En kriblen og krablen hen over stuegulvet eller spind i alle hjørner.

Det er ikke alle, der synes lige godt om at få besøg af edderkopper i eller omkring huset, men faktisk bør vi betragte dem som en af vores bedste venner.

Edderkopper fanger insekter i edderkoppespind

– Inde i boligen har vi to vigtige typer af edderkopper, nemlig husedderkopperne der kan blive relativt store – op til 10 centimeter – og så stankelbensedderkoppen, som kan kendes på sine lange og tynde ben. Deres største fordel – set fra husejerens perspektiv – er, at de fanger fluer og andre insekter i deres spind, så du slipper for at have dem i huset. Ofte vil du om morgenen fx kunne se resterne af edderkoppens fangst i spindet, fortæller Søren Toft, der er lektor emeritus på Institut for Biologi på Aarhus Universitet.

Jes Aagaard, der er naturvejleder i Naturstyrelsen, supplerer:

– Edderkopper er virkelig gode til at holde bestanden af insekter nede. Vi taler mange tons insekter årligt af den slags, der er irriterende at have som boligejer – fluer, myg, sølvfisk osv. Både inde og ude, hvor vi fx har edderkopper af typen korsedderkop eller bolværksedderkop, der er mønstret og farvestrålende.

Lad dig fascinere af edderkopper

Ud over at være glad for, at edderkopperne fanger insekter i og omkring boligen, mener begge eksperter, at edderkopperne bringer noget spændende natur ind i vores liv.

– Der er en lille biologisk oplevelse i at betragte sådanne væsener – fx, hvordan edderkoppen laver et fint spind, eller hvordan den fanger sit bytte i spindet. Zebraedderkoppen, der er en lille springedderkop, som lever udendørs på husmure, er en lille køn og interessant en med kæmpestore øjne og et godt syn, så hvis man bevæger sig stille rundt om den, kan man se, at den følger ens bevægelser, forklarer Søren Toft fra Aarhus Universitet.

– Hvis man ikke er så glad for edderkopper, kan man prøve at lade sig fascinere af dem. Om efteråret kan du fx se den kvindelige bolværksedderkops bagkrop være stor og fyldt med æg, og du kan måske opleve såkaldt ’flyvende sommer’, hvor alle de små nye edderkopper flyver ud i verden, siger Jes Aaagard fra Naturstyrelsen.

Fang edderkopper og sæt dem udenfor – eller brug støvsugeren

Begge eksperter medgiver dog, at edderkopperne godt kan være til gene, og derfor er det helt i orden at sætte dem udenfor eller endda tage dem med støvsugeren.

– Især stankelbensedderkoppen kan være en ulempe, fordi den spreder sig meget indenfor og laver et meget usystematisk og stort spind alle mulige steder i boligen. Den tager jeg også med støvsugeren, men ellers kan du fange edderkopperne med et glas og et stykke papir under og sætte dem udenfor – her foretrækker husedderkopperne faktisk at være, de har bare forvildet sig ind i vores boliger. Du må helst ikke røre ved edderkopperne, da de er ret sarte og kan miste nogle ben undervejs, forklarer Søren Toft fra Aarhus Universitet.

Jes Aagaard fra Naturstyrelsen supplerer:

– Edderkopper er ikke en truet art, så der sker ikke noget ved at tage dem med støvsugeren, og du skal ikke være bange for, at de kravler ud igen.