Spørg Bolius

Flamingo i loftet - er det lovligt?

Hej.

Har overtaget en andelsbolig med flamingo i loftet. De har siddet der, siden tidligere køber købte den i 1997. Bestyrelsen siger, at der findes en tilladelse af opførelsen af dette loft, men har ikke noget på skrift.

Vi har fundet ud af, at dette loft nu er forbudt og yderst brandfarligt. Bestyrelsen siger, at det var lovligt, da det blev opsat, og derfor har de accepteret det ved salget. Vi mener, at selvom det måske blev opsat i en tid, det var lovligt, så skal byggereglementet vel stadigvæk overholdes om, at det nu er ulovligt ?

Er eneste mulighed at pille det ned og pudse loftet op? For hvis vi beholder loftet og vil sælge om nogle år, så hæfter vi vel for det ulovlige loft? 

Hilsen Susan

Kære Susan.

Lofter af flamingo/polystyren som det afsluttende lag har aldrig været tilladt i boliger.

Det fremgår bl.a. af SIK's "Vejledning om byggeskik og byggeteknik"

Celotex og andre træfiberplader blev anset som lovlige frem til 1972, men ikke plader af polystyren. Men der har gennem tiderne været meget tvivl omkring dette, netop da flade og til tider affasede plader af polystyren blev produceret og solgt.

Ifølge andelsvurderinger.dk er materialer som træ, spon, celotex, polystyren mv. et ulovligt materiale og skal nedtages.

At pille flamingolofterne ned, og pudse loftet igen lyder som en fornuftig plan. Alternativt afdække med mindst bygningsdel klasse EI 30 [BD-bygningsdel 30] - (i bygninger, hvor gulv i øverste etage er højst 12 m over terræn), eller med mindst beklædning klasse K1 10 B-s1,d0 [klasse 1 beklædning], samt sikre, at der ikke er hulrum mellem isoleringsmaterialet og beklædningen. Klasse 1 beklædning kan fx være en 9,5 mm gipsplade.

Få juridisk hjælp og vejledning om det økonomiske i forhold til sælger og foreningen. Hvis du har købt lejligheden med afslag ift. loftpladerne, og dermed en vished herom, er det naturligvis dig selv, der er ansvarlig for lovliggørelse og den økonomiske del omkring det. 

Held og lykke

Se også: Brandfarlige loft- og vægplader

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden