Der er flere gode grunde til at istandsætte i stedet for at købe nyt. Dels sparer du miljøet for CO₂ ved ikke at skulle bruge nye materialer og fragte dem først til fabrik og senere ud til en butik og dit hjem. Desuden er træ ved at være en knap ressource, og derfor prøver man at finde alternativer til de hårde træsorter, vi er vant til at bruge til møbler. Endelig kan et gammelt møbel, som du måske har arvet eller selv fundet, have stor affektionsværdi og betydning for dig, som et nyt møbel aldrig vil kunne give.

Til dette slibe- og maleprojekt kræves der ikke store handymanfærdigheder. Det kan selvfølgelig gøre det lettere, hvis du har en slibemaskine til fladerne. Du kan også bruge malerpistol i stedet for pensel, hvis du synes, det er svært at male tremmerne. Her har vi dog brugt pensel.  

Værktøj:

  • Slibeklods eller slibemaskine
  • Skruetrækker eller skruemaskine til at fjerne gamle skruer
  • Sprossepensel, en flad pensel og en lille hobbypensel
  • Lange skruetvinger
  • Evt. varmepistol
  • Spartel

Materialer:

  • Møbelvoks og/eller spartelmasse til træ
  • Grundmaling til træ – her er brugt grunder fra Nordsjö
  • Sort Ambiance superfinish halvblank fra Nordsjö
  • Sandpapir korn 150 eller 180
  • Trælim

Sådan gør du:

1
Dæk af
Start med at dække det flettede sæde af med afdækningsplast og malertape. Få det godt rundt om alle steder, så der ikke trænger maling ind på dit flet. Tæt på det flettede kan du bruge en lille hobbypensel, så du bedre kan styre malingen.
2
Lim sammen
De løse dele skal limes sammen – brug en stærk trælim.
3
Brug dyvler
Bor eventuelt huller, og sæt dyvler i i stedet for skruer. Det giver et pænere resultat.
4
Lad limen tørre
Når alt er limet, sættes skruetvinger på, og limen skal tørre.
5
Brug møbelvoks
Kom møbelvoks eller spartelmasse i de gamle skruehuller, og hvor der ellers er ujævnheder. Møbel­voksen skal opvarmes; det gøres bedst med en varmepistol. Har du ikke sådan en, kan du varme det op med en lighter.
6
Slib
Nu skal hele stolen slibes for at få en pæn og glat overflade. Du kan bruge en slibemaskine til de flade steder, men til tremmerne er det lettest at gøre det i hånden.
7
Grund
Tør stolen over med en opvreden klud, så du får fjernet slibestøv. Og mal nu med grunder.
8
Mal
Lad grundmalingen tørre, og færdigmal gyngestolen.
9
Mal igen
Hvis der er steder, hvor der er behov for mere spartelmasse, skal det på efter første gang maling. Slib nu igen, mal anden gang, og lad det tørre. Fjern afdækningen. Hvis du herefter kan se, at der er steder mellem tremmer og flet, der ikke har fået maling, så tag din lille hobbypensel og gå det forsigtigt efter med din maling. Lad malingen tørre. Derefter er gyngestolen så smuk som ny og klar til brug og til at pynte i din stue.