Det er ikke særlig rart at komme hjem fra ferierejsen til et hus eller en lejlighed, hvor der har været indbrud.
Selvom ca. halvdelen af alle indbrud, ifølge det kriminalpræventive Råd, bliver begået i dagtimerne, mens folk er på arbejde, er ferien stadig et yndet tidspunkt for indbrudstyve at trække i arbejdstøjet. Især fordi ferierne giver muligheder for at arbejde uforstyrret, medmindre man er heldig at have vågne naboer.
Ud over generelt at sikre dit hus mod indbrud, er der en række nemme tiltag, du kan sætte i værk for at minimere risikoen for indbrud, når du er bortrejst i længere tid. Før du tager på ferie, er det først og fremmest klogt at se på din bolig med en tyvs øjne:
- Ser dit hjem ubeboet ud eller ligner det, at der er nogen hjemme?
- Hvor og hvordan vil det være nemmest at bryde ind i?
- Er der steder, hvor man kan stå skjult fra vejen og dermed kunne arbejde uforstyrret?
- Er det nemt at komme væk?
Et sådant serviceeftersyn gør det lettere for dig at finde boligens svageste punkter og tage dine forholdsregler. Sørg altid for, at nogen ved, at du er bortrejst, og hvordan de nemmest kan få fat i dig, hvis der skulle opstå et problem.
Hvordan minimerer du risikoen for indbrud, når du bor i hus?
Hus og have skal give indtryk af at være i brug, for uorden hører til dagligdagen og er derfor et effektivt middel mod tyveri.
Det kan du gøre indenfor:
- Brug automatiske tænd- og sluk-ure til at styre lys og eventuelt en radio eller et fjernsyn, medmindre ved hjælp af en app har mulighed for at fjernstyre din belysning og/eller apparaturer.
- Fjern afskårne blomster overalt i rum, man kan kigge direkte ind i, hvis du er væk i længere tid. Er du blot bortrejst et par dage, kan det faktisk være en god idé at have afskårne blomster stående.
- Få nogen til at vande dine potteplanter.
- Fjern stearinlys fra vindueskarmene, hvor de kan bøje eller smelte i stærkt sollys.
- Træk gardinerne fra overalt, og lad rullegardiner blive oppe, så der ikke ser ubeboet ud.
- Lad skabe og skuffer stå ulåste. De bliver alligevel brudt op, hvis tyven kommer ind.
- Luk indvendige døre, så tyven ikke kan se fra stue til stue.
- Lås dørene indvendigt, hvis du har tyverialarm. Det forsinker og kan stresse tyven. Døre mellem bolig og kælder, udhus eller garage skal låses og bør være lige så sikre som yderdøre.
Det kan du gøre udenfor:
- Lås værktøj og haveredskaber inde, så tyven ikke kan bruge det til indbrud. En udendørs stige skal naturligvis låses fast.
- Montér lys, som automatisk tænder, når en person nærmer sig boligen.
- Lav lidt rod, så huset ikke ser forladt ud.
- Sæt lys ved yderdørene. Det gør det sværere for tyven at arbejde i fred. Forbind evt. lyset med et tænd-sluk-ur.
- Sørg for at planter og buske er så lave, at tyven ikke kan stå skjult og bryde ind.
- Gør husnummeret tydeligt. Husnummeret skal tydeligt kunne ses fra vejen. Dermed er det lettere at finde huset, hvis der skulle opstå en nødsituation.
Hvordan minimerer du risikoen for indbrud, når du bor i lejlighed?
Der er naturligvis forskel på, hvordan du minimerer risikoen for indbrud, hvis du i lejlighed sammenlignet med et hus. Det er mere begrænset, hvor meget du reelt kan gøre for at signalere, at du er hjemme, men det er stadig en god idé at få det til at se beboet ud.
I etageejendomme skal du først og fremmest sørge for, at der ikke stikker post eller aviser ud af postkassen. Derfor kan du med fordel få en nabo eller ven til at fjerne post, reklamer og aviser fra postkassen løbende, mens du er væk.
Bed også naboen lægge dørmåtten på plads efter trappevask og rengøring. Endelig kan du bede naboen stille et par beskidte gamle sko ved siden af din måtte fra tid til anden, så det ligner, at der er aktivitet ved lejligheden.
Hvad kan du generelt gøre for at minimere risikoen for indbrud?
Uanset om du bor i lejlighed eller hus, er der nogle generelle tiltag, du kan sætte i værk for minimere riskoen for indbrud og gøre det sværere for tyven at løbe afsted med dine værdigenstande, hvis de allerede har fundet vej ind i boligen.
- Sørg for, at du og dine naboer er tilmeldt Nabohjælp og deltager aktivt i det
- Mærk dine værdigenstande
- Opbevar værdigenstande i et sikringsskab
- Brug låse, der er svære at bore eller dirke op
- Skilt ikke med, at du er på ferie på sociale medier
Benyt dig af Nabohjælp
Indbrud og hærværk kan forebygges, hvis man i fællesskab aftaler at være opmærksomme på, hvad der sker i nabolaget. Nabohjælp er et samarbejde mellem dig, dine naboer og det lokale politi og er en fornuftig måde at forebygge indbrud på.
Gennem nabohjælp ordningen bliver man blandt andet i nogle områder blive tildelt en lokal politikontakt, man kan få med på råd i forhold til forebyggelse af indbrud i dit lokalområde. Gennem ordningen kan I også få udleveret mærkater til at sætte på dørene for at skilte med, at I holder øje med hinandens huse og ting, hvilket har en præventiv effekt.
Ofte vil naboernes opsyn med boligen give en ekstra tryghed. Desuden kan du og dine naboer ved blot en beskeden eks tra indsats hjælpe hinanden med at få huse eller lejligheder til at se beboede ud, når I hver især er bortrejst. Indsatsen er med til at gøre boligerne mindre attraktive som mål for indbrudstyvens arbejdsindsats, ligesom det skaber tryghed og styrker naboskabet.
En vigtig ting er at hilse på alle, der færdes på gaderne. Tyvene bryder sig ikke om at man lægger mærke til dem. Det er også vigtigt at være opmærksom på mistænkelig adfærd, fx hvis man gentagne gange er stødt på personer eller biler i området, der normalt ikke færdes der.
Din nabo kan hjælpe dig med at forebygge indbrud
- Få din nabo til at fylde noget af sit affald i din affaldsbeholder.
- Få naboen til at tømme postkassen.
- Sørg for, at græsset bliver slået, om nødvendigt bare i forhaven.
- Få naboen til at parkere sin bil foran dit hus eller i carporten.
- Få naboen til at hænge sit vasketøj til tørre på din tørresnor.
- Få naboen til at rydde sne, hvis det er nødvendigt.
Sørg for at mærke dine værdigenstande
Operation Mærkning er et tiltag fra Det Kriminalpræventive råd, som foregår i samarbejde med det lokale politi. I korte træk går det ud på at mærke værdigenstande, så de er nemmere at identificere, hvis de skulle blive stjålet, men det har også en forebyggende effekt.
Genstande, som er mærkede, er sværere for tyven at sælge. Mærkning giver desuden politiet gode muligheder for at opklare tyveriet. De fleste indbrudstyve tænker sig om en ekstra gang, før de stjæler mærkede genstande.
Hos dit lokale politi kan du gratis låne en kuffert med både el-gravør, ridsepen, skabelon, usynligt blæk og permanent blæk. Du kan også købe dit eget mærkningsudstyr, så du altid har det parat til at mærke nye ting.
Du kan også mærke dine værdigenstande med kunstig DNA. Det kan anvendes på selv meget små værdigenstande, så som smykker. Kunstig DNA indeholder nogle mikroskopiske elementer (mikrodots) med en unik talkode, der kan spores, når du opretter dig i producentens kunderegister.
Invester i et sikringsskab
At anskaffe sig et fastgjort sikringsskab er mere omstændigt, men det gør det til gengæld meget besværligt for tyven at skaffe sig adgang til de sikrede genstande, såsom smykker, fotoudstyr, kontanter, samlinger og sølvtøj.
Sikringsskabe produceres og markedsføres i forskellige sværhedsgrader. Det kan anbefales at anskaffe et skab, der som minimum svarer til kvaliteten i et våbenskab. En fagmand kan være til stor hjælp i forbindelse med anskaffelse og optimal installering af et sikringsskab.
Sørg for, at dine låse ikke kan åbnes for let
Selvom det lyder underligt, er det muligt at "banke" mange helt almindelige låse op på ganske få sekunder. I dag indeholder indbrudstyvens værktøjskasse ofte særligt kodede nøgler, såkaldte bankenøgler, som kan bruges til at dirke låsecylindre op ved at bruge den særlige banketeknik.
Der er svagheder ved stort set alle mærker. Nogle er nemme at dirke op, andre er nemme at bore ud. Kendte systemer som Ruko og Zeiss har svagheder, hvis låsen er gammel. Ældre låse, hvor nøglerne har et rundt hoved og 5 stifter er forholdsvis nemme at dirke op.
Nye låse er mere dirke- og boresikre og laves typisk med 6 eller 11 stifter. Begge typer er gode, men den med 11 stifter er den sikreste. Den kendes på, at nøglen har et trapezformet hoved. og med 2 huller i det trapezformede hoved – et aflangt og et rundt.
Problemet er størst, hvis du har ældre og simpelt konstruerede låsecylindre i dine døre. For at få vurderet den sikringsmæssige værdi af dine låsecylindre og nøgler kan du henvende dig til din låsesmed og vise ham nøglen til låsen. Låsesmeden vil herefter kunne rådgive dig professionelt.
Lad være med at skilte med, at du er på ferie
Det kan være hyggeligt at dele feriebilleder med venner og familie på de sociale medier. Men det er også en åben invitation for tyve, hvis dine feriebilleder ligger offentligt tilgængeligt, og din sociale profil kan knyttes sammen med din bopælsadresse.
Selvom du måske ikke skilter med din adresse på de sociale medier, er det ofte nemt at finde frem til de fleste menneskers hjemmeadresser, hvis blot man har lidt kendskab til, hvordan man skal søge. Det kan derfor være en dårlig idé at dele feriebilleder offentligt på de sociale medier, når du er afsted. Vil du dele dine ferieminder med venner, bekendte og familie, så sørg for at gøre det i lukkede fora, hvor kun folk du stoler på, kan se billederne.
Hvordan dækker forsikringen ved indbrud?
Forsikringen dækker i de fleste tilfælde indbrud. Indboforsikringen dækker de stjålne effekter, mens husforsikringen dækker de eventuelle skader, der er er opstået på selve boligen, under indbruddet.