Årets første lønseddel byder for mange boligejere på en overraskelse af de knap så behagelige. I hvert fald ved første øjekast. De fleste vil nemlig opleve, at de får mindre udbetalt end normalt.
Det skyldes, at grundskylden som følge af det nye boligskattesystem ikke længere skal betales til kommunen et par gange om året, men bliver trukket løbende hver måned over lønnen via forskuds- og årsopgørelsen.
Det sker i form af et lavere månedligt skattefradrag – hvilket er den del af indkomsten, man ikke betaler skat af.
Og når fradraget bliver mindre, betyder det altså, at man får færre penge ind på kontoen.
Ejendomsværdiskat og grundskyld skal betales til staten – ikke kommunen
Det betyder også, at både ejendomsværdiskatten og grundskylden fremover bliver betalt automatisk til staten, hvor man tidligere selv stod for indbetalingen af grundskylden til kommunen.
– Det gode er, at det faktisk bliver markant nemmere for boligejerne. For nu ordner vi begge boligskatter automatisk, og grundskylden betales løbende hen over alle årets 12 måneder, uden at boligejerne skal gøre noget, forklarer Jan Møller Mikkelsen, fungerende fagdirektør i Skattestyrelsen, i en pressemeddelelse.
Der er altså ikke tale om en ny skat, men bare en ny måde at betale den på.
Ændringer i betaling betyder ikke, at du skal betale mere i boligskat
Samlet set ender den enkelte boligejer med at betale det samme beløb, som hvis grundskylden fortsat blev opkrævet af kommunen, understreger chefkonsulent Henning Boye Hansen fra revisionsfirmaet BDO.
- Ingen bliver som udgangspunkt hverken rigere eller fattigere af, at opkrævningen af grundskyld nu sker over skatten, siger skatteeksperten.
Med den nye måde at opkræve grundskyld kan boligejerne nemlig reducere indbetalingerne til deres budgetkonto tilsvarende. Der vil dog stadig komme en regning fra kommunen på renovation og rottebekæmpelse, da det kun er selve grundskylden, man betaler over skattebilletten, forklarer han.
Fejl: Boligejere betaler grundskyld for solgt bolig
Overgangen har dog allerede vist sig at være forbundet med visse startvanskeligheder.
– Omkring 1.000 boligejere er således havnet i en situation, hvor de opkræves grundskyld af en ejendom, som de rent faktisk har solgt. Vurderingsstyrelsen er i gang med at rette fejlen, men den er en fin påmindelse om vigtigheden af at tjekke sin forskudsopgørelse til sikring af, at alt ser fornuftigt ud, siger Henning Boye Hansen.
Tjek i forskudsopgørelsen, hvor meget du skal betale i grundskyld
Man kan tjekke, hvad man står til samlet at betale i grundskyld i 2024 ved at gå ind på sin forskudsopgørelse og se under ”Eksisterende ejendomme og grunde”.
Deler man beløbet op i 12, skulle det gerne svare til det beløb, man får mindre udbetalt i løn.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at den grundskyld, der opkræves nu, er baseret på en foreløbig 2022-vurdering. Derfor vil nogle boligejere kunne se frem til at få enten en ekstra opkrævning eller penge tilbage, når de endelige vurderinger lander formentlig i slutningen af 2025.
- Ingen ved, hvor mange der havner i den situation. Vurderingsstyrelsen hævder, at de foreløbige vurderinger i langt de fleste tilfælde vil passe med den endelige vurdering, men næppe mange har den store tillid til Vurderingsstyrelsen i øjeblikket, siger Henning Boye Hansen.