Spørg Bolius

Kan jeg isolere kælderen indvendig uden det ikke bliver en tikkende skimmelbombe?

Hej Bolius

Har en kælder hvor tidligere ejer har bygget forsatsvægge på ydervægge, og vil gerne have dem fjernet da det i min verden er en tikkende bombe. Overvejer at bruge ytong multipor isoleringssystem, hvor tykke plader skal jeg bruge, tænker hvordan er isoleringsværdi kontra alm isolering?

mvh Johan C

Hej Johan C

Sådan er det også i min verden. Jeg har åbnet et utal af disse vægge, og i 9/10 tilfælde er der fugtproblemer, og skimmelvækst i større eller mindre grad. Tømrere burde være forment adgang til en gammel kælder.

Multipor er ganske fine, og vi ser gode resultater med disse. De isolerer ganske udmærket med en varmeledningsevne på 0,040 W/mK, som sammenlignet med alm. mineraluld på 0,037 W/mK kun har en lidt ringe i isoleringsevne, (jo lavere tal jo bedre).

De fleste bruger 60 eller 100 mm, men de fås også i 80 mm. Det kommer lidt an på de praktiske forhold såsom rummets størrelse, false, lysninger, gulve etc. Jo tykkere de er, jo bedre isolering får du, men her er vi lidt ude i kommatal. De første 50 mm gør den største forskel. Og ved ældre huse, og kældere, anbefaler man derfor at nøjes med (50) 60 mm.

Pladerne er noget porøse, og mange gør det selv folk har bandet dem langt væk.

Det er ydermere vigtigt at du følger anvisningerne nøje, og endnu vigtigere at du ikke bruge produkter fra forskellige producenter, eksempelvis at købe en billige klæber i et andet mærket.

Der findes også andre lign. produkter og plader. Der er overordnet to typer plader, hhv. calciumsilikatplader og porøs gasbeton. Og begge findes i forskellige afarter og med forskellige egenskaber.

Ytongs Multipor har den bedste isoleringsevne, men er ikke så god til meget fugtige kældervægge. I samme boldgade er der iPor pladerne fra KEIM.

Der findes videre SkamoWall fra Skamol og Calsitherm fra byggros som begge er bedre til at håndtere fugt end de porøse gasbetoner.

Er man ikke interesseret i plader, findes der også pudssystemer. Nogle af dem, såsom drænpuds og saneringspuds og lign. kan man sige er ligesom pladerne, bare på pulver-/pudsform. Her får du nogle tyndere lag. Selve varmeisoleringen forsvinder lidt, men det vil svare til at smide et tykt tæppe på et koldt gulv.

Weber er lige kommet med et pudssystem der hedder “dry renovation” og andre såsom byggros har Hekla saneringspuds for at nævne et par stykker. KEIM har videre en række gode puds- og malingssystemer.

Andre anbefalinger går på Kefa’s drænpuds i kombination med malingen Kefarid.

Bolius er uvildige og kan derfor ikke anbefale et specifikt produkt frem for et andet, men fælles for ovenstående er, at producenten lover gode resultater til kælderrenoveringen.

Held og lykke med det.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden