Mens de fleste danske boligejere tidligere sagde: ”Hvad?”, når talen faldt på BBR, så er det næsten blevet en folkesport at se sine BBR-oplysninger på sin ejendom. Inden for de seneste to år har to ud af tre danskere tjekket oplysninger på deres bolig i BBR-registret.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Videncentret Bolius i juli 2024. Undersøgelsen er gennemført blandt danske husejere i alderen 25 år+. Der er i alt gennemført 1.015 CAWI-interviews (Computer Assisted Web Interview).

Undersøgelsens resultater bakkes op af en opgørelse, som Bygnings- og Boligregistret (BBR) har lavet. Ifølge den steg antallet af besøg på bbr.dk fra 1,2 millioner i 2022 til rekordhøje 2,1 millioner i 2023.

Nye ejendomsvurderinger har fået danskerne til at tjekke BBR

Nye ejendomsvurderinger har fået danskerne til at tjekke BBR 

At så mange har tjekket deres boligoplysninger i BBR, skyldes især én ting, mener ekspert i boligøkonomi i Videncentret Bolius, Louise Kastberg.

– Det er de nye ejendomsvurderinger, der har medført et stormløb på BBR. Før man som boligejer får sin nye vurdering, modtager man nemlig en deklaration. Det er en oversigt med de oplysninger om ejendommen, som Vurderingsstyrelsen benytter som grundlag for vurderingen, siger Louise Kastberg.

Samtidig sendte Vurderingsstyrelsen i 2023 breve til boligejerne med opfordring om at forholde sig til BBR-oplysningerne som en del af en landsdækkende kampagne.

Hvad er BBR?

BBR står for Bygnings- og Boligregistret, og det indeholder oplysninger om din ejendom og alle bygninger i Danmark. Fx:

  • Brutto- og nettoarealet
  • Antal værelser, badeværelser og toiletter
  • Installationer, vand- og afløbsforhold.
  • Om der er olie- eller gastank på grunden.
  • Opførelsesår og evt. årstal for væsentlige om- eller tilbygninger.
  • Ydervægs og tagdækningsmaterialer.
  • Energioplysninger og opvarmningsform.
  • Mindre bygninger og garager 

Det er dit ansvar, at oplysningerne om din bolig er korrekte. 

BBR-oplysninger tjekkes for at få korrekt ejendomsvurdering

I YouGov-undersøgelsen svarer 53 procent af husejerne da også, at de har tjekket BBR-oplysninger på deres bolig for at sikre en mere korrekt ejendomsvurdering/ejendomsværdiskat.

Og det er også vigtigt at gøre, forklarer Louise Kastberg.

– Vurderingen bruges til at beregne, hvor meget man skal betale i ejendomsskatter. Derfor er det i boligejernes interesse, at den er baseret på de rigtige tal i BBR, så man betaler den skat, man skal. Og man har selv ansvaret for at tjekke, om der er fejl eller mangler i BBR-oplysningerne. I så fald skal man sende en indsigelse indenfor fire uger, siger hun.

Derfor er det vigtigt, at BBR-oplysninger er korrekte

Men det er ikke kun på grund af ejendomsvurderinger, at du bør tjekke, om dine BBR-oplysninger er korrekte. De har nemlig også betydning for andre ting.

– Hvis du skal om- eller tilbygge din bolig, tages der udgangspunkt i de bygninger, der allerede er på ejendommen. De er afgørende i beregningen for, hvor meget ekstra du må bygge.

– Det er dit ansvar, at oplysningerne i BBR er korrekte. Er de ikke det, risikerer du desuden at forsinke processen for ansøgning og byggetilladelse, da der udover det ønskede ansøgte, også skal tages stilling til de forhold, som divergerer ift. det registrerede, forklarer fagekspert i Videncentret Bolius, Christina Schjervig.

Vurderingsstyrelsen oplyser, at mange også tjekker deres BBR-oplysninger om varmeforsyning.

”Derudover ser vi også, at borgerne efterspørger BBR-data i andre sammenhænge – fx i forbindelse med renoveringsopgaver (det kunne være udskiftning af asbesttag) og til brug for ansøgning af tilskud (det kunne være med henblik på at opnå reduktion af elafgift på elregninger)”, skriver styrelsen til Videncentret Bolius.

Hver femte har fundet fejl i BBR

At to ud af tre har tjekket BBR-oplysningerne for deres bolig inden for de seneste to år, betyder også, at der er større chancer for, at de er korrekte. To ud af tre af dem, der har tjekket deres BBR-oplysninger, vurderer selv, at de er korrekte, mens hver femte har fundet fejl og efterfølgende rettet dem.

6 procent svarer, at de ikke har rettet BBR-oplysningerne, selv om de ikke er korrekte.

7 procent har aldrig tjekket deres BBR-oplysninger.

Sådan ser og retter du BBR-oplysninger på din bolig

Det er nemt både at tjekke og rette BBR-oplysninger.

Tjek BBR-oplysninger på din bolig på bbr.dk (du skal bruge MitID)

Hvis oplysningerne ikke er korrekte, kan du bede om at få dem rettet på bbr.dk/ret. Her indtaster du de korrekte oplysninger for din bolig, hvorefter ændringsforslagene sendes til BBR, hvor kommunen behandler og godkender ændringer, inden de lægges i selve BBR.