Stort eller lille køleskab – hvad har du brug for?
Bor du alene, klarer du dig sikkert fint med et køleskab på omkring 150 liter. Rummer husstanden fire personer, vil et køleskab på 300 liter eller mere sandsynligvis bedre opfylde jeres behov. Regn med et lidt større skab, hvis du har for vane at købe ind i store partier.
Mange af de modeller, der er på markedet i dag, har typisk en størrelse på knap 400 liter.
Som udgangspunkt kan det ikke betale sig at købe for småt, da et overfyldt køleskab hurtigt kan få problemer med at køle madvarerne tilstrækkeligt ned og holde gennemsnitstemperaturen på de anbefalede 5 grader eller lidt derunder.
Hvad skal du i øvrigt lægge mærke til, når du skal købe køleskab?
Udover størrelse og nedkølingsevne bør du hæfte dig ved følgende, når du køber køleskab:
- Energimærke: Jo bedre energiklasse, desto lavere energiforbrug. Gå efter den bedst mulige energiklasse, når du køber nyt køleskab.
- Indretning: Undersøg, om du kan få plads til eksempelvis en stor gryde ved at rykke rundt på hylderne.
- Termostat: Termostatknappen er ikke altid lige nem at bruge. Læg mærke til, om der er temperaturindstilling på termostaten, og hvor tilgængelig knappen er.
- Betjening: Læg mærke til, om køleskabet er nemt at åbne og lukke, og hvordan lyset er placeret. Nogle modeller har digital visning af temperaturen på køleskabets forside.
- Kapacitet: Pladsen kan hurtigt blive for trang i et køleskab. Overvej derfor størrelsen nøje, da energiforbruget ikke nødvendigvis hænger sammen med størrelsen.
- Finesser: Overvej, om du vil have ekstra finesser, såsom automatisk afrimning, døralarm, indbygget wifi mv.
- Støjniveau: Tjek hvor meget køleskabet støjer, for der kan være stor forskel. Typisk ligger støjniveauet mellem 33-42 dB. Gå efter et på under 40 dB, hvis det skal være støjsvagt.
Køleskabets nedkølingsevne og powercooling
For at holde køleskabets gennemsnitstemperatur på 5 grader skal kølesystemet være i stand til at køle madvarerne hurtigt ned efter en større indkøbstur.
Mange modeller er i dag udstyret med en nedkølingsfunktion, der går under betegnelser som ”powercooling”, ”hurtigkøling” og ”superkøl”, der forøger nedkølingsevnen, når du har behov for at køle store mængder madvarer ned på samme tid.
Teknikker i smart køleskab
- Hurtig køling: Sikrer en hurtigere nedkøling af fødevarerne.
- Biofresh: Termostat der regulerer temperaturen, så den ligger over 0 grader men under 5 grader celsius, hvorved maden holder sig frisk længere.
- Indbygget wifi: Gør det muligt at fjernstyre og overvåge sit køleskab via mobiltelefon og computer.
- Multiflow køling: Flere ventilatorer, som sikrer en mere ensartet køling i hele køleskabet.
Skal du købe et amerikanerkøleskab?
De amerikanerkøleskabe, der findes på markedet i dag, er kombiskabe, hvor du både har køleskabe og fryser i ét side om side. Nogle modeller har kun indbygget isterningedispenser, mens andre både har isterninge- og vanddispenser.
Hvis du har set dig lun på et køleskab med isterningudkast og drikkevandskølere, er det vigtigt at have for øje, om køleskabet er VA-godkendt (vand- og afløbsgodkendt). Spørg forhandleren, inden du køber, så du er sikker på, at det overholder alle krav til lovgivningen.
Et amerikanerkøleskab kræver mere plads og er også væsentligt dyrere end et almindeligt køleskab. Til gengæld følger der en fryser med i løsningen og kan være en overvejelse værd, hvis din fryser også står til en udskiftning.
Sørg for at sætte dig ind i, hvordan du vedligeholder isterninge- og vanddispenseren, så du holder den fri fra bakterier. Amerikanerkøleskabe er også udstyret med et filter, som skal skiftes med jævne mellem.
Køb af køleskab: Energiforbrug og strømforbrug
Der er stor forskel på de enkelte modellers strømforbrug. Du bør gå efter det bedste energimærke, så du sikrer et lavt elforbrug. Energiklassen er en skala fra A til G, hvor A markerer den bedste energiklasse.
Inden for køleskabe er energiklasse B typisk den bedste energiklasse på markedet lige nu (2022).
Et køleskab med energiklasse B vil bruge ca. 20% mindre strøm end et med energiklasse C. Et køleskab med energiklasse F vil derimod bruge næsten dobbelt så meget strøm som et med energimærke C.
Størrelsen og strømforbruget hænger ikke nødvendigvis sammen, og derfor kan et stort køleskab sagtens være mere energivenligt end en mindre model.
Det kan være en god idé at sammenligne forskellige modeller, og her kan du med fordel bruge værktøjet "Hele Prisen", som er udviklet af det europæiske projekt Label2020 i samarbejde med Energistyrelsen. Værktøjet giver information om data på energimærket og gør det lettere at sammenligne produktmodeller. "Hele Prisen" gør det muligt at vurdere prisen i drift og de forventede totale omkostninger i produktets levetid.
Ny energimærker fra 2021
EU har fra 1. marts 2021 ændret energimærkningen under den såkaldte Ecodesignordning, så de mest strømbesparende modeller, du finder på markedet, nu er energiklasse A. Tidligere kunne et produkt have et energimærke A med op til tre plusser efter sig, men det er nu ændret.
Hvornår skal du udskifte dit køleskab?
Levetiden for et køleskab er normalt ikke det store problem, da mekanikken sjældent går i stykker. Et kvalitetskøleskab holder snildt i 10-15 år, og du kan sagtens vente med at skifte dit køleskab til et nyt, indtil det gamle er helt udtjent.
Der bliver brugt mange ressourcer til produktionen af et nyt køleskab. Materialer som skumisolering og metal, som der bliver brugt en del af i produktionen af køleskabe, er materialer med et stort klimaaftryk.
Et nyt køleskab har samlet set en så stor klimabelastning, at det som udgangspunkt ikke kan betale sig at udskifte dit køleskab til et nyt, før det er helt brugt op og ikke kan repareres.
Selvom du evt. køber et nyt køleskab med en bedre energiklasse, kan det ikke gøre op for den ekstra energi og CO2-udledning, der bliver brugt på at producere selve køleskabet.
Hvis du vil tænke bæredygtigt, skal du altså beholde dit køleskab så længe som muligt og om muligt reparere det. Selvom det koster penge at få hjælp fra en reparatør, kan du være med til at forlænge levetiden på dit køleskab. Når det ikke længere kan repareres, kan du undersøge, om du kan købe et godt brugt køleskab, og skal du købe helt nyt, så skift det ud med et køleskab med den bedste energiklasse og længste levetid.
Kan det betale sig at købe et dyrt køleskab?
Et moderne køleskab bruger i dag så lidt energi, at der ikke er mange penge at spare på elregningen ved at vælge en dyr model frem for en billig model, hvis du udelukkende går efter energiforbruget. Prisen er i høj grad også et spørgsmål om design, indretning, betjeningsvenlighed, nedkølingsevne og størrelse.
Set i forhold til de helt billige køleskabe er skabe i den dyre ende af prisskalaen dog ofte udstyret med flere funktioner som fx indbygget blæser til fordeling af kulden og mulighed for hurtig nedkøling.
Kan en tillægsforsikring betale sig, når du køber køleskab?
Under normale omstændigheder bryder et køleskab sjældent sammen i de første leveår. Skulle der være fejl og mangler på produktet, er du dækket af reklamationsretten, der gælder i to år.
I det første år af reklamationsretten skal producenten eller forhandleren godtgøre, at der ikke var fejl på køleskabet, da du købte det, mens du det efterfølgende år som forbruger skal bevise, at du ikke selv har ødelagt køleskabet og har ret til dækning under reklamationsretten.
Mange forhandlere tilbyder tilkøb af en tillægsforsikring, der typisk løber i 3-5 år. Da du allerede er dækket ind af reklamationsretten de første to år, bør du overveje, om det er pengene værd at dække sig ind ved hjælp af en forsikring. Ifølge Forbrugerrådet Tænk er det sjældent en god investering at bruge ekstra penge på en tillægsforsikring.
Hvad dækker garanti typisk over?
Nogle forhandlere yder ekstra garanti på udvalgte produkter.
Der kan være stor forskel på, hvad garantien dækker over, og derfor er det en rigtig god idé sætte sig ind i, hvad der står på garantibeviset og gemme det, såfremt du skulle få brug for det.
Levetid på køleskab
Levetiden for et køleskab er normalt ikke det store problem, da mekanikken sjældent går i stykker. Et kvalitetskøleskab holder snildt i 10-15 år, og du kan sagtens vente med at skifte dit køleskab til et nyt, indtil det gamle er helt udtjent.
Hvis du overvejer at udskifte dit køleskab, fordi det gamle bruger mere i strøm end nyere modeller, er det værd at huske, at produktionen af et nyt køleskab belaster klimaet i form af brug råstoffer og CO2-udledning under produktionen. Det kan derfor af miljømæssige årsager betale sig at beholde dit gamle køleskab, til det er helt udtjent, og først derefter gå ud og købe et nyt køleskab med det bedste energimærke.
Hvis dit køleskab er gået i stykker, kan du forsøge at reparere det. Selvom det koster penge at få hjælp fra en reparatør, kan du være med til at forlænge levetiden på dit køleskab.
Find tilbud på køleskab
Priserne på den samme eller næsten identiske model køleskab kan svinge fra forhandler til forhandler.
Som forbruger er der ikke nogen nem vej til at finde det billigste skab. Er du på jagt efter det bedste tilbud, må du følge med i tilbudsaviser, avisannoncer og på internettet.