Om projektet med karnappen

  • Morten Dalsgaard fra M4 Arkitekter, der er medlem af Danske BoligArkitekter, stod for ombygningen af 1950'er-husets kælder.
  • Baggrunden var en nedslidt lille karnap, sat på i 1980'erne i forbindelse med en større renovering af kælderen, hvor der også blev gravet ud omkring huset, lagt dræn omkring og støbt nyt gulv. 
  • Den nye glaskarnap er dobbelt så stor og forbinder de to kælderrum visuelt med hinanden udefra. 
  • Hele projektet blev tegnet af M4 arkitekter, der også stod for ombygningen af husets øverste etage. 
  • Prisen for selve glaskarnappen var ca. 90.000 kr. ekskl. Arkitekthonorar. 
  • Læs mere om M4arkitekter.dk

Pladsmangel sendte i sin tid Peter Bastholm og hans kone ned i kælderen, da pladsen blev for trang for børnefamilien i 1950'er-bungalowen. De er aldrig kommet op igen.

Det er 40 år siden, at den unge familie rykkede ind i det gedigne hus i dejlige omgivelser, men hvor kælderen før var mørk, er den i dag med M4-arkitekternes hjælp blevet forvandlet til alles favoritrum.

En ny karnap med et stort glasparti har givet familien adgang til haven og lukket masser af dagslys ind i kælderen.

Kælderen gav en øv-følelse

- Vi ville gerne renovere huset, da børnene flyttede. Det trængte efter alle de års slid og brug. Og med M4-arkitekternes hjælp fik vi lagt en plan for hele overetagen og bl.a. væltet mure og inddraget et værelse til stuen og åbnet køkkenet op. Men der skulle også ske noget i kælderen, fortæller Peter Bastholm, da Videncentret Bolius talte med ham i 2015.

Kælderen fik en karnap engang i 1980’erne, men den bar præg af, at den dengang unge børnefamilie skulle spare på materialerne, og trærammerne omkring vinduerne var begyndt at rådne.

Samtidigt ville parret gerne lukke endnu mere dagslys ind til soveværelset og det tilstødende opholdsrum.

- Vi var jo som udgangspunkt rigtig glade for vores kælder, men vi ville gerne have mere lys. En større glaskarnap var et klart ønske - også så vi kunne forspire og drive vores blomster og planter hernede om vinteren, fortæller Peter Bastholm.

Løsningen blev en ny glaskarnap, dobbelt så stor som den tidligere, der nu fortsætter mellem de to kælderrum med en glasadskillelse.

- Den største forskel er lyset. Vi bader nærmest i det. Det har krævet et sæt nye gardiner, men til gengæld bruger vi kælderen meget mere. Især når alle børnene er hjemme med børnebørnene, hvor det store kælderrum bliver til gildesal. Eneste ulempe er, at der skal pudses vinduer ofte. Det er ret tydeligt, når de trænger.

Når du bygger med glas

  • Husk at tage højde for energikravene, og skift til lavenergivinduer, der opfylder standarderne og hjælper på din varmeregning. 
  • De arkitektoniske udfordringer ligger typisk i at få glaskonstruktionen til at se elegant ud på trods af de høje tekniske krav. Her skal man både se på det eksisterende hus og omgivelserne, der skal kunne bære det store udsyn og indsyn. 
  • Der fås en række standardprodukter, som man med fordel kan bruge, når man bygger en større karnap eller udestue. De vil typisk også være billigere at opføre i end dette konkrete tilfælde, hvor de tekniske løsninger er tegnet af arkitekten og løst i samarbejde med en glarmester.