Du kan få en høj og tæt hæk omkring dit hus på en enkelt dag. Men en færdighæk er en dyr løsning.
En bøgehæk kan fx koste 600-900 kr. pr. meter, mens de små hækplanter kan fås til blot en fjerdedel af prisen. Og skal du investere i en mandshøj hæk rundt om hele din grund, kan besparelsen ved at købe små planter hurtigt løbe i vejret.
Hvornår kan det så egentligt svare sig at købe færdighæk i stedet for at væbne sig med tålmodighed og købe det billigere alternativ?
Når du er generet af indkig
Er du generet af indkig fra gade, vej eller sti, så kan det være en god idé at bruge ekstra penge på en færdighæk, da det typisk tager et par år for de små hækplanter at vokse sig tætte og høje.
Du kan eventuelt nøjes med at plante færdighæk de steder, hvor du har mest indkig, hvis du vil gøre dit projekt så billigt som muligt. Din hæk får godt nok ikke et ensartet udtryk fra starten, men du slipper for nysgerrige blikke.
Brug færdighæk til at reparere hækken
Brug færdighæk, hvis du skal reparere huller i en eksisterende hæk. De store hækplanter dækker med det samme og hjælper til at give hele din hæk et ensartet udtryk fra dag ét.
Fordelen med færdighæk er ikke kun, at den giver et pænt resultat med det samme – de store planter har også nemmere ved at få fat, mens de små hækplanter risikerer at blive udkonkurreret, hvis de ikke får nok lys.
Del haven ind i små rum og skab læ med færdighæk
I forhold til prisen, er det en relativ lille investering at plante færdighæk, når du skal dele haven ind i små rum eller skabe læ på terrassen. Med færdighæk får du med det samme glæde af resultatet og skaber et godt helhedsindtryk.
Overvej fx at plante en færdighæk i stedet for at sætte hegn op ved terrassen – så får du både læ og noget grønt at kigge på.
Plant færdighæk uden for sæson
En almindelig hæk skal plantes fra slutningen af oktober til starten af maj, hvis du vil give den de mest optimale vækstbetingelser. En færdighæk kan du derimod plante hele året rundt – dog har den bedst af at komme i jorden i perioden oktober-juni.
Bemærk, at selvom færdighæk kan plantes året rundt, er det ikke sikkert, den altid er til at få fat i. Færdighæk kommer som klumpplanter, som kan graves op frem til midt på foråret. Man kan være heldig, at planteskolerne har dem i sortimentet hen over sommeren, men er den udsolgt, skal man væbne sig med tålmodighed frem til efteråret.
Fakta om færdighæk
- Fås i 125 cm, 150 cm eller 180 cm højde
- Har groet 3-5 år længere på planteskolen end almindelige hækplanter.
- Planterne i færdighækken er beskåret, så der kommer mange sidegrene fra bunden og på siderne.
- Rodnettet er beskåret, så planten let kan flyttes, og leveres med en stor jordklump.
- Sortiment:
Naur (Acer campestre)
Avnbøg (Carpinus betulus)
Hvidtjørn (Crataegus monogyna)
Bøg (Fagus sylvatica)
Rødbøg (Fagus sylvatica 'Purpurea')
Spirea (Spiraea vanhouttei)
Diverse liguster (Ligustrum ovalifolium, Ligustrum vulgare atros, Ligustrum vulgare A. Select, Ligustrum vulgare Liga)
Kilde: Lundhede Planteskole og Prima Færdig Hæk
Podcast: Mig og min have
Episode 8: Hæk og busk
Hækken er ærkedansk. De findes i stort set alle danske haver og varierer i form, farve og funktion. Vi tager temperaturen på danskernes hække og buske anno 2019 og giver tips til, hvordan du kan tænke ud af boksen, når du skal vælge nyt, hvordan du plejer det eksisterende, og hvordan du kan bruge hække og buske til mere end bare at omkranse din have.
Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.
Alle afsnit