Spørg Bolius

Klimaforandringer - skal vi bygge i træ eller mursten?

Hej Bolius

Vi forventer at lave en tilbygning i 2025 - men er meget i tvivl om, hvorvidt den skal opføres i træ eller mursten. Først valgte vi mursten (mindre vedligehold) men pga. frygt for sætningsskader (vi har allerede en gammel revne i vores hus fra '76), skiftede vi holdning og endte på træ, så konstruktionen bliver lettere og mere smidig.

MEN nu er vi kommet til at tænke på klimaforandringerne.

Overvejelserne er: 1) Mere nedbør 2) Voldsommere storme – flere med orkanstyrke 3) Potentielt meget koldt klima, hvis saltvandspumpen i Atlanterhavet kollapser (kan tilføje at vi bor 63 meter over havets overflade)

Boliga siger grundvandsspejl på mellem 1-2 meter i dybden. Vores jordbundsprøve (medio oktober) ned til 4
meter viste intet grundvandsspejl at konstatere i tilbygningsarealet (dog døjer naboen med vand kælderen – 10 meter derfra). Bør vi med tanke på klimaforandringerne vælge mursten fremfor træ til tilbygningens facade (dyrt)?

Mvh. Esben

Hej Esben,
Først og fremmest godt at høre at I undersøger og tænker jer grundigt om. Det kan dog være svært, at forudsige om jeres grund vil være udsat - her tænker jeg mest på grundvandsstigning. De andre forhold, du lister op, har ikke så stor betydning, så længe I tænker og bygger fornuftigt. Det vil sige, vælger gode og solide materialer og bruger dem hensigtsmæssigt. Et eksempel her, er god konstruktiv beskyttelse uanset om facaden er af træ eller tegl.
I kan vælge "lette" materialer og dermed placere tilbygningen på skruefundamenter. Hermed vil den blive hævet over terræn. Her vil I også kunne bygge med et lavt klimaaftryk fordi I kan vælge biobaserede materialer. Omvendt vil det ikke sikre den eksisterende bygning mod eventuelt grundvandsstigning. 
 
Så måske I skulle gøre begge dele. Bygge tilbygning på skruefundament men samtidig indtænke en plan for hvordan stigende grundvand kan løses.
 
I forhold til valg af træ eller tegl er det, efter min anbefaling, ikke klimaforandringerne, der skal afgøre hvad, I vælger, men omvendt en bevidsthed omkring hvordan I bygger og med hvad, samt at I bygger med så lavt et klimaaftryk som muligt. I forhold til prisen kunne I fx vælge, at bruge genbrugsmaterialer helt eller delvist. Det kræver god planlægning, for at kunne lade sig gøre. Men det er i høj grad muligt.
 
Jeg håber, mit svar kan jeres videre proces. Held og lykke med projektet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden