Spørg Bolius

Isolering under dørens bund - er det et krav?

Hej.

Jeg har fået monteret en ny altan dør og fundet ud af at partiet ikke er klodset op, men det står direkte på en betonkant uden mulighed for at isolere grundet manglende plads. Montøren siger at det er korrekt og forsvarligt monteret. Og at der ikke er krav på isolering. Kan det virkelig passe?

Mvh Jimmi

Hej Jimmi.

Det er et simpelt spørgsmål, som dog ikke har et helt simpelt svar. 

Byggeri og energi har lavet en fin guide til udskiftning af døre: Udskiftning af yderdøre - www.byggeriogenergi.dk - Videncenter for Energibesparelser i Bygninger og Udskiftning af yderdøre | BR18-værktøj (byggeriogenergi.dk)

I denne er angivet at Bygningsreglementets krav til linjetabet (kuldebroafbrydelsen) mellem for- og bagmur omkring yderdøren kun skal overholdes, hvis der samtidigt foretages en renovering af ydervæggen. I det tilfælde må linjetabet ikke overstige 0,03 W/mK.

Bundkarmen skal altid understøttes, så den er trædefast i hele dørens bredde. Dette gøres bedst med punktvise fugtfaste opklodsninger à 20 cm² pr. max. 30 cm. Mellem opklodsninger isoleres med trykfast isolering, og der laves en vandtæt tætning mellem husets konstruktion og bundstykket i karmen på den udvendige side, fx med en gummifuge eller med fugebånd. Fugen/opklodsning udføres som udgangspunkt på 10-15 mm. 

Derved bør der altid laves en korrekt kuldebrosisolering mellem bygningsdele, men denne fuge og isoleringsstrimmel er ikke en del af linjetabskrav angivet i Bygningsreglementet og DS418.

 

Bygningsreglementet angiver krav til linjetab §279 

Tabel 3 - Mindstekrav til klimaskærm ved ombygninger og andre forandringer i bygningen

BygningsdelLinjetab [W/mK]
Fundamenter0,12
Samling mellem ydervæg, vinduer eller yderdøre, porte og lemme0,03
Samling mellem tagkonstruktion og ovenlysvinduer eller ovenlyskupler0,10

Derved er der krav til samling mellem væg og dør - som her ikke må overstige 0,03 W/mk. 

Linjetab angives i W/mK (watt pr. meter pr. grad) og er et udtryk for, hvor stor en varmestrøm målt i W (watt) der tabes pr. meter, når temperaturforskellen mellem ude og inde er 1K, hvilket også svarer til 1 °C.

Ved fx 32 graders temperaturforskel mellem ude og inde (12 grader ude og 20 grader inde) ganges linjetabsværdien (fx 0,1 W/mK) med 32 for at finde ud af, hvor mange watt, der tabes pr. meter.

 

Eksempler på linjetabskonstruktioner findes i DS418. Linjetabet afhænger både af konstruktionen under døren, og af dørens bundkarm. Hvis ikke konstruktionen lever op til tabellerne, må linjetabet beregnes. 

 Denne tabel angiver at der skal være 40 mm kuldebroisolering mellem fundament af letklinkerblokke, og det støbte terrændæk. Derudover skal bundkarmen på døren være af PVC eller komposit for at overholde kravet om linjetab på max 0,03 W/mk. 

Derved er der ikke nødvendigvis krav om isolering/luft under døren, men kravet til samlingen mellem ude og inde, i konstruktionen under døren. Hvis ikke denne konstruktion ændres ifm. udskiftning af døren, er der ikke noget beskrevet krav til isoleringen mellem dør og fundament.

DTU har for år tilbage lavet undersøgelser omkring kuldebroer, udvidet linjetab og overlap af isoleringer/karme. Den ses her: U-050 (vinduesvidensystem.dk).

En anden ting - Hvis døren står direkte på betonen er der ikke mulighed for at fuge under døren, og man risikerer vandindtrængen. Derfor bør døren altid være hævet så der er plads til isoleringsstrimmel og fuge. Dog ikke højere end at den samlede højde forbliver under 25 mm ift. niveaufri adgang. 

Så - det korte af det lange - der er ikke et nedskrevet krav til denne isolering, men den kan være en del af det samlede linjetab hvis dette beregnes. Almindeligt teknisk fælleseje beskriver isoleringsstrimmel mellem vindue/dør og bygningsdel på ca. 10 mm. 

Se også: 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden