Spørg Bolius

Dilatationsfuge i bygningsskel

Hej :-)

Vi har et rækkehus, hvor der i bygningsskel er anvendt en dilatationsfuge. Nu er husene fem år gamle og fugen slår fra og revner. Er det almindeligt at bruge en sådan fuge (jeg synes ikke, at jeg ser den i andre byggerier)?

Og hvilke krav er der til levetid med en sådan fuge. Det jeg generelt kan finde af krav til fuger ved vinduer/døre er fem års levetid, men en fuge placeret i murværk skal vel opfylde de samme krav til levetid, som selve murværket...?
På forhånd tak for hjælpen.

Venlig hilsen Tove Olsen

Hej Tove

Elastiske fuger holder ikke særlig lang tid, og man siger rigtigt nok at levetiden er omkring 5 år.

Jeg ser dog ofte, at de holder længere. Men sidder fugen udsat, (mod syd, uden udhæng mv.) så vil de/den ikke holde længe. Og hvis den allerede slipper nu, så bør den skiftes. Det koster heldigvis ikke så meget.

En fin måde at lave en god murværks-dilatationsfuge er, at kaste sand i de våde fuge, i samme farve som murværket og dets fuger. Så ligner det lidt en mørtelfuge, og sandet i fugen vil beskytte fugen lidt mod solens nedbrydning.

Dertil er der en række andre fuge-tekniske forhold som skal være i orden, (gode vedhæftningssider, godt underlag/fugestop mv.).

Du finder ikke en dilatationsfuge som har samme levetid som murværket. Nogle bygningskomponenter er nødt til løbende at vedligeholdes eller udskiftes. Fugen skulle til gengæld gerne sikre at der ikke opstår revnedannelse i murværket - og fugen er væsentlig nemmere at reparere end murværket. 

Jeg håber I kan bruge mit svar. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden