Ualmindelige sommerblomster
I listen er der nævnt mange planteslægter med mange forskellige arter, som har de gode egenskaber, som gør dem velegnede til dyrkning i danske haver.
Fælles for dem alle er, at de findes i et utal af forskellige arter, farver og højder. Flere af de nævnte arter har trods deres kendte navne sjældne og smukke arter og hybrider, der er værd at vælge til haven. Listen er derfor kun et forslag til at se efter lidt mere ualmindelige sommerblomster.
- Salpiglossis, trompettunge.
- Impatiens, flittig Lise.
- Antirrhinum, løvemund.
- Pelargonium, frø pelargonie.
- Nicotiana, prydtobak.
- Matthiola, sommerlevkøj.
- Verbena, jernurt.
- Dahlia, frø georgine. Danner knolde som kan gemmes til næste år.
- Scizanthus, fattig mands orkide.
- Petunia, petunie.
- Mimulus, abeblomst.
- Gazanania, påfugleblomst.
- Leucanthemum Silver Princess, margerit. Er den bedste margerit som findes.
- Zinnia, frøkenhat.
Hvis du har et drivhus er det meget let at stiklingeformere de fleste af planterne til næste år. Der er to muligheder:
- Tag stiklinger i september og stik dem på traditionel vis og lad dem overvintre.
- Eller grav nogle af planterne op i haven, plant dem i potter og sæt dem i drivhus. I januar-februar det følgende år kan du tage stiklinger.
Abeblomst. Frøkenhat. Eller hvad med prydtobak?
Der findes mange sommerblomster, som kun sjældent ses i danske haver, men som sagtens kan vokse der og ikke er vanskeligere at dyrke end de mere almindelige og gængse arter. Selve såningen og produktionen er den samme som hos de meget almindelige arter.
Det, der evt. kan give problemer, er selve den videre dyrkning og pasning, efter at blomsterne er plantet ud i haven. Nogle arter stiller lidt større krav til jordbundsforholdene og placeringen i forhold sol og skygge. Kravene er ikke umulige at opfylde, følg blot anvisningen på frøposerne.
Hvor kan jeg købe frø til sjældne blomster?
Det er især i engelske frøkataloger at der findes et rigtigt stort udvalg af ikke helt almindelige sommerblomster. Engelske frøfirmaer udfører et kæmpe forædlings arbejde og kan derfor hele tiden lancere nye sorter og arter.
I næsten 30 år har jeg hvert år bestilt frø fra et af verdens ældste og bedste frø firmaer: Thompson & Morgan. Her er det meget let at bestille at bestille og betale for frøene på nettet. Der findes også svenske frøfirmaer, som sælger spændende havefrø.
Hvordan skal blomsterne sås?
Frø kan sås på to forskellige måder: Enten bredsåning eller enkeltvis såning.
Ved bredsåning laver du et lille hul i posen og drysser frøene forsigtigt ud på jorden i kasser eller i potter.
Når du sår frøene enkeltvis, skal der være 3-5 cm mellem frøene. Frøene kan ofte være så små, at de kan være svære at få fat i - en pincet kan dog klare selv meget små frø. Større frø anbefales at lægge i vand i et par timer inden såningen. Når frøene har suget vand, svulmer de op og spirer hurtigere.
Ved at så frøene enkeltvis kan du spare den meget tidskrævende prikling. Prikling betyder, at omplante de små kim planter enkeltvis til potter. Ved pudedannende planter som lobelie tages der små klumper, (5-7 stk.) af kim planter. Hvis du vil sikre dig, 100 procent,. kan du så 2 frø sammen i potter. Når planterne er nået udover kimbladsstadiet, kan du evt. fjerne det ene eksemplar.
Så blomster i så- og priklejord
Anvend altid så- og priklejord - det er færdigblandet jord uden tilsat gødning. Spirende frø behøver ingen gødning. I frøene er der gødning nok til de første 3-4 uger.
Frøene sås direkte i jorden og trykkes lidt fast, evt. med en træklods. Derpå dækkes frøene med lidt tørt sand. Sandet vædes med vand fra en sprayflaske.
Dæk kasser og potter med plast eller glas
Ved en temperatur på ca. 25 grader spirer frøet fra 3-4 dage og helt op til 3-4 uger. Spiretiderne er meget forskellige mellem de enkelte planteslægter.
Kasserne eller potterne dækkes efter såning med plast eller glas. Sørg altid for udluftning hver dag - løft glasset eller plasten af, så der kommer lidt frisk luft til. Ved konstant, 100 procent luftfugtighed, er risikoen for angreb af skimmelsvampe meget større. Når kim planterne er kommet godt i gang, kan kasserne/potterne flyttes til en temperatur på 18-20 grader. Her står de, indtil de skal prikles.
Sådan sår du dine frø
- Her sås der i en 5 cm. høj plastkasse af Styropor (hvid flamingoplast). Kassen fyldes med fugtig prikle- og såjord, derpå såning og til sidst dækkes frøene med tørt sand. Derpå lægges der en glasplade eller en plastpose over.
- Her er frøene spiret og kim planterne myldrer frem. Herefter prikling.
- En lille kim plante i fuld størrelse. Nogle er kun 2-3 mm og andre helt op til 5 cm.
- Kim planterne pottes i en urtepotte fyldt med færdigblandet pottejord. Der kan være en eller flere i hver potte.
- Ønskes der mere buskede planter, kan de nye planter knibes nu. Ved en knibning knibes eller klippes skuddene midt over. Efter dette vil planten danne nye sideskud og forgrene sig. Denne proces kan godt gøres flere gange inden udplantningen.
- Planten efter en knibning.
- Færdig plante parat til udplantning.
Pasning og vanding af nysåede sommerblomster
Efter de to første kimblade er kommet, begynder de egentlige blade at dannes. Når de rigtige blade begynder at vise sig, og væksten er godt i gang, er det en god idé at vande med en 2 promilles gødningsopløsning ved hver vanding. Det sikrer gode og kraftige planter.
Hvis planterne bliver lange, tynde og ranklede, er det ofte en god ide at knibe skuddene. Ved denne knibning sker der en forgrening, og planterne bliver bredere og får flere blomster.
Hvornår skal jeg plante sommerblomsterne?
Hvis du vil nøjes med at plante sommerblomster ud bare en gang, skal sommerblomster først plantes ud på friland i Danmark efter Grundlovsdag den 5. juni.
Tidspunktet omfatter ikke krukker og potter. som trods alt kan flyttes ved udsigten til nattefrost, eller placeres på altaner og terrasser, hvor der normalt ikke er sen nattefrost. Hvis der skulle komme nattefrost, er det hurtigt her at dække med plast.
F1 hybrider
På mange frøposer står der efter navnet ofte F1. Denne betegnelse angiver, at frøene er en såkaldt F1-hybrid.
F1 er førstegangskrydsningen mellem to rene forældre. Dvs., at krydsningen er foretaget mellem to kendte sorter. Ved krydsningen er der opnået specielle fordele - fx særlige dufte, farver, sygdomsresistens og mange blomster.
Det kræver lang tids forarbejde hos planteforædlere og frøfirmaer at fremstille og producere F1-frø. Det resulterer altid i væsentligt højere priser. Jeg vil anbefale, at du næsten altid køber F1-frø, når det gælder om at opnå et godt og stort udbytte hos grønsager og frugter.
Undertiden er der firmaer, som forsøger at snyde ved at sælge almindelige frø som F1-frø, fordi prisen på almindelige frø er meget billigere. Køb derfor kun F1-frø fra anerkendte frø-firmaer.
Normalt kan du høste frø fra almindelige sorter og gemme dem til næste år og bruge dem - det kan du ikke gøre ved F1-sorter. Hvis en F1-sort bliver bestøvet af andre planter, vides det ikke, hvilke arvelige egenskaber som det nye frø får. Det er selvfølgelig en stor fordel for frøfirmaerne, men en ulempe for dig.
Podcast: Mig og min have
Episode 5: Jord i haven
At vælge det rigtige jord til vores planter kræver en forståelse for hvordan vi plejer jorden kontinuerligt og med respekt. Ingen planter overlever uden næring og vand - og andre komponenter som kompost, jordtyper, mikroliv, lys og blæst.
Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.
Alle afsnitPodcast: Mig og min have
Episode 8: Staudebede
Andreas besøger en engros planteskolde for stauder og buske. Her får han et blik bag kulissen på en planteskole og oplever produktionen af de planter og blomster, som vi køber ude i havecentrene.
Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.
Alle afsnit