til bedre madlavning på gaskomfur hos GasEntusiasterne på Facebook.

Mange bruger gaskomfuret forkert

Jesper Torp oplever tit, at folk bruger gaskomfuret forkert. Flammen skal kun være under gryden, men ofte står flammerne langt op ad siderne på gryderne. På den måde trækker du osen op i luften, og så kan det godt fedte.

Hvis man holder varmen under gryden, så fedter det ikke på samme måde. Mange oplever, at gryder får grimme afmærkninger, fordi de har brugt gaskomfurets brændere forkert med alt for høje flammer.

Hvis vi skruer tiden tilbage, kan Jesper Torp bedre anerkende kritikken af gaskomfuret.

Han fortæller, at førhen var det selve gasblandingen, som fedtede lidt mere, end den gør i dag. Men det er mange år siden. Dengang blandede man gas på kul. Og samtidig var der mange, der ligesom i dag brugte gaskomfuret forkert.

Færre bruger gaskomfurer

Alligevel synes brugen af gas at være nedadgående, vurderer Jesper Torp.

Han har ikke tal på, hvor mange færre der bruger gas i dag i forhold til tidligere. Men han får flere afmeldinger end tilmeldinger.

Jesper Torp mener selv, det handler om temperament. I gastronomiens verden foretrækker kokkene eksempelvis stadig gaskomfuret.

Mens færre laver mad på gaskomfurer i lejligheder og huse, er salget af gasgriller til udendørsbrug steget voldsomt de senere år.

Jesper Torp mener, at kokke godt kan lide gas, fordi de synes, at det er nemmere at styre mere præcist end induktion. Han oplever da også, at folk beder om at få gassen tilbage efter en periode med induktion.

Installationsteknikeren kan dog godt se, at induktion i nogle tilfælde kan være lettere at rengøre. Med et gaskomfur er der flere ting at løfte op, hvis man skal have det helt rent. Men det er nu meget enkelt ved nye gaskomfurer. I sidste ende handler det om temperament, mener Jesper Torp.

Så meget CO² bruger du, når du opvarmer to liter vand fra 10 til 100 °C

Apparat

Gram CO² (1 gang)

Kg CO² (150 x om året)

Elkoger

84

13

Gaskomfur

96

14

Induktionskogeplade

112

17

Glaskeramisk kogeplade

140

21

Gammeldags kogeplade

168

25

Kilde: Energitjenesten.dk (2017)