En tur i boblerne i spabadet er ikke en miljørigtig måde at slappe af på. Hverken i forhold til energiforbruget eller i forhold til rengøring, som ofte kræver, at man tager knap så miljøvenlige midler i brug, hvis man vil undgå at bade sammen med sundhedsskadelige bakterier.
Til gengæld giver en tur en spaen velvære og kan være et afstressende indslag i hverdagen.
Forhandlere af spabade er ofte sparsomme med at oplyse om energiforbruget, som både afhænger af størrelsen, antallet af luftblæsere, pumpens størrelse, og om det er udstyret med en varmeveksler. Prisen for en tur i spaen kan derfor variere en del.
Et billigt spabad er fx ikke nødvendigvis den mest energirigtige løsning og kan på den lange bane komme til at koste mere end en lidt dyrere model.
Spar på energien i spaen
- Fyld karret halvt op med 35 grader varmt vand, og hop i. Fyld hernæst resten af spaen op med lidt varmere vand. På den måde vænner kroppen sig ikke til det varme vand med det samme, og du kan spare en smule på varmen.
- Hvis spaen har en indbygget varmeveksler, der kan varme vandet op, så lad være med at bruge det til opvarmning, inden du hopper i spaen. Fyld det i stedet med varmt vand fra hanen.
Spa – med eller uden varmeveksler?
Medmindre du varmer dit vand op med el, så er det billigst at bruge alt det varme vand, du overhovedet har, når du fylder din spa, da det er dyrere at varme vand op ved hjælp af en varmeveksler, hvis sådan en er tilsluttet din spa.
Uanset hvad, vil der være et varmetab, når du har du siddet i det et stykke tid. Vandet vil falde i temperatur – en tommelfingerregel er, at det taber 1-2 grader på 20 minutter. Vil du bibeholde temperaturen skal du bruge varmeveksleren i spabadet, hvis der er sådan en indbygget.
Varmevekslere varierer i kapacitet, men det er ikke unormalt, at de bruger mellem 1,5-6,0 kW i timen.
Hvis du ikke har nok varmt vand til at fylde hele karret, kan du sætte en varmeveksler på spaen. De fås i forskellige størrelser og med forskellig kapacitet til at varme vandet op. En varmeveksler, der bruger 1,5 kWh i timen, fastholder temperaturen på det varme vand, du har fyldt i karret i mindre spabade.
En varmeveksler, der bruger 3 kWh er god, hvis du næsten har varmt vand nok i vandvarmeren, men lige mangler det sidste eller gerne vil hæve temperaturen undervejs, når du har vænnet dig til det varme vand.
En varmeveksler, der bruger 6 kWh, kan varme vandet op - også selv om du har fyldt helt koldt vand i. Det vil dog tage ca. en time at varme vandet op.
Hvad koster det at bruge et spabad?
Der findes ikke nogen eksakte undersøgelser, der viser, hvor meget det egentligt koster at bruge et indendørs spabad. Derfor er det vigtigt, at du spørger forhandleren ind til driftsomkostningerne, hvis du skal investere i et og ikke ønsker at blive forskrækket over din vand- og regning på et senere tidspunkt.
Den nemmeste måde at tjekke energiforbruget, er at måle på det, mens spaen er i drift, og så læg udgifterne til klortabletter og vand oveni. Brug en energimåler. De fås i diverse byggemarkeder, men de kan også lånes gratis på biblioteket og hos diverse energiselskaber.
For at give en idé om, hvad en tur i spaen koster, har vi lavet et priseksempel, som dog fx ikke tager højde for varierende vand- og el-priser, varme- og energitab eller det faktum, at spabade varierer en del i størrelsen. Der er heller ikke taget højde for, hvilke energikilder, der bliver brugt. I beregningen er udgifter til løbende rengøring heller ikke medregnet.
Priseksempel: Så meget koster en enkelt tur i spa
Eksemplet tager udgangspunkt i et almindeligt topersoners spabad med målene 140 x 140 centimeter, der fyldes op med 200 liter vand ved stuetemperatur. Vi antager at pumpen og blæseren bruger 1,75 kWh.
Beregningen er lavet ud fra, at vi antager, at en kWh koster 2,5 kroner og prisen for vand er hhv. 7 øre pr. liter for koldt vand og 11 øre pr. liter for varmt vand.
Turen varer en halv time:
Uden varmeveksler:
Pris for varmt vand fra hanen: 22 kroner
Pris for pumpe/blæser, der laver bobler og massage (1,75 kWh): 2,2 kroner
Pris for klortabletter (4 stk. a 2 kroner stk): 8 kroner
I alt 32,20 kroner
Med varmeveksler:
Pris for koldt vand: 14 kroner
Pris for at varme vandet op vha. 6 kWh varmeveksler: 15 kroner
Pris for pumpe/blæser, der laver bobler og massage (1,75 kWh): 2,2 kroner
Pris for klortabletter (4 stk. a 2 kroner stk): 8 kroner
I alt: 40,5 kroner
Hvis du vil holde temperaturen konstant ved brug af fx en varmeveksler, der bruger fx bruger 3 kW i timen, skal du påregne, at det koster knap 4 kroner ekstra.
Hvordan undgår du bakterier i din indendørs spa?
En indendørs spa kan være en rigtig bakteriebombe, hvis du ikke sørger for ordentlig rengøring og vedligeholdelse. Mange bakterier stortrives nemlig ved temperaturer mellem 32-40 grader, og har en person først slæbt sygdomsfremkaldende bakterier med i spaen, er der grobund for en gang dårlig mave eller en infektion.
For eksempel trives legionella, pseudomonas- og stafylokok-bakterier godt i spabadet. Legionellabakterierne kan give legionærsyge, som er en alvorlig lungebetændelse, mens pseudomonas- eller stafylokok-bakterier forårsager infektioner i øre, øjne og hud.
Det er derfor vigtigt at holder spabadet rent og følge de instrukser for rengøring og vedligeholdelse, der er.
Sådan undgår du at blive syg, når du går i spa
- Lad være med at bruge spaen hvis du har en smitsom sygdom eller mistanke om, at du har det. Det gælder alt fra forkølelse til betændte sår.
- Gå i bad, inden du bruger din spa. Sørg for at vaske dig grundigt over hele kroppen.
- Fjern make-up og cremer.
- Brug altid rent badetøj.
- Hold dyr ude af badeafdelingen.
- Følg instrukserne for rengøring og vedligeholdelse af spaen nøje.
Sådan holder du din spa pæn og bakteriefri
- Put en klortablet per person i vandet, før I bader og endnu en tablet per person, når I har badet.
- Sørg for at rense de indvendige rør jævnligt – mellem hver anden og fjerde måned, alt efter hvor meget du bruger dit spabad.
- Brug almindelige rengøringsmidler til hverdagsrengøringen.
- Medmindre din spa er af plastik, kan du give karret et slibemiddel, og bagefter polere op med et spaplejemiddel, så din spa fremstår uden ridser.
- Anvend smudsafvisende nano- eller siliconevoks.
- Afkalk det efter behov – typisk 1-2 gange om året.
Rengøring af spabad
En klortablet per person, både før du hopper i spaen og efter badning er den mest effektive måde at holde din indendørs spa fri for bakterier. Klortabletterne bruser op og bliver opløst på ganske få minutter og afgiver kun en ganske svag lugt af klor. Klortabeletterne er relativt skånsomme for huden.
Klortabletter koster typisk mellem 1-3 kroner stk. (2021 priser).
Afkalk spabadet
Alt efter hvor meget kalk, du har i vandet, skal du hver halve eller hele år afkalke din spa for at forlænge levealderen på især varmelegemer. Det er også vigtigt at afkalke dit boblebad, så du undgår at udsætte karret, pumpen og varmelegemet for øget slitage. Blandt andet vil varmelegemets effektivitet blive nedsat, hvis det kalker til.
Hvor ofte det skal gøres, afhænger af mængden af kalk i vandet, og hvor du bor. Men minimum en gang om året bør du give det en afkalkning.
Rens rørene i spabadet
Selv de spabade, der reklameres med at være ”100 procent selvtømmende” vil altid have en rest vand stående i rørene efter tømningen, så du slipper ikke for at skulle rense de indvendige rør.
Du som minimum bør rense 4-6 gange om året, afhængig af, hvor meget du bruger din spa.
Hvis du ikke søger for at få bugt med bakterierne i rørsystemerne, så ligger de og forurener vandet, og derfor er de mindst lige så vigtige at holde rene.
Der findes en række kraftige antibakterielle produkter på markedet, som er lavet til formålet, som du putter i vandet, når du har badet. Herefter skal vandcirkulationen køre i ti minutter, og så kan du formentlig tydeligt se snavset og fedtresterne fra rørsystemet i det vand, du tømmer ud af karret. Til sidst skyller du karret over med rent vand og tørrer efter med et håndklæde.
Det er også muligt at bruge et andet produkt i granulat-form, der skal være i vandet i en halv time.
Hvor ofte, du skal anvende dem, afhænger af, hvor ofte du bruger din spa, og hvor omhyggelig du er med at skylde dig ren, før du hopper i. Nogle skal måske rense spaen for hver 8.-10. gang, de bruger den, mens andre kan gøre det efter hver 15. gang.
Prise på rengøringsmiddel til rørene svinger en del, så der kan være penge at spare ved at lede lidt efter et billigt produkt. Med de billigste produkter kan du rense rørene for ca. 7 kroner, mens de dyreste midler kan koste op til 99 kroner for en enkelt rengøring (2021-priser).
Undgå gul overflade
I billige spabade risikerer du, at overfladen kommer til at fremstå gullig og bliver svær at holde ren i løbet af et par år. Med et spabad af god kvalitet kan du til gengæld rengøre det som resten af dine elementer på badeværelset – og så vil det være pænt i mange år.
Hvis du behandler det med et nano-produkt eller siliconevoks, vil overfladen blive mere smudsafvisende og dermed også nemmere at holde ren.
Kan du undgå at bruge klor, når du skal rense din spa?
Der findes forskellige alternativer til klor-desinfektion af spaen. Ulempen ved at bruge nogle af de klorfri produkter er prisen. Med en klorfri antibakteriel væske skal du bruge 50 milliliter pr. gang, du bader. Det bliver næsten syv gange så dyrt som en klortablet.
Til gengæld kan de være mere hensynsfulde for miljøet, og så er de lugtsvage. Som regel er det primært lugten af klor, som folk ikke bryder sig om. Nogle er også bange for klorens påvirkning af huden. Men man skal være svært allergisk, for ikke at kunne bruge de små klortabletter.