Hvor mange kWh bruger en fryser?
Her kan du se det estimerede strømforbrug om året på forskellige typer frysere.
Type | kWh pr. år |
Fryseskab, ældre end 5 år 300 liter | 337 kWh |
Fryseskab, 0-5 år 300 liter | 280 kWh |
Kummefryser, ældre end 5 år 400 liter | 334 kWh |
Kummefryser, 0-5 år 400 liter | 296 kWh |
Kølefryseskab, ældre end 5 år 200/100 liter | 313 kWh |
Kølefryseskab, 0-5 år 200/100 liter | 232 kWh |
Fryseskab, ældre end 5 år 200 liter | 267 kWh |
Fryseskab, 0-5 år 200 liter | 259 kWh |
Kummefryser, ældre end 5 år 200 liter | 229 kWh |
Kummefryser, 0-5 år 200 liter | 219 kWh |
Kilde: sparenergi.dk
Hvor meget strøm bruger en fryser?
Der er forskel på strømforbruget alt efter, hvilken fryser du har. Strømforbruget afhænger bl.a. af:
- Om det er en kummefryser eller et fryseskab.
- Hvilket energimærke din fryser har.
- Hvor gammel fryseren er.
Har du et fryseskab på 200 liter, som er under 5 år gammelt, skal du regne med, at det bruger ca. 260 kWh om året. Det er en anelse mere end et typisk køleskab på samme alder.
En kummefryser på 200 liter, som er under 5 år gammel, bruger ca. 219 kWh, mens et fryseskab på 300 liter, der er ældre end 5 år, bruger ca. 337 kWh.
Hvor meget strøm bruger min fryser?
Hvis du vil tjekke, hvor meget strøm din fryser bruger, er der flere ting, du kan gøre alt efter, hvor gammel din fryser er, og hvor præcis din undersøgelse skal være.
Mål med en energimåler, hvor meget strøm din fryser bruger
Måling med en energimåler/elmåler giver det absolut mest præcise billede af din frysers strømforbrug. Og sammenligner du det målte strømforbrug med producentens estimerede forbrug, kan du også opdage eventuelle fejl på fryseren, en for lav temperaturindstilling eller måske for varm rumtemperatur til fryseren.
En energimåler/elmåler er et mindre apparat, der sættes i en stikkontakt, og herefter slutter du stikket fra din fryser til energimåleren. Nu kan du aflæse fryserens strømforbrug samt forbruget i kroner. Du kan selv indtaste den aktuelle elpris på energimåleren, så du får et helt aktuelt resultat.
Når du bruger en energimåler på din fryser, skal du måle over en periode på mindst 24 timer, da fryseren ikke bruger strøm hele tiden, alt efter hvor meget du åbner og lukker den, og hvad temperaturen i rummet er.
Det kan være lidt besværligt at bruge energimåleren på din fryser, da fryseren ofte er tilsluttet en kontakt, som er gemt væk bag fryseren. Men det er besværet værd, hvis du vil have den mest præcise måling.
Tjek fryserens strømforbrug med SparEnergi.dk’s beregner
På hjemmesiden SparEnergi.dk kan du finde en beregner, hvor du blot skal vælge, hvilket apparat du har – fx et fryseskab på 200 liter som er under 5 år gammelt.
Beregneren foreslår et forbrug, en elpris og et antal timer i døgnet, som fryseren er i brug. Disse tal kan du ændre, hvis du kender de præcise tal for dit forbrug. Når du klikker på ’Beregn’, får du en pris i kroner og øre pr. år samt et forslag til, hvilken fryseløsning der giver dig den største besparelse.
Tjek din frysers energimærke
Hvis din fryser har et energimærke, kan du på mærket se fryserens årlige energiforbrug i kWh. Det kræver selvfølgelig, at du stadig har selve energimærket, som måske sad synligt på din fryser, da du købte den. Sidder energimærket ikke på din fryser, kan du finde det i fryserens manual eller slå det op på nettet.
Strømforbruget, der står på energimærket, er et estimeret årsforbrug, som udregnes efter nogle krav til standarden samt på baggrund af et almindeligt forbrug.
Din frysers reelle forbrug kan variere i forhold til det, der er angivet på energimærket, alt efter hvordan du bruger din fryser – hvor fyldt den er, hvor meget du åbner og lukker den, hvilken temperatur der i rummet, hvor den står osv.
Slå fryserens produktblad op
Hvis du kender din frysers mærke og finder produktnummeret eller modelnummeret på din fryser, kan du ofte slå det op på internettet og her se det estimerede strømforbrug. Prøv blot at søge på mærke og model i din browser.
I kølefryseskabe kan du typisk finde et typeskilt med model og produktnummer bag en af fryseskufferne, bag grøntskuffen eller på indersiden af skabet. I fryseskabe kan du typisk finde typeskiltet bag grøntskuffen eller på indersiden af skabet og i kummefrysere på bagsiden af lågen.
Derudover har de store producenter særlige hjemmesider, hvor du kan finde manualer eller datablade for alle deres produkter.
Hvordan sparer du på strømmen i din fryser?
- Hold temperaturen i fryseren på -18 °C. Hvis du sætter din fryser til en lavere temperatur, bruger den mere strøm, og hvis du hæver temperaturen, mindsker du holdbarheden for dine madvarer i fryseren.
- Stil fryseren i et køligt rum. Vær dog opmærksom på, at nogle frysere ikke fungerer, hvis de står i et rum med en temperatur under 18 °C. Spørg producenten eller din forhandler, inden du placerer fryseren køligere end 18 °C.
- Sørg for plads bag fryseren. Din fryser skal kunne afgive varme fra kondensatoren, og hvis kondensatoren fx er på fryserens bagside, skal der være mindst 5 cm luft bag fryseren.
- Hold fryserens låge lukket så vidt muligt.
- Lad varm mad køle af, inden du sætter det i fryseren. Af sundhedsmæssige årsager skal varm mad ifølge Samvirkes mad- og husholdningskonsulent køles ned til 10 grader indenfor 3 timer, efter den er fremstillet. Herefter kan maden lægges i fryseren.
- Støv kondensatoren på fryseren af. Hvis der er støv på kondensatoren, hvor fryseren afgiver varme, så stiger dens temperatur, og fryseren skal bruge mere energi på at køle.
- Sørg for, at fryserens tætningsliste slutter tæt. En utæt tætningsliste giver et større strømforbrug. Desværre kan du ikke altid selv udskifte tætningslisten på grund af måden, den er sat på. Undersøg i så fald, om du kan købe en ny låge til fryseren, og ellers må du udskifte fryseren.
- Afrim fryseren 2-4 gange om året. Regn med, at din frysers energiklasse stiger en klasse – fx fra A til B – når der er ca. 2 mm rim i den. Dermed vil den bruge ca. 20 procent mere energi.
- Husk at slukke for indfrysningsknappen. Indfrysningsknappen kan du tænde for, hvis du skal fryse mere end 3 kilo madvarer ned på én gang. Du skal tænde den et døgn inden, du putter de ikke-frosne varer ind, men du skal huske at slukke den igen et døgn efter, at dine madvarer er lagt ind, da denne funktion bruger en del strøm.
- Vælg det bedste energimærke, når du køber fryser. Men husk også, at produktionen af din fryser i sig selv har været en energitung proces, så skift først din eksisterende fryser, når den er nedslidt og ikke kan renoveres, eller når fryserens energiforbrug er meget højere end en tilsvarende ny.