Når du fylder køleskabet op med alt fra pålæg, smør og mælk eller fryseren med hakket kød og frosne grøntsager, kan du måske godt tænke, at du skal begrænse dig, hvis du også vil spare på energien – ud fra tanken: jo flere madvarer, jo større energiforbrug.
Men det er faktisk ikke sådan, at regnestykket hænger sammen.
Du kan godt opleve, at energiforbruget vil stige kortvarigt, når du lige har lagt madvarer ind med en højere temperatur end den eksisterende temperatur i køleskab eller fryser. Men det vil normalisere sig, når varerne er kølet ned.
Hvis dit køleskab og din fryser ellers kører stabilt med madvarer i, der allerede er nedkølede, så vil det, der betyder noget for energiforbruget, være den mængde varme, som trænger ind gennem isoleringen – og det afhænger ikke af, hvor meget der er i køleskabet.
Det er dog en god idé ikke at proppe køleskab eller fryser for meget, da det kan gå ud over varernes holdbarhed – og det kan forhindre luftcirkulationen i apparater, der har det.
Spar på energien, når du lægger madvarer på køl
Gør alle madvarerne klar på forhånd ved eksempelvis at tage dem op af poser og lægge dem på køkkenbordet, inden du lægger dem i køleskabet eller fryseren. Så kan madvarerne hurtigt sættes ind, og døren skal ikke være åben for længe ad gangen.
Hvis du køber madvarerne kolde, så forsøg at holde dem kølige, indtil de kommer på køl og frys igen. Saml eksempelvis de kølede madvarer i én pose eller brug en kølepose til at have dem i.
Hav en vis systematik i, hvor du placerer varerne i køleskab eller fryser. Så går det hurtigere med at sætte varerne ind, og du kan nemmere finde dem igen.
Et tomt køleskab kan bruge mere energi end et fyldt
Lidt overraskende kan dit køleskab faktisk godt bruge lidt mere energi, hvis det er helt tomt. Det skyldes, at køleanlægget i så fald kører ustabilt, fordi det mangler masser til at udligne hurtige temperaturudsving. Ellers er der ikke forskel på energiforbruget for køleskab og fryser, når det handler om, hvor fyldte eller ikke fyldte de hårde hvidevarer er.
Der er til gengæld forskel på frysere, når du åbner dem for eksempelvis at tage varer ud. Når lågen åbnes, er kummefrysere bedre til at holde på den kolde luft end skabsfrysere. Det kan dog opvejes af det bedre overblik over indholdet, der er i en skabsfryser.
Gode energivaner til køl og frys
Hold 5 grader i køleskabet og -18 grader i fryseren. Hvis temperaturen sænkes med 1 grad i køleskabet, stiger forbruget med omkring 5 procent.
- Tø gerne mad op i køleskabet. Det tager længere tid, men sparer dig for strøm.
- Lad varme madvarer køle lidt af, inden du sætter dem i køleskabet eller fryseren.
- Afrim fryseren jævnligt, hvis der er behov.
Kilde: SparEnergi.dk