Spørg Bolius
Laminatgulv på betongulv - er dampspærre /fugtspærre nødvendig?
Kære Bolius,
Først tusind tak for et genialt site og ikke mindst magasin - det er et fantastisk stykke arbejde i gør.
Jeg skal lægge et såkaldt klik gulv med fet og nor i laminat oven på et eksisterende betongulv i et hus fra 1983.
Laminat gulvet har allerede fra begyndelsen af en bagside af sort gummi/plastic. Der skulle derfor ikke være behov for konventionel understøtning i form af skum-plastic mellem betongulv og nyt laminatgulv.
Alligevel siger Stark at der skal lægges en plastic damspærre oven på betongulvet i form af kraftig gennemsigtig plastic med et overlæg mellem hver bane på minimum 50 cm.
Er det klogt - hvad med fugt i betongulv konstruktionen som dermed ikke kan komme ud?
Sidst men ikke mindst - hvilke retning skal gulvet lægges - på langs med huset eller på tværs af huset?
Skal alle gulve - stor rum som små - ligge i samme retning?
Tusind tak på forhånd :o)
Med venlig hilsen
Flemming Bo A
Hej Flemming
En fugtspærre, (ikke at forveksle med en dampspærre) ligger man i langt de fleste tilfælde mellem betongulve og et trægulv, (uagtet om det er laminat, lamel eller reelle gulvbrædder).
Dette er netop for at sikre, at fugten i betonen ikke trænger op i gulvet og giver fugtskader på dette. Så anbefalingen fra Stark er ikke forkert.
Som fugtspærre bruger man typisk 0,2 mm plast, som rigtigt nok lægges med overlæg. MEN, samlinger skal også tapes tætte, og dernæst ligger man plasten helt op bag ved fodpanelerne, så fugten ikke kan komme i forbindelse med gulvet.
Dette er den normale procedure. Noget andet er så, hvis betongulvet er helt knastørt. Så er det ikke nødvendigt. Og noget tredje er, om denne plast/gummi under laminatgulvet er at betragte som denne fugtspærre. Det må man læse og undersøge hos gulvproducenten.
Laminat er jo en form for plastgulv, og derfor kan de som oftest tåle lidt mere fugt nedefra.
Skulle jeg selv lægge en gulv, ville jeg altid udlægge en fugtspærre. Det kan også hjælpe/forhindre radon nemlig.
Mht. længderetningen så ligger gulve ofte på langs med huset. Det skyldes at underliggende gulvbjælker mv. ofte ligger på tværs af huset, ligesom husets spær.
Men. Man kan sagtens lægge gulve på tværs også. Dette kan have en god virkning på især smalle rum.
Men man lægger altid brædderne/gulvet ens i alle rum. Kun hvis man har et vinkelhus, mener jeg man kan ”retfærdigøre” at lægge dem med skiftende retning.
Med venlig hilsen