Spørg Bolius

Hvornår kan vi kalke huset?

Vi fået renset og pudset vores gamle hus fra 1913. På grund af jeres anbefaling skal det kalkes?Håndværkerens ville jo male det, men når det nu er renset i bund, er kalkning vel at foretrække?

Vores gamle malerven mener, huset skal stå og tørre til foråret, men håndværkerens vil kalke nu efter 4 uger tørretid? Hvad siger I?

Hej Hjørdis,

Det lyder som en god løsning at kalke overfladerne, det luner i mit lille murerhjerte...

Man kan godt kalke overfladerne, såfremt pudsen er "hvidtør", det vil sige at pudsen skal være hærdet. Efter 4 ugers hærdetid burde overfladerne være hærdet så meget, at de kan kalkes. Den videre hærdning foregår stadig, da kalken er diffusionsåben. Hvis pudsen ikke har været skånet mod nedbør, så kan afhærdningen forlænges, og derved er der ikke "sug" i overfladen, og den nye kalkning kan ikke karbonisere (hærde), og vil muligvis ødelægges af den snart kommende frost.

Derfor er det altid en god ide, at kalke i foråret, når nattefrosten har sluppet, og vi har mere end 5 graders varme døgnet rundt. Man kan godt kalke, dog senest september, senere på året, bare man er opmærksom på regn og nattemperaturer. Kalkningen skal skånes mod hård vind, frost og sol, de første 3 dage, og altid kalke i tynde lag, og "vådt i vådt". Kulekalk kan ikke anvendes på cementbaseret overflader, alternativ findes en kalkmaling.

 

God fornøjelse...

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Mikkel Storgaard, murermester

Aktuelt på forsiden