Spørg Bolius

Gammelt træsommerhus - miljøvenlig opvarmning og varmt vand, hvordan?

Hej Bolius,

Vi, min mand og jeg, har netop overtaget mine forældres sommerhus, som er et træhus fra 1961 på 60m2. Vil vi gerne være så miljøvenlige som mulige i forhold til opvarmning af huset og vores varmvandsforbrug (vi har termoruder i hele sommerhuset). Vi vil fremover bruge sommerhuset i hele juli måned og i weekender fra påskeferien og frem til efterårsferien.

Pt er der elradiatorer i sommerhuset og en elvarmvandsbeholder, der er ca. 30 år gammel på 30 liter.

Vil det være en god ide at installere solceller? Vil det kræve at vi udskifter radiatorerne? Bør vi udskifte varmvandsbeholderen.? Eller hvad vil være den bedste løsning for os?

Mange hilsner

sommerhusejerne

Hej Dorte

Der findes jo mange gode ting, som man kan gøre ved et ældre sommerhus. Jeg skal nok forsøge at svare på dine konkrete forslag, men ellers så overvej at få en uvildig energirådgiver op i sommerhuset, så der kan laves en byggeteknisk gennemgang, og herefter finde de mest optimale løsninger for jer.

Solceller er altid godt, men også lidt dyrt om unødvendigt, hvis der ikke er det store elforbrug deroppe. Det kræver ikke noget andet, end at installere selve solcellerne og en inverter.

Solceller er generelt godt til huse som bruger meget strøm, og det gør man selvsagt også hvis man har elvarme.

Men det vil nok være mere rentabelt at investere i en luft til luftvarmepumpe til opvarmningen af huset. Solceller er mest rentable hvis man bruger strømmen i takt med at solen skinner, og det sjovt nok der vi bruger mindst strøm til både opvarmning og lys mv.

Det gode ellers ved en luft til luft varmepumpe er, at det er meget billig måde at varme huset op på. Fordelene er desuden, at det kan være nemmere og bedre at holde en minimums temperatur med disse varmepumper, idet den blæser varm luft rundt i huset, så der sker en bedre fordeling af varmen.

En 30 år gammel varmtvandsbeholder bør skiftes. Her kunne man så overveje, at investere i et mindre solvarmeanlæg, som leverer varmt vand, (dog primært om sommeren). Men det kan igen så bedst betale for huse, hvor man bruger meget vand.

Men bare det, at få en ny varmtvandsbeholder, som er bedre isoleret og med en ny effektiv spiral, kan der spares en del på elregningen.

Og så har vi slet ikke talt om efterisolering af vægge, lofter og gulve mv.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden