Spørg Bolius
Køb af bolig uden solidarisk hæftelse
Min kæreste og jeg vil gerne købe hus sammen. Vi er ikke helt unge længere, og det passer os fint ikke at have fælles økonomi.
Vi vil gerne købe en bolig sammen uden solidarisk hæftelse. Det tilbyder vores banker i midlertid ikke. De kan/vil kun formide boliglån hvis vi hæfter solidarisk (de øvrige krav omkring indskud,
rådighedsbeløb mm. er der ingen problemer med).
Kender I til banker/pengeinstitutter, der vi give lån uden solidarisk hæftelse?
Venlig hilsen Peter
Kære Peter
Tak for dit spørgsmål.
Jeg har ikke kendskab til, at man kan optage et fælles realkreditlån uden at hæfte solidarisk for det. Men I har selvfølgelig mulighed for at optage to realkreditlån, hvis I kan blive godkendt til det.
Fordelene er blandt andet, at I på den måde kan holde jeres økonomi adskilt, at I ikke hæfter for hinandens gæld og at I selv kan bestemme, hvilken type lån det skal være - fx om det skal være med fast eller variabel rente, og om det skal være med eller uden afdrag.
Ulempen er, at I skal betale etableringsomkostninger og tinglysningsgebyr to gange, fordi der skal oprettes to lån. Det er derfor en dyr løsning, men kan måske på sigt spare jer for nogle uoverensstemmelser.
I kan overveje at benytte en uvildig økonomisk rådgiver til at gennemgå alternative finansieringsmuligheder med jer.
Jeg vil desuden opfordre jer til at få udarbejdet en samejeoverenskomst, der er en skriftlig aftale mellem personer, som ønsker at købe fast ejendom sammen uden at være gift.
Det er ikke et lovkrav, at ugifte par får udarbejdet en samejeoverenskomst, men det er en rigtig god idé, da I på den måde får aftalt de økonomiske og praktiske vilkår for samejet.
Hvis I fx vælger et fælles lån, kan I skrive ind i samejeoverenskomsten, hvordan I hver især skal betale af på lånet og håndtere gælden. Det fritager jer dog ikke for solidarisk hæftelse over for långiveren.
I kan samtidig bruge samejeoverenskomsten til at opstille nogle retningslinjer for jeres fælles lån - fx at det skal være med fast rente, eller at I skal begynde at afdrage på lånet efter ti år, hvis I har valgt lån med afdragsfrihed.
Det er desuden en god idé at skrive ind, hvad der skal ske med boligen i tilfælde af, at I går fra hinanden. Skal den sælges, skal det være muligt at købe hinanden ud, hvem har i så fald forkøbsret – og på hvilke betingelser?
Det kan også være, at den ene af jer skyder flere penge ind i boligen end den anden, og at I fx ønsker, at ejerforholdet skal være 30 procent til den ene og 70 procent til den anden.
Hvis I gerne vil eje boligen ligeligt med en ejerandel på 50 procent til hver, og den ene af jer skyder flere penge ind end den anden, kan I overveje at oprette et gældsbrev.
Det er desuden godt at tage stilling til, hvad der skal ske med boligen i tilfælde af, at en af jer går bort, da en samlever – modsat en ægtefælle – ikke er arving, medmindre man har oprettet et testamente.
Der findes flere forskellige standardskabeloner for samejeoverenskomster, som I kan downloade for omkring 300 kroner.
I kan godt selv udarbejde den, men jeg vil anbefale, at I får hjælp fra en advokat eller anden form for juridisk rådgiver.
Med venlig hilsen