Termerne indbrud og hjemmerøveri blandes ofte sammen, men faktisk er der tale om to vidt forskellige ting. Hvor indbrud handler om, at en tyv bryder ind i dit hjem og stjæler dine ejendele, dækker hjemmerøveri over tilfælde, hvor du bliver truet eller overfaldet af en tyv i dit eget hjem.
Hjemmerøverier sker ikke særligt ofte. Ifølge Rigspolitiet var der i 2023 145 personer, der anmeldte et røveri eller særlig farligt røveri mod person i egen bolig. I alt er der i perioden 2019 til 26. september 2024 1.016 personer, der har anmeldt et hjemmerøveri. Det var flest mænd og personer over 59 år, der anmeldte hjemmerøveri – henholdsvis 687 og 234 i alt.
Til sammenligning blev der ifølge Det Kriminalpræventive Råd alene i 2023 anmeldt over 14.000 indbrud i beboelse i Danmark.
Hvad er strafferammen for hjemmerøveri?
- Røveri straffes med fængsel i op til seks år.
- Særligt farligt røveri straffes med fængsel i op til 10 år.
- Indbrud straffes med bøde eller fængsel i 30 dage, straffen kan være længere, hvis der er begået flere indbrud.
Kilde: Straffeloven paragraf 288
Få hjemmerøverier i Danmark
– Det viser, at hjemmerøverier sker meget sjældent i Danmark, og derfor mener jeg, at man ikke behøver at gå og bekymre sig over at blive ramt. Vi ved fra forskellige undersøgelser om indbrud, at hvis en tyv vil ind, så kommer han ind, og der er ikke evidens for, at alarmsystemer virker – men det kan alligevel give tryghed, så du fx er forberedt på, om der har været ubudne gæster i dit hjem, mens du måske har været på arbejde, siger fagekspert i Videncentret Bolius, Tine R. Sode.
Ifølge Rigspolitiet skal det bemærkes, at der af opgørelsen fremgår det samlede antal af personer, der står registreret som anmelder eller forurettet – og dermed ikke kun antallet af unikke personer, som er registreret på de to personkategorier. Samme person kan dermed være registreret med personkategorien anmelder eller forurettet på flere sager, ligesom der kan være registreret flere personer på samme sag.
Vær ikke bekymret for hjemmerøveri
Analytiker Emil Rethmeier Madsen, Det Kriminalpræventive Råd, mener heller ikke, at man være bekymret for at blive udsat for et hjemmerøveri.
– Desuden er det kun omkring 4-5 procent af de samlede hjemmerøverier, som er af rå eller brutal karakter. Mange hjemmerøverier er heller ikke tænkt som røveri fra start, men det er måske et indbrud eller tricktyveri, som går galt. Vi ved, at de fleste tyve ikke ønsker at møde nogen beboere hjemme, og strafferammen er så meget højere for røveri end for indbrud, så det er så at sige ikke det værd for tyven. Derfor bør man ikke være bekymret for hjemmerøveri, siger han.
Undgå indbrud – undgå hjemmerøveri
Emil Rethmeier Madsen har følgende råd til at sikre dig mod hjemmerøveri:
– Langt hen ad vejen kan du sikre dig ret godt ved at tage de samme forbehold som ved indbrudsforebyggelse: Sørg for god skalsikring af dit hus, god belysning og lave hække, og tag aktivt del i nabohjælp, så der altid er nogen, som holder øje med dit hus. Fortæl heller ikke andre om penge eller værdigenstande, som ligger derhjemme – det kan også give øget risiko. Endelig skal du også tænke over, hvem du lukker ind i dit hus – luk kun nogen ind, som du kender eller har en fast aftale med – fx hjemmeplejen, viceværten eller en håndværker.