Spørg Bolius
Hulmursisolering, hvilken type skal vi vælge, kan optrængende fugt skade papirisolering?
Til Bolius
Hulmursisolering af hus fra 1964, med tilbygning fra 1970 ialt 139 m2.
Bag- og ydermur af mursten med ca. 50 mm isolering!
Jeg har talt med to firmaer
Det ene, som anbefaler at vi bruger papiruld som isoleringsmateriale , og som han sagde, der er jo ingen problemer med optrængende fugt, da sokkelen er dækket af asfaltpap, som man gjorde den gang!
Den anden rådgiver/leverandør isoleringsfirma ville ikke anbefale papiruld pga.evt. optrængende fugt fra sokkel, og som han sagde på byggetidspunkt af vores hus, brugte man ikke asfaltpap ved overgangen ml. sokkel og mursten, han anbefalede at vi skulle bruge et flamingoprodukt(EPS) med grafit, som tåler fugt!
Så mit spørgsmål er, brugte man asfaltpap i byggeriet i det pågældende tidspunkt, hvor vores hus blev bygget?
Hvilket produkt kunne i anbefale under de givne oplysninger der fremgår af ovenstående tekst?
Mvh. Heinz H
Hej Heinz
Jeg ville klart mene, at der i byggeri fra hhv. 1964 og 1970 vil være en okay fugtsikring mellem sokkel/fundament og murværk.
Men videre burde der så også være hulmursisolering, hvorfor jeg stiller mig lidt undrende over behovet for en hulmursisolering.
Bevares, der findes dårlig isoleret hulmure, sammenfalden isolering og så “slæbebatts” hvor håndværkerne den gang snød lidt på vægten.
Jeg vil klart anbefale at tage et par mursten ud. Både foroven, men særligt forneden. ved at tage en mursten ud, kan med egne øjne se tilstanden af både fugtsikringen og den nuværende hulmursisolering.
Hvis begge firmaer vil hulmursisolere de sidste par centimeter mellem nuværende isolering og skalmuren, kan jeg ikke anbefale dette. Man må nemlig ikke undervurdere mængden af fugt og vand som kan trænge igennem en murstensvæg. Særligt mod syd og vest vil slagregn kunne presse ikke uvæsentlige mængder vand igennem murværket.
Dette kan det sagtens tåle, men hvis man nedlægger den gamle ventilationsspalte mellem mursten og isolering, ved at fylde den ud med ny isolering, er der bestemt risiko for fugtproblemer - både ude som inde.
Og med dette kan du så næsten høre min holdning til papirisolering til ældre ydervægge. Her ville jeg også gå efter en mere fugtbestandig isolering.
Har du overvejet at lade en uvildig energikonsulent kigge på murværket og potentialet for en efterisolering?
Med venlig hilsen