Hvad kendetegner en edderkop?
De fleste af os er meget bekendt med, hvordan en edderkop ser ud. Der findes dog enkelte arter af insekter, der ligner edderkopper til forveksling.
Til forskel fra et insekt har en edderkop en todelt krop med otte ben, og den har ingen vinger, mens insekter har tredelte kroppe og ofte seks ben og vinger. Derudover har edderkoppen spindevorter på bagkroppen, som den bruger, når den skal spinde spindelvæv, og gifttænder, som den dræber sit bytte med.
Edderkoppefamilier
Der findes mere end 45.000 forskellige edderkoppearter i verden, og omkring 500 af dem er at finde i Danmark. Arterne er inddelt i forskellige familier. De mest almindelige edderkoppefamilier er:
- Fugleedderkopper
- Jagtedderkopper
- Rovedderkopper
- Springedderkopper
- Tragtspindere
- Vandedderkopper
- Mejeredderkopper.
Edderkoppen, som på latin går under navnet Arenea, er et leddyr, der tilhører klassen spindlere. Af andre typer spindlere kan nævnes skorpioner, mider og mejere.
Edderkopper findes i mange forskellige størrelser. De mindste er kun 1 mm i diameter, mens fugleedderkopper kan blive op til 25 cm i diameter, når man måler benenes længde med.
De fugleedderkopper, der lever vildt i Danmark (dansk fugleedderkop), foretrækker dog at opholde sig i det åbne land og bliver maksimalt op til 18 mm lange. Sandsynligheden for at finde en dansk fugleedderkop i dit hjem er derfor relativ lille.
Udenlandske edderkopper, som bliver bragt med hjem fra ferierejser eller via import af varer fra andre lande, har en ringe chance for at overleve det danske klima, også indendørs hvor det danske indeklima ofte er for tørt til, at eksotiske arter kan overleve.
De edderkopper, man finder i Danmark, lever typisk af insekter, sommerfugle og biller.
De fleste edderkopper bruger spindelvæv, når de skal fange deres bytte. Spindelvævet kan have forskellige former og være af forskellige typer silke, og det er meget stærkt. Faktisk er spindetrådene stærkere end både kevlar og stål.
Edderkopper, der laver spindelvæv, har et tyndt lag olie på fødderne, så de kan bevæge sig rundt på spindelvævet uden selv at hænge fast. Når byttet sidder i nettet, spinder edderkoppen det ind og lammer det med sin gift. Herefter gylper edderkoppen mavesyre ud over byttet og suger saft og næring ud af det.
Andre edderkopper, fx jagtedderkopper, løber deres bytte op og bider det ihjel.
Hvor foretrækker edderkopper at leve i boligen?
Der er edderkopper i stort set hele boligen, men specielt i kælderen og på loftet, hvor der er et lidt fugtigere miljø og der ikke kommer så mange mennesker, er der flest.
Husedderkoppen er en af de mest almindelige edderkopper at finde i de danske hjem. Det er også husedderkoppens spind, vi ofte finder i hjørnerne af huset.
I mange gamle huse har edderkopper ideelle betingelser i bjælkelaget mellem etagerne og i gamle lette ydervægge af træ samt i udestuer. I huse af beton og mursten vil de ofte kunne findes oppe under vindueskarmene eller ved infatningerne omkring døre og vinduer
Du møder også tit edderkopper på badeværelset, grundet rummets fugtige miljø. Her kan de findes i håndvasken eller badekarret. Det skyldes bl.a., at edderkopperne ikke kravler så godt på glatte overflader, så hvis de falder ned i vasken eller badekarret, kan de ofte ikke kravle op igen.
Hvordan forhindrer du edderkopper i at komme ind i boligen?
Det er en umulig opgave at undgå edderkopper fuldkommen i boligen. Derudover kan der være fordele ved edderkopper i huset, da det er et fredeligt nyttedyr, der afhjælper med at holde hjemmet frit fra fluer og andre irriterende insekter. Er du dog ikke så glad for edderkopper, eller lige frem lider af araknofobi, findes der forskellige metoder til at forhindre de ottebenede væsener i at komme ind i boligen.
Edderkopper kommer ofte ind i boligen via små revner og sprækker, men det kan ikke anbefales at fuge alle revner og sprækker til blot for at undgå de ubudne gæster, for så kan huset ikke ånde.
Men har du et hus, der ikke er vedligeholdt tilstrækkeligt, vil der nok være flere utætheder, end der bør være. I disse tilfælde kan du godt lukke nogle af dem og dermed skære ned på antallet af edderkopper inde i huset.
I sommerhalvåret kommer edderkopperne typisk ind i boligen gennem åbne døre, vinduer, ventilationskanaler osv. Ved at sætte insektnet op kan du forhindre dem i at komme ind den vej.
Er edderkoppen kommet ind i huset, er det bedst forsigtigt at fange den og sætte den fri frem for at slå den ihjel - den er som sagt et nyttedyr, som blandt andet spiser mange af de langt mere generende insekter, der er udenfor og også kan finde vej ind i boligen.
Hold brændet udenfor
Der gemmer sig mange edderkopper i en brændestabel, og de kan risikere at komme med ind i boligen, når du slæber brænde ind. Undgå at have brænde stående indendørs. Stil i stedet din brændestabel tæt ved fx havedøren, og smid brændet direkte i brændeovnen, når du henter det.
Hvordan fjerner du edderkopper i boligen?
Fjern edderkoppens æg
Husedderkoppen, der er udbredt i hele Danmark, lægger sine æg i maj-juni. I denne periode vil du kunne støde på dens redder, der ligner små hårbolde lavet ud af spind. Fjern rederne, hvis du vil undgå flere edderkopper.
Støvsugning
Sørg for at støvsuge grundigt – og fjern friske spind. Kom godt ud i hjørner og kroge, når du støvsuger. Forsøg at støvsuge i revner og sprækker samt på undersiden af møbler mv., hvor edderkopperne kan gemme sig.
Gift
Unødvendig brug af kemikalier i hjemmet er aldrig ønskværdigt, så brug insektgift med omhu. Normalt kan ganske almindeligt insektmiddel til indendørs brug klare et edderkoppeproblem. Sørg for kun at anvende godkendte produkter, og følg altid anvisningen nøje. Du kan tjekke, om et middel er godkendt i Miljøstyrelsens Bekæmpelsesmiddeldatabase.
Vær ekstra opmærksom, hvis du har børn eller dyr, som kan nå de steder, der er sprøjtet med insektmiddel.
Edderkoppeskræmmere
Der findes ikke videnskabelig dokumentation for, at de virker, men de findes: Apparater, der - ifølge forhandleren - ved hjælp af ultralyd og elektromagnetiske bølger skulle kunne skræmme edderkopper væk. Hvorvidt produktet lever op til det, det lover, vides ikke.
Mejere
Mejere er ikke edderkopper, men de er nært beslægtede med edderkopper. Mejere og edderkopper tilhører samme klasse i dyreriget, men forskellige ordener. Spindlerens navn henviser til de ”mejende” bevægelser, den laver med det andet par af ben. Det skulle altså minde om de bevægelser, man laver, når man mejer korn med en le (en mejer hedder på engelsk harvestman, der oversat direkte bliver til ”høstmand”).
Hvor edderkoppers kroppe er delt i to, er mejeres for- og bagkrop smeltet sammen. Det kan være en måde at kende forskel på mejere og andre spindlere. Hos mejere er kroppen oval eller ægformet. Benene er tynde og meget lange i forhold til kroppen.
Mejere er primært rovdyr. De spiser små insekter, snegle og andre edderkopper, men laver ikke spind. Som alle andre spindlere, der findes i Danmark, er de ganske ufarlige for mennesker.
Kilder: Den Store Danske og arter.dk