OBS! Denne artikel er en aprilsnar!
Selv om du måske er ved at have fået gjort kål på dræbersneglene i haven, skal du ikke ånde lettet op endnu. Flere eksperter frygter, at den frygtede snegl snart får følgeskab af en myre - også med fornavnet "dræber"
Tiltrækkes af mild dansk vinter
Dræbermyren, der også har det latinske navn Camponotus ranslirpa , holder normalt til på det afrikanske kontinent. Men større rejseaktivitet og mildere vintre i Europa, har fået myren med det skræmmende navn til at søge nordpå.
- Hvis de danske boligejere synes, at dræbersneglen er en pestilens, så skal de ikke ønske sig at få dræbermyrer, siger Museumsinspektør for Naturhistorisk Museum i Århus, Frank Jensen.
For mens dræbersneglen primært ødelægger frugt og afgrøder i haven, går dræbermyren ligesom borebiller og termitter efter mere "fast" føde. Desuden formerer de sig enormt hurtigt. To myrer kan på blot ét år blive til mere end 700.
Dræbermyren æder isoleringen i huset
Da dræbermyrerne ikke har stærke tænder, men i sagens natur er god til at komme ind gennem blot små sprækker, har de en forkærlighed for isoleringsmateriale.
Ifølge skadedyrsekspert M. Yrregaard, tager det f.eks. kun dræbermyren en enkelt sommer at æde sig igennem hulmursisoleringen i et traditionelt parcelhus på ca. 130 kvadratmeter.
Eftersom dræbermyren er vant til varmere himmelstrøg, vil specielt isolering på loftet være attraktiv for det lille insekt, da der bliver dejlig varmt om sommeren, vurderer han.
Fordøjet isolering lugter som candyfloss
Det kan umiddelbart være svært at opdage, om du har fået besøg af dræbermyren, da den holder af at gemme sig under gulvet og allerhelst i husets isolering.
Hvis de først når at spise og ødelægge husets isolering, vil du dog ikke være i tvivl om, at det er dræbermyrer, som står bag.
- Når dræbermyren æder isolering, får dens afføring en meget karakteristisk lugt - det lugter lidt sødt. Meget lig candyfloss, som vi kender det fra Tivoli om sommeren, forklarer Frank Jensen, Naturhistorisk Museum i Århus, til bolius.dk.
Årsagen til den særegne lugt er, at dræbermyrens spyt får isoleringen til at "sukre op", så den søde lugt opstår. Der er dog intet lyserødt over dræbermyrens afføring.
Pas på små katte og kaniner
Udover at dræbermyren kan ødelægge og æde husets isolering op i løbet af en sommer, skal du være opmærksom på, at mindre katte og kaniner heller ikke er noget godt match sammen med dræbermyrer.
- I Nordafrika, hvor dræbermyren stammer fra, er der set eksempler på, at en flok dræbermyrer har overfaldet og spist mindre dyr som gazellekid og kaniner. Så hvis du ser større myrer og får mistanke om, at det kan være dræbermyrer, gør du klogt i, at holde et ekstra øje med katten eller børnenes kaniner, advarer Frank Jensen.
Så længe du holder dyrene inde døre, skulle de være i sikkerhed, da dræbermyren som regel kun optræder aggressivt og i større flokke udendørs.
Vil nå den danske grænse inden længe
Indtil videre er dræbermyren dog kun med sikkerhed observeret i Barcelona, mens det er usikkert, om meldinger om at den er set i Hamborg, er rigtige.
Men med den store trafik, der var i påsken, mener eksperter, at det kun er et spørgsmål om tid, før end de første dræbermyrer kommer til Danmark.
Frank Jensen vurderer, at dræbermyren vil nå den danske grænse omkring 1. april.
Sådan genkender du en dræbermyre En dræbermyre - der også går under det latinske navn Camponotus ranslirpa - kan blive op til 2½ centimer lang. To dræbermyrer kan på ét år blive til 739 myrer. Den kan have forskellige farver - lige fra orange til mørk brun eller næsten sort. Det mest almindelige er brunrøde nuancer. En dræbermyre bliver op til 7 år gammel, hvis der er føde nok, som f.eks. isolering. Når isoleringen har været gennem myrens fordøjelsessystem, lugter det meget sødt, nærmest som candyfloss. |