Spørg Bolius

Generes af støj fra naboens varmepumpe - er der ingen regler?

Hej Bolius

Vores nabo har placeret en varmepumpe ved hækken - som står i skel.
Der er en uudholdelig infernalsk støj, som giver stress og gener.

Hvor langt skal en varmepumpe placeres fra skel ?
Vi har målt støjniveauet idag 14/9-21 kl. 10.30 til 51-56 DB - og til tider op
til 61 DB.
Derfor vil vi gerne vide, hvor langt sådan en pumpe skal placeres væk fra skel. Vi antager, at det er en billig varmepumpe.
Tak mvh T H
 

Hej T H

Det er desværre de billige varmepumper som oftest larmer mest,- så det er nok en rigtig antagelse.
Der er ikke præcise krav til hvor man må sætte sin varmepumpe. Man må dog ikke sætte den i skel. Men om det er ok at sætte den 1 meter fra skel er der ikke regler om. Når der skrives om placering af varmepumper, gøres der som regel opmærksom på at man skal tænke på sin nabo. Men det kan jo gradbøjes hos den enkelte.
Men,- der er nogle vejledende støjgrænser fra Miljøstyrelsen, som kommuner som regel holder sig til. Dem kan du se i denne artikel Sådan slipper du og naboerne for støj fra din varmepumpe (bolius.dk) Med de målinger du har foretaget, vil du kunne se at de er over de anbefalinger der er. I det tidsrum du har målt bør de ikke overskride 45 dB.
I den vil du også kunne se at der er forskellige tiltag som din nabo kunne overveje, for at mindske generne hos jer,- og sikkert også hos dem selv. Det kan være underlaget som varmepumpen står på, eller det kunne være ved at sætte en støjvæg op mellem varmepumpen og jer.
Vi plejer at anbefale dialogen som første trin. Invitere naboen ind til en kop kaffe i haven, og bed dem lade varmepumpen køre imens. Står de stejlt på deres løsning, så må du forbi kommunen, for at få dem til at hjælpe.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden