Et gammelt hus fra 1916 har en vis charme, og det betyder noget for Jakob Søndergaard Frederiksen:
- Når vi ændrer noget i huset, forsøger vi altid at gøre det med respekt for det oprindelige og bevare det, der er.
- Huset har stadig de oprindelige fyrretræsgulve med ormehuller og søm, men det er charmerende, synes vi. Så da vi skulle isolere under gulvet, pillede vi alle brædderne op og nummererede dem. Så blev der bundet isolering op mellem strøerne, hvorefter de gamle brædder blev lagt på plads igen. Vi gjorde det selv, og det var besværligt, men i dag er vi glade for, at vi gjorde det.
Lavt klimaaftryk og lang levetid
Ved at vælge løsninger, materialer og produkter af god kvalitet kan vi forebygge mange udskiftninger. Derudover kan vi kigge efter materialer med et lavt klimaaftryk. Det er noget af det, der kan være med til at skabe en mere bæredygtig bolig.
Alt, hvad vores bolig er bygget af, og alt, hvad vi har i vores bolig, koster CO2 at producere – hvad enten det gælder brædder til en gavl, nye vinduer, en vandhane eller en ny sofa. Jo mindre vi køber, jo mere reducerer vi vores klimaaftryk.
– Vær bevidst om at vælge “gode” materialer, der har det lavest mulige klimaaftryk – gå fx efter certificeret træ, når du skal reparere gavlen. Men du skal selvfølgelig vælge de materialer, der giver mening i forhold til, hvad du skal bruge det til, siger Henrik Bisp, fagekspert i bæredygtighed i Videncentret Bolius.
Det koster fx væsentlig mere CO2 at producere beton end træ som byggemateriale, men som fundamentet til et nyt hus giver det bedst mening at bruge beton, da det er bedre over for fugtpåvirkninger. På samme måde har mineraluld et højt klimaaftryk, men kan i nogle konstruktioner være det rigtige isoleringsmateriale at bruge på lang sigt ud fra de egenskaber, det har.
Når vi endelig køber nyt, kan det betale sig at købe kvalitet – og evt. genbrug – så produkterne holder længere.
Hvad kan du gøre
… der gør en stor forskel:
Lad være med at købe og bygge nyt. For hver en ting, vi ikke har brugt, er der sparet ressourcer og energi og dermed udledt mindre CO2. Sørg for at passe godt på dine ting, og reparér og vedligehold i stedet, så du forlænger levetiden.
… der gør en lille forskel:
Vælg certificeret træ fra bæredygtigt skovbrug, hvor nye træer bliver plantet, når de gamle fældes. Du sparer ikke meget CO2, men det sender et signal om, at du gerne vil vælge bæredygtige materialer, der tager hensyn til alle led i fødekæden.
Æstetik betyder meget for Jakob, men der er en ekstra tilfredsstillelse, når det æstetiske valg også kan være et bæredygtigt valg. Men nogle gange er det svært.
- Jeg blev spurgt, om jeg ville acceptere fx at lægge solceller på taget i dag, og det svarede jeg altså nej til. Her var udseendet vigtigst for os, så vi venter med det, indtil der kommer nogle pænere løsninger.
Familien har planer om et nyt køkken, men har besluttet sig for at bevare de cirka 20 år gamle Ikea-skabe.
- De fungerer jo stadig fint, men vi har fundet ud af, at man kan købe nye fronter, så det bliver nok den løsning, vi vælger. For tre år siden byggede vi også til huset, hvor det var træ fra yderst til inderst. Også det er en mere bæredygtig løsning, end hvis vi fx havde valgt beton, har jeg fundet ud af.
Den gamle villa i Sorø har fået en tilbygning i træ, huset er isoleret, og der er skiftet vinduer, men indeni bevares så meget som muligt.
Rådgiver Jakob Søndergaard Frederiksen bor med sin hustru og datter på 17 år i et hus fra 1916 i Sorø. Han går meget op i at bevare det gamle frem for blot at erstatte med nyt.