Hvilke typer dørgreb findes der til yderdøre?
Der er forskel på, hvilke dørgreb der egner sig til indendørs og udendørs brug. Dørgreb til yderdøre bliver mere udsat for vejr og vind og skal derfor være mere robuste og holdbare. Udendørs dørgreb er derfor i mange tilfælde udført af stål.
Dørgreb til yderdøren laves i flere forskellige materialer. De mest almindelige er:
- Dørgreb af smedejern, messing eller bronze.
- Dørgreb af stål.
Dørgreb af smedejern, messing eller bronze
Denne type greb findes især på ældre huse. De ældre, klassiske, håndsmedede dørgreb, er ofte lavet med håndkraft af en smed eller en gørtler, og ses ofte rigt udsmykkede med flotte detaljer.
Grebene findes dog ikke kun som håndlavede, men kan også købes fabriksfremstillede, og er også at finde i nyere huse.
Fælles for dørgreb i smedejern, messing eller bronze er, at de er meget holdbare og patinerer flot.
Dørgreb af stål
Mange dørgreb til udendørs døre er lavet af stål. De er stærke og holder godt i det danske vejr, i de fleste tilfælde 20-30 år. De kan fås i mange forskellige størrelser og udformninger.
Hvilke typer dørgreb findes der til indvendige døre?
Til indvendige døre findes der et stort udvalg af dørgreb i forskellige udformninger og materialer. Her er der heller ikke de samme krav til materialets robusthed, da disse ikke udsættes for vind og vejr. De mest almindelige materialer er:
- Messing
- Træ
- Bakelit
- Plastik
- Stål.
Dørgreb af messing
Dørgreb af messing var meget almindelige i gamle huse fra midten af 1700-tallet til sidste halvdel af 1800-tallet. Her brugte man flotte messinggreb, som næsten lignede guld. Den type dørgreb kan stadigvæk fås. Nogle danske designere laver også mere moderne messinggreb.
Dørgreb af træ
Dørgreb af træ kan være meget smukke og flot dekorerede. De dukkede op omkring 1870'erne. De var drejet ud af ét stykke træ og var ofte monteret på dørbeslag af støbejern. Trægreb fås også i moderne udgaver og laves af mange forskellige træsorter. Bøg og eg er særligt gode til dørgreb, da de er meget stærke og holdbare materialer.
Dørgreb af bakelit
Bakelit er verdens første industrielt fremstillede kunststof. I huse fra ca. 1930 var det meget almindeligt med de såkaldte zeppelingreb af sort bakelit. Det kan stadig lade sig gøre at finde gamle bakelitgreb, f.eks. på nettet.
Dørgreb af plastik og stål
I løbet af 1960'erne og 1970'erne blev de sorte bakelitgreb erstattet med billigere modeller af plastik og rustfrit stål. Disse dørgreb er stadig meget almindelige i dag.
Dørknopper
Runde dørgreb, dørknopper, ses sjældent i danske huse, men er ret udbredte i udlandet. De kan være svære at bruge hvis man eksempelvis lider af gigt eller på andre måder er udfordret fysisk med sine hænder. Nogle steder i verden er de decideret forbudte i nybyggeri, så som Vancouver i Canada, netop pga. deres mangel på brugervenlighed. Derudover hvis man skal åbne en dør uden at have hænderne fri, kan de nærmest være umulige at anvende.
Selvom de runde greb kan have praktiske udfordringer, kan de i nogle tilfælde passe godt til i døren og husets stil og findes i både træ, stål, messing mv.
Hvad bør du tænke på, når du skal vælge dørgreb?
Der er masser af dørgreb at vælge imellem, både hvad angår udformning, materialer, farver og pris.
Ud over dørgrebets pris og design er der visse andre forhold, du bør have med i overvejelserne:
- At dørgrebet passer i stil med dørene og huset.
- At dørgrebet er af god kvalitet og har lang levetid
- At dørgrebets udformning er praktisk og funktionelt.
Stil
Det er vigtigt for helhedsindtrykket, at dørgrebet passer i stilen med døren og resten af huset. Smukt tilpassede dørgreb er med til at løfte oplevelsen af kvalitet i en bolig.
Det vil f.eks. virke helt forkert at montere nye plastikgreb på en gammel fyldingsdør. Det harmonerer ikke. Til ældre fyldingsdøre passer det godt med dørgreb af træ med støbejernsbeslag, og til mere moderne fyldingsdøre kan et enkelt dørgreb af messing være en smuk løsning.
Moderne, glatte døre bliver som regel pænest med stramme og minimalistiske dørgreb. Et gammeldags trægreb med støbejernsbeslag vil ofte se helt forkert ud på en moderne, højglansmalet dør.
Hvis du overtager et gammelt hus, kan du komme ud for, at der sidder mange forskellige dørgreb på de indvendige døre, da de kan være blevet skiftet ud løbende. I så fald kan det være en idé at udskifte alle grebene, så der kommer ens dørgreb overalt. Det kan du passende gøre, når du alligevel er i gang med at slibe og male de gamle døre.
Kvalitet
Det kan normalt godt betale sig at købe dørgreb i en god kvalitet, også selvom de koster lidt mere. Der er et meget stort slid på dørgreb, for de udsættes for mange vrid og ryk.
De billigste dørgreb af plastik og stål holder som regel ikke særlig længe, og kan i sidste ende komme til at koste dig mere, hvis de hyppigere skal udskiftes. Dørgrebet sidder bedst fast, hvis det er skruet på døren med gennemgående skruer.
Selve grebet er sat fast med en unbrakoskrue på en dørgrebspind (en pal) - den firkantede pind - der går igennem døren. Tjek, hvor godt det sidder fast på palen. Hvis palen er for lang, og der er for stor afstand mellem selve grebet og døren, vil dørgrebet komme til at sidde løst.
Hvor kan du købe dørgreb?
Du kan finde forskellige typer dørgreb i byggemarkeder og trælaster, og nogle isenkræmmere har også et pænt udvalg. Der findes desuden specialbutikker, der laver nye klassiske dørgreb til ældre døre.
I byggemarkeder og trælaster kan du også købe meget billige dørgreb, men kvaliteten er som regel ikke så god. Så se dig godt for og tænk på grebets levetid.
Du kan også finde mange forskellige dørgreb på internettet. Her kan du også finde forhandlere, der sælger ældre, brugte dørgreb i forskellige stilarter.
Hvordan vedligeholder du husets dørgreb?
De fleste dørgreb er udsat for meget slid, men de behøver ikke at være besværlige at vedligeholde.
Dørgreb på yderdøre
Ældre dørgreb af smedejern og moderne håndtag af børstet stål kræver ikke den store vedligeholdelse. De kan tåle de fleste rengøringsmidler og sprit.
Dørgrebene kan med tiden få en flot patina og behøver normalt ikke at få en overfladebehandling. Men du kan give et gammelt, nedslidt dørgreb af støbejern nyt liv ved at slibe det med fint sandpapir og give det en ny overfladebehandling med maling beregnet til metal.
Dørgreb på indvendige døre
Du kan med fordel give dørgreb af træ på indvendige døre en overfladebehandling med maling, voks, olie eller lak, så de bliver mere modstandsdygtige over for snavs og fedt - og er nemmere at gøre rent.
Hvordan reparerer du et løst dørgreb?
At et dørgreb bliver løst, skyldes typisk at:
- Rosetten omkring håndtaget sidder løst
- Håndtaget sidder løst på dørgrebspinden
Med en smule gør-det-selv-arbejde, kan begge ting løses gratis eller billigt.
Løs roset
Rosetten er det, ofte cirkulære, stykke, der dækker hullet i døren omkring dørgrebet. I langt de fleste tilfælde kan du blot nøjes med at stramme eller fæstne skruerne i rosetten. Så vil greb og beslag sidde ordentligt fast igen.
På nogle gamle døre kan det dog være svært at gøre. Den gamle roset har måske været skruet af og på så mange gange, at skruerne sidder helt løst i skruehullerne.
Løsningen kan enten være at dreje rosetten, så du får et friskt stykke træ/dør at skrue i. Alternativt kan du proppe skruehullet til. Det vil sige, at skruehullet bores ud med et bor, der er en anelse større end hullet, og efterfølgende limes en prop af træ fast i det borede hul. Herefter kan du så skrue rosetten fast i et frisk stykke træ på nøjagtigt samme plads som før.
Løse greb
Selve dørgrebet kan være løst. De to dørgreb på en dør sidder normalt fast ved hjælp af en firkantet stålpind, palen, der går igennem døren. Her sidder også dørens lås, så døren åbner, når du trykker grebet ned.
Hvis dørgrebet er løst, skal det gøres fast igen på den gennemgående pind. Det gør du ved at stramme den skrue eller unbrako, der skal holde grebet fast.