Hvad er kalk?

Kalk findes naturligt i vores drikkevand, eftersom det hives op fra undergrunden, som til dels består af kalk. Nogle områder indeholder mere kalk end andre.

For eksempel har Amager og Langeland mere kalk i undergrunden end resten af Danmark.

Områder med meget kalk (og magnesium) har hårdt vandt, områder med mindre kalk (og magnesium) har blødt vand.

Hårdhedsgraden på vand måles i °dH, som er udtryk for, hvor mange milligram (mg) kalk, der er i en liter vand. Fx betyder 100 °dH, at der er 100 mg kalk pr. liter.

Jo mere kalk, der er i dit vand, desto hårdere er det altså. I hjemmet er der kalk alle de steder, hvor der er vand. Kalken sætter sig som hvide aflejringer eller som partikler, der kan være svære at få af. Det vil sige i kaffemaskinen, på armaturer, håndvaske, badekar, vaskemaskine, opvaskemaskine. Det sætter sig også på indersiden af alle vandførende rør samt som hvide striber på fliser og glas. Desuden sætter det sig i filtre, på vandhaner, i din termostat, i dit tøj og mange andre steder.

Er du i tvivl om, hvor meget kalk, der er i dit vand, har De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) lavet et kort over hårdhedsgraden på drikkevand i Danmark.

Hvilke gener giver kalk i vandet?

Ud over at kalkaflejringer udgør et kosmetisk problem, kan det også skabe andre gener.

Kalk forkorter fx levetiden på varmtvandsbeholdere, vaske- og opvaskemaskiner, rør og fittings. Når kalken sætter sig fast på varmelegemerne og i rørene, bruger maskinerne dermed mere energi og skal "arbejde hårdere".

Hårdt vand kræver, at du skal bruge mere sæbe for at få dit tøj rent og derfor er det generelt slidsomt for tøjet at have meget kalk i vandet. Vandet på dine glas og dit porcelæn efterlader kalkpletter og kalken sætter sig på fliser og armaturer i dit badeværelse, som kræver mere rengøring.

Hvad betyder kalk i vandet i kroner og øre?

Kalk besværliggør vandgennemstrømningen i rør. Kalken sætter sig på indersiden af rørene og med tiden bliver det åbne areal inde i røret mindre og mindre. Det kræver fx 6 gange mere energi at pumpe 12 liter vand pr. minut gennem et rør med en diameter på 20 mm, hvis røret har en kalkbelægning på 3 mm. 

Skønsmæssigt er muligt at spare op til 30 procent på varmeregningen, hvis der ikke var kalk i vandet. Et varmtvandsanlæg kan i løbet af kort tid blive over 10 procent dårligere alene på grund af kalken.

Bor du på Frederiksberg, hvor vandet er relativt hårdt, vil dit varmtvandsanlæg skulle udskiftes hurtigere, end hvis du bor i Silkeborg, hvor vandet er relativt blødt. Det samme gælder for hårde hvidevarer som opvaskemaskine og vaskemaskine, der også vil bukke under før tid på grund af kalk i vandet.

Det siger sig selv, at du ikke kan rengøre indersiden af rørene så de kalkaflejringer, der opstår i rørne er blot en del af det slid der forekommer i et hus.

Hvordan beskytter jeg mine ting imod kalk?

Løbende aftørring af vand og rengøring er den bedste kur mod kalk. Hvis du vil undgå kalk, skal badet fx altid tørres af efter brug og elkogeren skal konsekvent tømmes.

I badet skal du svabre overfladerne og tørre dem efter med et håndklæde eller en klud hver gang du har været i bad - så behøver du kun sjældent at afkalke badet. Bruseforhænget skal have en tur i vaskemaskinen for at forblive kalkfri.

I toilettet skal børsten bruges jævnligt (gerne dagligt), og du skal børste helt i bund og langs skyllekanten – der skal dog bruges toiletrens i ny og næ af hygiejnehensyn.

Bruger du en opvaskebørste og -middel i håndvasken jævnligt, forhindrer du kalken i at sætte sig fast og dermed blive vanskeligt at få bugt med senere hen.

Sådan fjerner du kalk i hjemmet

Når skaden er sket og kalken har sat sig fast, skal du have det fjernet. Hvordan du fjerner den, afhænger af, hvor aflejringen sidder.

Fjern kalk på badeværelset

Selv et spritnyt badeværelse kan på kort tid komme til at se kedeligt ud, hvis du ikke tager kampen op mod kalken.

Sådan fjerner du genstridigt kalk

Læg nogle lag toiletpapir på det tilkalkede sted, hæld afkalkningsmiddel på, og lade det virke et stykke tid, fx natten over. Så kan du fjerne kalken dagen efter.

Du behøver ikke at ty til stærke rengøringsmidler for at komme kalken til livs, da kalk på håndvask, toilet og brusekabine nemt kan fjernes med helt almindelig husholdningseddike eller citronsyre eller dit hjemmelavede afkalkningsmiddel. 

Tag rengøringshandsker på, da der arbejdes med syre. Kom enten 1/2 dl eddikesyre, 2 spsk. mælkesyre eller 2 spsk. citronsyre i ca. 2 dl surt opvaskemiddel (pH4-4,5).

Kalk på vasken

Smør afkalkningsmidlet på flader og revner på vasken, hvor der er synlige kalkbelægninger.

Kalk på fliser

Midlet kan også anvendes til hovedrengøring af fliser i baderummet. Da syren kan angribe fugerne, skal du først mætte fugerne med vand, og så smøre blandingen på med en pensel eller en klud. Lad det virke i fem minutter.

Brune striber i toilettet

Brug også det hjemmelavede afkalkningsmiddel til kalkrande i toiletkummmen. Hvis de brune striber sidder under vandoverfladen, skal du pumpe vandet ud først med en svupper. Dub derefter lidt middel på et stykke toiletpapir, sæt det derefter på kalkrandende og lad det sidde en halv time eller natten over

Det kan være nødvendigt at fortage behandlingen flere gange.

Du skal altid være forsigtig, når du arbejder med syre, da det er ætsende. Brug handsker og beskyttelsesbriller, når du arbejder med den ufortyndede eddikesyre, da det er stærkt ætsende.

Hvad tåler syrebehandling på badeværelset?

Eddike og citronsyre er effektivt imod kalk på badeværelset. Men ikke alle materialer tåler de sure midler.

Her kan du anvende eddikesyre, citronsyre og andre former for kalkfjerner:

  • Håndvaske og toiletter af porcelæn.
  • Keramiske glaserede fliser og klinker, men ikke fugerne imellem.
  • De fleste vandhaner og armaturer (med undtagelse af fx emaljerede).
  • Brusekabiner af plast
  • Badekar og håndvaske af akryl og komposit af fx akryl og kvarts.
  • Granit.
  • Glas.

Tåler ikke syre:

  • Marmor og andre kalkholdige natursten.
  • Terrazzo.
  • Emaljerede overflader, fx badekar og håndvask.
  • Fuger mellem fliser og gulvklinker.

Kilde: Forbrug.dk

Fjern kalk fra fliserne

Fugerne mellem fliserne kan ikke tåle eddike og andre former for syre, da fugerne indeholder kalk.

Du kan klare problemet ved at skylle fugerne, så de bliver mættet med vand, inden du begynder din behandling med en syre. På den måde skåner du dem.

Hvordan afkalker du terrazzo, marmor og emalje?

Emaljerede overflader, terrazzo og marmor tåler ikke eddike og citronsyre. Her skal du anvende specielle rensemidler tiltænkt denne type overflader samt knofedt.

Fjern kalk i køkkenet

Elkoger

Hvis du skal undgå, at elkogeren er helt hvid af kalk, når du kigger ned i den, er det bedste råd at tømme den konsekvent efter brug, så vandet ikke for lov at lave sine aflejringer. Du kan dog ikke undgå, at der sætter sig kalkflager på indersiden.

Fjern kalken ved at hælde fortyndet husholdningseddike eller citronsyre i elkedlen, kog blandingen op, og lad det stå et stykke tid, til kalken har løsnet sig. Skyld til slut elkedlen grundigt igennem, så du fjerner kalkrester og eddike.

Gryder

Hvis du koger din mad uden låg – når du koger ris, pasta eller æg - vil du se, at kalk kan sætte sig som hvide ringe rundt i kanten.

Anvend fortyndet husholdningseddike eller citronsyre på samme måde som i elkogeren, eller gnid blot en halv citron på det tørre kalkbelastede område.

Kaffemaskine

Er din kaffemaskine begyndt at sige nye lyde eller er den bare blevet langsommere om at gøre sit arbejde, så trænger den til afkalkning.

Kør maskinen med fortyndet husholdningseddike eller citronsyre, og kør efterfølgende en omgang rent vand igennem, så den bliver klar til at brygge igen.

Armatur

Dyp et par vatrondeller i husholdningseddike og læg dem rundt om blandingsbatteriet. Det fjerner kalk og snavs. Vatrondeller er særligt gode, da de former sig og ligger fast.

Lad vatrondellerne sidde 15 minutter og tør efter med et viskestykke. Perlatoren (filteret) i tuden af hanen skrues af og lægges i eddike i en halv times tid.

Hvordan virker et ionbytningsanlæg?

Hvis du installerer et ionbytningsanlæg (også kaldet et blødgøringsanlæg) kan du gøre hårdt vand blødere. Det sker ved en ionbytning, hvor kalcium og magnesium byttes ud med natrium. Derved fjernes kalken fra vandet, og du får blødere vand, som er mere skånsomt mod vaske- og opvaskemaskinen, og som kræver mindre sæbe.

Det er især forbrugere i egne af landet med særlig hårdt vand, dvs. den østlige del af Danmark, der kan have glæde af et blødgøringsanlæg.

Prisen for et blødgøringsanlæg ligger fra ca. 4.000 kr. og opefter afhængigt af kapacitet og model (pris inkl. moms 2015).

Hvordan virker en kalkknuser?

En kalkknuser monteres på husets hovedvandrør. Herfra vil kalkknuseren påvirke kalkkrystallerne i vandet, så de nedbrydes og ikke længere opbygger kalkaflejringer. Ved hjælp af lyd ændres krystalstrukturen i kalken, så Calcit-krystaller - som giver kalkbelægninger – ændres til Aragonit-krystaller som ikke danner kalkbelægninger.

Der er dog tilsyneladende ingen videnskabelige beviser for at det virker,

Hvordan virker en magnetisk kalkspalter?

En magnetisk kalkspalter kan ifølge produktbeskrivelserne forhindre og fjerne kalk- og bakteriebelægninger i vandrør og på varmelegemer i vaske- og opvaskemaskiner.

Ved montering af magneter skulle der opstå et magnetisk spændingsfelt, som gør, at kalken ikke kan aflejres i rør og på varmelegemer, men i stedet føres ud med vandet.

Videnskabeligt er der generel enighed om, at et magnetfelt kan ændre væskers og opløsningers fysiske og kemiske egenskaber, men der synes ikke at være nogle klare videnskabelige beviser på, at magnetiske kalkspaltere rent faktisk eliminere kalk i brugs- og drikke vand.

Kan vandværkerne stille noget op imod kalk?

Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, HOFOR, har igangsat et projekt, der går ud på at blødgøre vandet, inden det når frem til forbrugeren. Projektet forventes at munde ud i, at de københavnske forbrugere i år 2024 vil få leveret vand i hanerne med en hårdhed på 10 °dH, hvilket går under betegnelsen middelhårdt. Projektet skulle gerne give følgende fordele for forbrugerne:

  • Forlænge levetiden for vaskemaskiner med 5 år, halverer brugen af vaskepulver og forlænger levetiden for toiletter og varmtvandsbeholdere med op til 10 år.
  • Spare tid, besvær og udgifter til at rengøre toilet, haner og bruserum for kalk.
  • Reducere forbruget af rengøringsmidler, sæbe, shampoo og afkalkningsmidler med ca. 33 procent.
  • Hindre dryppende haner, løbende toiletter og belægninger i elkogere, vandrør og varmtvandsbeholdere, og reducerer dermed energiforbruget.
  • Gøre vasketøjet blødere.
  • Sikre lavere driftsomkostninger på blødgøringsanlæg til fællesvaskerier.
  • Gavner miljøet samlet set, selvom miljøbelastningen øges på vandværket, fordi miljøbelastning ved forbrug af vand mindskes markant.
  • Sænke risikoen for børneeksem.

Endvidere giver projektet den fordel, at man vil kunne sænke CO2-udledningen fra driften af rensningsanlæg, da anlæggene skal bruge mindre energi på at fjerne fosfor fra sæbe og vaskepulver fra spildevandet.