Spørg Bolius

Måle fugt i kældervæg

Kære Bolius

Vores kældervægge viser tegn på tidligere fugtskader, men der er i øjeblik mål 60 % fugt i selve lokalerne. Hvis vi måler på selve væggen hvad er så den normale grænse for fugtige vægge? Når der har været en periode med megen regn så vil væggene selvfølgelig være mere "fugtige" end normalt, men hvad er anbefalingen når man måler på vægge i en kælder, som gennemsnit?

Mvh Marie

Kære Marie.

Fugtmåling i beton og murværk er en lille videnskab. 

Som regel anvendes en kapacitiv fugtmåler som egner sig til undersøgelser af overfladisk fugt i en væg eller gulvflade. Man holder derved en måler hen til overfladen af materialet og får angivet x antal %. Denne type kan ofte måle max 5 cm ind i materialet. Ved massive mure giver fugtmåling fra overfladen med håndholdte instrumenter eksempelvis ingen information om fugtindholdet i midten af konstruktionen.

Fugtforholdene kan også variere betydeligt over året, så det kan være nødvendigt at gentage målingerne. 

Man skal især også være opmærksom på forekomst af salte, som påvirker de fleste typer måleinstrumenter. Dertil skal der i den grad også tages højde for alderen og typen af konstruktionen. 

BYGERFA har lavet et blad som indeholder viden omkring dette "Fugtmåling i beton og murværk".

Når du beskriver en måling på 60% fugt, er du nødt til at holde det op imod brugsanvisningen og dennes beskrivelse af måling af eksempelvis beton. 

Heraf bør det fremgå hvornår der er tale om acceptabel fugt, og forhøjet fugt. De fleste af denne type målere angiver en værdi fra 0-100% og viser typisk vandindhold i vægtprocent relateret til tørstofvægt, også sammenlignet med den relative luftfugtighed.

Derfor kan jeg ikke give dig et klart svar på en korrekt fugtprocent desværre. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden