Spørg Bolius

Er det svamp på muren?

Hej.

Har opdaget de her hvide svampelignende ting på ydermuren af huset. Hvad er det, og hvad gør jeg ved det ?

Mvh Allan

Kære Allan.

Bare rolig - det er ikke svamp, men blot saltudblomstninger. Murværket under overfladen er opfugtet og når vandet begynder at fordampe skabes der nogle krystaller og saltudblomstringer som kan ligne svamp, "julemandsskæg" og snekrystaller. 

Det kan være mange typer af salte, men i hovedtræk er der tale om kemi. Det er helt normalt for opfugtet murværk, og der ses også tit udblomstninger på nyopført murværk som stadig indeholder meget fugt. 

Du skal ikke gøre så meget ved det. Børst krystallerne væk med en blød kost, men lad det derudover bare tørre ud. Jeg går ud fra at kilden til fugt er det voldsomt fugtige vejr vi har oplevet det sidste års tid. Hvis der er indikationer på at der kan være andre årsager til fugtophobning i muren, bør du få professionel hjælp til at vurdere dette.

Se også:

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden