Spørg Bolius
Måler at CO2 stiger i løbet af natten - betyder det at iltindhold falder og har det betydning for sundheden?
Til Bolius
I perioder med meget kraftig blæst lukker jeg vinduerne i mit soveværelse helt for at kunne holde på varmen. Jeg bor højt og frit i et meget gammelt hus på landet.
Nu har jeg prøvet at måle indeklimaet med sådan en luftkvalitets device, og jeg kan se at Co² indholdet i luften stiger ganske meget i løbet af natten.
Så spekulerer jeg på om iltindholdet reduceres tilsvarende og i givet bfald hvad betyder det så for nattesøvnen ?
I øvrigt så er jeg blevet meget mere opmærksom på betydningen af at udlufte dagligt, efter at jeg begyndte at måle Radonindholdet i indeluften.
hilsen fra Gert O
Hej Gert O
Vi har et helt tema om indeklima. Godt nok om indeklima på børneværelset, men i store træk er det jo det samme på et soveværelse. Indeklima på børnenes værelser | Få en nattesøvn i godt indeklima (bolius.dk)
Et af de bud vi har, er at man skal lade døren ud til gang/stue stå åben eller på klem, da luften så bliver blandet med en større luftvolumen.
En formodning har været at en co2-tung luft er dårlig at sove i, da hjernen og kroppen ikke får samme mængde ilt. Men der mangler undersøgelser. DTU er i øjeblikket i gang med undersøgelser, hvor forsøgspersoner ligger i specielle rum og sover. Så kan de skrue op og ned for co2 indholdet. Nogle tegn pegede mod at det faktisk kunne gøre at børnene sov tungere. Men om det så er bedre for kroppen og hjernen, er der vist ingen som har turde sige endnu. Men Peter Lund Madsen har givet sit bud på vigtigheden af at sove i ren luft her Peter Lund Madsen om indeklima, CO2 og udluftning - YouTube
En af de gode måder at mindske radonniveauerne er netop udluftning. Så dejligt at høre du kan se resultater. Men du skal også være opmærksom på, at radonniveauerne kan svinge meget over længere perioder. derfor har vi været forsigtige med at anbefale de digitale målere, da de giver nu-og-her billeder, men ikke det reelle problem, som skal ses på årsbasis. Til det har vi altid anbefalet at få målt med dosimeter, som måler over en periode på 2-3 måneder. Radon | Bliv klogere på radon, se fx vores kort for radon i Danmark
Med venlig hilsen