Du hører bestemt til mindretallet, hvis du ikke er stødt på myrer på din grund, terrasse eller i dit hus. For myrer dukker op hos næsten alle, selv om de ikke er inviteret. 

Myrer er da også et af de mest almindelige dyr på jorden. Man regner med, at der er 1,4 millioner myrer for hvert menneske. 

Kun 7 procent af danskerne har ikke haft besøg af myrer – eller i hvert fald ikke opdaget dem – inden for det seneste år. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Videncentret Bolius i juli 2024.  

– Det er ikke overraskende, at næsten alle har set myrer i hus eller have. Myrer er allevegne, men man lægger måske ikke altid mærke til dem, hvis de ikke er generende, siger Berit Rørbøl, haveekspert i Videncentret Bolius.

Er myrer nyttedyr eller skadedyr?

Myrer kan faktisk både være nyttedyr og skadedyr.

I haven gør myrer nytte ved at spise insektlarver og insekter som fluer, mider og biller, lige som de også kaster sig over honningdug (afføring fra bladlus).

Men omvendt kan de også underminere fliser på terrasse eller i indkørslen. Og de er ofte på terrassen – eller rettere sagt: under – terrassen. 57 procent af de danske husejere fortæller i YouGov-undersøgelsen, at de har haft myrer på deres terrasse i løbet af det seneste år.

– Myrer gør meget gavn, men når de underminerer fliserne eller går i krukker og kommer indenfor, betragter vi dem som skadedyr, siger Berit Rørbøl.

Hvorfor er der myrer i træerne?

Måske har du lagt mærke til, at der kravler myrer rundt i dine træer – fx i æbletræet? 

Det er der en god grund til.  

Myrer kravler op i træerne for at drikke saft fra træerne eller honningdug fra bladlus. Faktisk ’malker’ de dem ved at ae dem med følehornene. 

De spiser normalt ikke frugter fra træerne, men hvis der er fx er en skade på en blomme, spiser de af saften.  

Kilder: Skoven i skolen og haveekspert i Videncentret Bolius, Berit Rørbøl

Mange har myrer indenfor

Der er nok ikke nogen, der ligefrem inviterer myrer indenfor. Men det er myrerne ligeglade med, for de kan stort set komme ind overalt. Og da de elsker varme og søde sager, er der flere grunde til at søge ind i boliger.

40 procent af de danske husejere fortæller i YouGov-undersøgelsen, at de har haft myrer indendørs inden for det seneste år. 

De sorte havemyrer er de myrer, der oftest er i haver eller private hjem, og de gør stort set ingen skade indenfor. Der er dog eksempler på, at myrer har etableret bo i isoleringsmaterialer, der efterfølgende er blevet så fugtige, at nærliggende træ- og gulvkonstruktioner har taget skade. De kan også gnave træ væk, som i forvejen er beskadiget af eksempelvis fugt og svamp.

Også orangemyrer og herkulesmyrer kan søge ind i boliger. Orangemyrer bygger ofte – lige som havemyrer – bo under gulvet, især i etplanshuse uden kælder. Orangemyrer forgriber sig ikke direkte på træ, men de bygger deres bo på en måde, der kan resultere i fugtskader. 

De mere sjældne herkulesmyrer kan til gengæld udrette stor skade, da de udhuler og ødelægger træ fuldstændigt. De kaster sig ofte over sundt nåletræ skjult i boligens konstruktion – fx under gulve. 

Hvordan bekæmper du myrer?

I haven er der ingen grund til at bekæmpe myrer, medmindre du er meget generet af dem, da de som nævnt gør nytte i haven. Og kan du leve med dem på terrassen, bør du også lade dem være.

Langt de fleste bruger godkendte bekæmpelsesmidler som myremidler til udvanding, myrespray eller myrelokkedåser, når de bekæmper myrer, og det medvirker da også til at komme af med dem i hvert fald et stykke tid.  

Den bedste metode til helt at slippe af med dem er dog at fjerne deres myrebo, hvis du ellers kan finde det. Det kan du bl.a. gøre ved at hælde kogende vand ned i det. Dermed undgår du at bruge gift til gavn for miljøet. 

17 procent af de danske husejere bruger også alternative midler som kanel, kaffegrums eller appelsinskræller for at forhindre myrerne i at gå indenfor. Det virker dog ikke altid, og ellers ofte kun i en kortere periode, da myrerne vælger en anden vej ind. 

Om Videncentret Bolius’ undersøgelse

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Videncentret Bolius i perioden 9.- 12. juli 2024 via internettet med udgangspunkt i YouGov Panelet.

Undersøgelsen er gennemført blandt danske husejere i alderen 25 år+. Der er i alt gennemført 1.015 CAWI-interviews (Computer Assisted Web Interview).