Overvejelser inden du anlægger højbed
Materialer: Overvej, hvilke materialer der vil passe ind i din have.
Størrelse: Hvor meget har du plads til, og hvor meget tid vil du bruge på bedene?
Højden: Overvej højden. Skal bedet skabe læ og skærme for indkig? Skal der være en god arbejdshøjde?
Byg selv: Skal du bygge selv, eller vil du have en færdig løsning?
Lav en plan: Hav en plan for, hvad du vil plante, og brug den rette jord fra starten.
Et højbed er rigtig godt til at danne afgrænsninger i køkkenhaven eller mellem køkkenhaven og den øvrige have. Derudover har du en meget bedre arbejdsstilling, når du planter, luger og høster i et højbed.
De vigtigste ting, når du bygger højbed af træ
- Undgå trykimprægneret træ. Hvis du vil dyrke spiselige afgrøder i dit højbed, bør du undgå trykimprægneret træ, fordi det kan indeholde både miljø- og sundhedsskadelige stoffer, som vil afgives til jorden og dermed planterne. Grantræ er meget velegnet til højbede. Er højbedet kun til fx blomster, kan du godt bruge trykimprægneret træ.
- Afstiv hjørnerne. Du bør sikre hjørne og kanter med lodret afstivning. Lad det træ du bruger til afstivning gå lige så langt ned i jorden som bedet er højt, for at sikre at det er stabilt nok. Altså er bedet 40 cm højt, bør afstiverne gå 40 cm ned i jorden.
- Fjern græsset under. Hvis du anlægger bedet et sted, hvor der er græs, er det en god idé at fjerne græsset, før du fylder jord i.
- Anskaf rigeligt med jord, da jorden i højbedet synker sammen over tid. Brug gerne muld specifikt til højbede eller alternativt havejord med en smule kompost i. Læs mere i linket herunder.
- Så tidligere. Højbede har også den fordel, at de hurtigere bliver varme og tørre efter vinterens fugt og kulde, så du derfor kan så lidt tidligere i dem end i almindelige bede.
- Brug højbedet som mistbænk. Du kan evt. overdække det nysåede bed med plastik, så det fungerer som en mistbænk.
Sådan vælger du træ til dit højbed
Der er frie rammer til at bygge højbede af den type træ, du har ved hånden. Uanset træsort vil vind, vejr og brug over tid nedbryde højbedet. Det kan derfor have betydning for levetiden alt efter hvilken, du vælger.
Du kan altså vælge en træsort, du synes er pæn, men du kan også overveje praktiske og økonomiske fohold, som fx, hvor længe du forventer, plantekasserne/højbedene skal holde.
Lærk kan være et godt valg til højbede, og kan ubehandlet og i kontakt med jord forventes at holde 12-15 år.
Ubehandlet fyrretræ er billigere, men kan kun forventes at holde 5-10 år i direkte kontakt med jord, mens hårdere træ som fx egetræ under samme forhold kan forventes at holde omkring 25 år.
Der findes mange andre holdbare træsorter, som kan benyttes ubehandlet, så man kan undgå at belaste have, planter og miljøet med unødig kemi.
Genbrugstræ kan også bruges til højbede. Så har du noget træ fra et tidligere projekt, kan det formentlig anvendes. Du skal dog være opmærksom på ovenstående ift. træets nedbrydningstid.
Ligeledes bør trykimprægneret træ – uanset om brædderne er nyindkøbt eller genbrugstræ – kun benyttes til de formål, det er godkendt til, da der er anvendt kemikalier. Trykimprægneret træ bør fx ikke anvendes i forbindelse med fødevarer. Så hvis det er krydderurter eller køkkenhaveplanter, du vil have i dine plantekasser/højbede, er trykimprægneret træ ikke et hensigtsmæssigt valg.