Kort om Love2 House
Beliggenhed: Tokyo i Japan.
Hustype: Bolig for et ægtepar, opført 2016-2019.
Størrelse: 18,84 m2.
Arkitektfirma: Takeshi Hosaka Architects
Da arkitekt Takeshi Hosaka fik et professorat på universitetet i Tokyo, havde han lang transporttid fra sit hjem i Yokohama ”Love House”, som han havde tegnet til sig selv og sin kone.
For at undgå transporttid valgte arkitekten at tegne Love2 House tæt på universitetet. Han fandt en grund på bare 31 m2 og måtte derfor tænke i praktiske løsninger for at få plads til alt.
Tiny house på 19 kvadratmeter
Resultatet er et hjem på sølle 18,84 m2. En hel bolig mast ind på samme plads som en gennemsnitlig dansk stue. Alligevel virker her ikke mast, selvom huset opfylder alle de brugskrav, som Hosaka og vel de fleste andre forventer.
Da Hosaka lavede sin indledende research om små boliger, fandt han blandt andet ud af, at det var meget normalt i Japans Edo-periode fra 1600-tallet og et par århundreder frem, at en familie på fire boede på knap 10 m2.
– Ud fra den skala bemærkede min kone, at vores hus på næsten dobbelt så meget plads jo egentlig var ret stort, fortæller Takeshi Hosaka.
Hosaka fandt inspiration til minihus hos Le Corbusier
Han fandt også inspiration i arkitekten Le Corbusiers feriehus Le Cabanon på 17 m2. Efter sigende havde den franske mester elsket sit liv i netop det hus.
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Tragtformet tag giver dagslys i minihuset i Tokyo
Ud over det lille antal kvadratmeter var en anden udfordring, at der på grunden i vintermånederne ikke ville komme naturligt sollys ind på grunden. Udsigten til så meget mørke gjorde først Takeshi Hosaka nedslået, men så kom han i tanker om, at det er et vilkår for skandinaver, og at han så måtte tage opfinderhatten på og løse problemet.
Løsningen blev et tragtformet tag med syv meter til højeste punkt. Øverst i tragten fanges sollyset og ledes via en skillevæg i toppen af tagtragten godt rundt i boligen. I sommerhalvåret, hvor der er masser af sollys, bevirker tragtløsningen med skillevæggen, at det ellers hårde sollys filtreres og derved virker blødt.
Langt fra bøgehækken
Videncentret Bolius dykker i en række artikler ned i udenlandsk arkitektur, der med materialevalg, form og funktion, klimahensyn og kreativitet er inspirerende indslag fra fremmede himmelstrøg.
Læs de andre artikler her:
- Sommervilla i de græske klipper
- Multiformet anneks i haven
- Usædvanligt skyggespil i det nye træhus
- Gammel italiensk lade lavet om til spændende familiebolig
- Cabin Anna: Hollandsk hytte i evig forandring
- Gårdhaven er hjertet i Patiovilla Leonidas
- Mexicansk sansebombardement: Kaleido House skifter udtryk afhængigt af lysindfald
- Rullende minihus med højt til loftet