Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Hvem bor her?
Hvem: Signe Larsen, tekstilindkøber for børnetøjsfirmaet ’Soft Gallery’ med børnene Holger og Esther.
Hvad: Haveforeningshus på 80 kvm.
Hvor: Haveforening på Amager.
Det var Signe Larsens bror, arkitekt og designer Sigurd Larsen, der fandt en god, sydvendt byggegrund i en haveforening på Amager til Signe. Det er også ham, der har tegnet huset, så det passer til Signe og hendes to børn, Holger og Esther.
Størrelsen var givet på forhånd ud fra byggeprocent og grundareal: Huset måtte højst være 80 kvadratmeter, og der skulle foldes et spekter af løsninger ud for at gøre de få kvadratmeter så rummelige, funktionelle og prisvenlige som muligt.
Dette lykkedes til fulde. Huset er rummeligt med højt til loftet, lyst og åbent med et stort vinduesparti ud mod haven og funktionelt med tre nordvendte værelser, sydvendt køkken/alrum, badeværelse og entre. Med plads til opbevaring over loftet i soveværelset og hems med gæsteseng over køkkenet.
- Det var også min bror, der fandt entreprenøren, Grøn Bo, som jeg havde et rigtigt godt samarbejde med og som var god til at forslå detaljer og materialer. Huset er blevet lige, som jeg gerne vil have det, fortæller Signe, da Videncenter Bolius taler med hende i 2016.
Varmt betongulv, krydsfinér og kreativ hygge
Prisen blev holdt ned ved at bruge prisvenlige byggemateriale, valgt så de går godt i spænd med den moderne arkitektur. Indvendigt ved at slibe fundamentet, så det udgør betongulv med varme i hele huset, samt med en træbeklædning med krydsfiner, som føjer et varmt, gyldne udtryk til rummene. Krydsfineren er også et gennemgående materiale i inventaret og er bl.a. brugt som indramning af køkkenelementer og hems og til møbler. Der er brugt birkefiner, som efterfølgende er lakeret, slebet og lakeret igen.
Selve indretningen har Signe givet et personligt præg med en hel række kreative detaljer.
- Jeg kan godt lide at lave tingene selv. Og jeg kan godt lide naturmaterialer og at lege lidt med kombinationer. Som med træbriksen med læderhynder på, siger Signe, der er uddannet designteknologi og arbejder som indkøber for børnetøjsfirmaet ’Soft Gallery’.
Hvem står bag?
Arkitekt og møbeldesigner Sigurd Larsen, www.sigurdlarsen.eu
Entreprenør: Grøn Bo-Huse
Ud over de mange personlige løsninger, som blandt andet også tæller et gammelt skur i haven ombygget til legehus og en butik udenpå datterens køjeseng, er indretningen et miks af moderne design, loppefund og genbrug.
Oase i en grøn oase
Også haven på den 200 kvadratmeter store grund er rummeligt og funktionelt indrettet med en stor træterrasse, der ligger som et uderum i forlængelse af køkken/alrum, græsplæne til leg, legehus og køkkenhave, højbed, potter og baljer med forskellige spiselige sager.
- Jeg kan godt lide at dyrke lidt planter, der producerer noget.
Og der er fuld gang i produktionen af grøntsager og frugt i den lille oase, Signe har fået ud af den byggegrund, som hun købte i 2013 i den bilfri haveforening, som hun nyder at bo i.
Krydsfiner i byggeri
Krydsfiner er fremstillet af lag af sammenlimede finerplader og produceres i forskellige pladeformater og typer til forskellige formål bl.a. til tag, gulv, væg og inventar. Det fås med mange forskellige overflader bl.a. profileret eller sandblæst og med slidstærke belægninger som gummi, plast, melamin eller papir til maling.
I huset her er der brugt birkefiner, som findes i to forskellige udgaver: med indlæg af birk og med indlæg af gran, som er lettere i vægt, hvilket gør den udgave lettere af håndtere. Begge er med overflade i birk.
Når krydsfiner sættes op skal der være en ekspanderingsfuge på 1-2mm mellem pladerne, så der er plads til at træet kan udvide og trække sig sammen.
Til indendørs brug skal man være opmærksom på hvilken type lim, der er brugt i pladerne, og sikre sig at det er én, der ikke kan afgive formaldehyd til indeklimaet.