Spørg Bolius

Fugtigt soveværelse i kælder

Hej Bolius.

Jeg er lige flyttet i et bungalow hus med en dejlig kælder. Der er radiatorer og vinduer i alle rum. Mit soveværelse er i kælderen, og det er forholdsvis lille (vi sover 3 personer derinde).

Jeg har investeret i nogle hygrometre, da jeg har oplevet, at soveværelset ofte føles fugtigt om morgenen. Jeg sørger for udluftning 2-3 gange dagligt, men om natten stiger niveauet af luftfugtigheden til 70-73%

Hvad kan afhjælpe dette problem, som egentlig kun er et problem om natten? Jeg har tænkt på en luftrenser, affugter eller lign. Om dagen ligger niveauet på 50-60%

På forhånd tak  - Mette Hansen

Hej Mette.

Det er godt, at du er opmærksom på luftfugtigheden i dit soveværelse, da for høj luftfugtighed kan skabe problemer med indeklimaet og potentielt føre til skimmelsvamp.

Ideelt set bør den relative luftfugtighed indendørs ligge på mellem 30 % og 60 %, dog med sæsonudsving. Tæt på væggene må den relative luftfugtighed ikke overstige 75 %, da det er grænsen for vækst af skimmelsvampe på organisk materiale som tapet, maling og de fleste møbler.

En af grundene til, at det ofte er svært at få tilladelse til at lave opholdsrum i kælderen, er, at de meget ofte er fugtige. Og sover der 3 personer i et relativt lille rum, så vil luftfugtigheden meget nemt blive for stor.

En anden årsag er radon. Det er en gasart, som kan give lungekræft. Måske du skal tjekke radonniveauet? Det er bedst at gøre i fyringssæsonen, så det er først oplagt om 5-6 måneder. Radonsikring af kælderen
 
Noget mekanisk ventilation vil være en god idé. Og her kan man gå med en mindre model, som ikke kræver rørføringer mm.  Det kan afhjælpe på både fugt og radon. Fordele og ulemper ved et-rumsventilation
 
Hvis det er muligt, vil jeg anbefale jer at overveje et andet værelse til at sove i. Hvis ikke - ja, så ville jeg sørge for noget bedre ventilation i løbet af natten.
 
Relaterede artikler:
Tjek dit indeklima
Hvor høj må luftfugtigheden være indendørs?

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden