Spørg Bolius

Isolering med træfiber - miljøvenligt?

Jeg har læst om træfiberprodukter til isolering af vægge og de virker på mange måder miljøvenlige. Men de er også behandlet med brandhæmmende midler, hvordan påvirker det indeklimaet og er det farligt at arbejde med?

På forhånd tak.

Træfiberisolering har mange gode egenskaber og egner sig godt som isoleringsmateriale. En af fordelene ved træfiberisolering er dens lave klimaaftryk, der endda kan have positiv effekt på klimaet, da træ i voksefasen optager Co2 fra luften og 'gemmer' det i plantefibrene til fordel for miljøet.
 
Træfiberisolering fås både som faste måtter (ligesom fx mineraluld) og som løst granulat. I modsætning til fx mineraluld, stikker fibrene fra træfiberisolering ikke i huden når der arbejdes med det. 
Til gengæld er der, som du selv nævner, altid tilført en brandhæmmer i træfiberisolering som oftest vil være ammoniumpolyfosfat eller borsalte.
Ammoniumpolyfosfat er ikke på kandidatlisten over uønskede, hvorimod borsalte er. 
 
Det er primært under selve arbejdet med isoleringen, at den tilførte brandhæmmer kan påvirke, og derfor anbefales det altid at bruge en P2 støvmaske under arbejdet og sørge for god udluftning.
Når isoleringen først er lagt, vil den ikke have nogen påvirkning på luft og indeklima. 
 
Du kan læse mere om træfiberisolering og andre typer isolering her: Isolering - få det store overblik | Guide til 10 isoleringsmaterialer (bolius.dk)

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Sarah Sonne Glatz, fagekspert

Aktuelt på forsiden